Μπορεί ο πιο πιστός μας σκύλος να μας λατρεύει και να το δείχνει με κάθε ευκαιρία, όμως κάποιες φορές ίσως τον φτάνουμε στα όριά του.

Φυσικά και είναι το πιο ευγενικό, καλοσυνάτο και στοργικό πλάσμα στον κόσμο, ένα πραγματικό αρκουδάκι της αγάπης, αλλά πρέπει να παραδεχτούμε ότι μερικές φορές είμαι πολύ εκνευριστικοί και μπορεί να θέλει να μας φωνάξει “ΣΤΑΜΑΤΑΑΑΑ”.

Αν και κάθε σκύλος είναι μοναδικός και υπάρχουν διαφορετικά πράγματα που τον νευριάζουν, ακολουθούν τα πιο συνηθισμένα.

1. Τον αγκαλιάζουμε

Σας έχει τύχει ποτέ να σας αγκαλιάσει ένα άτομο ενώ εσείς δεν είστε καθόλου σε αυτή τη φάση;

Κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί και με την μαλλιαρή μουσούδα μας. Μόνο που το αγαπημένο μας κουτάβι δεν είναι σε θέση να μας το εκφράσει με λόγια και να μας ζητήσει ευγενικά να μην το ξανακάνουμε.

Υπάρχουν, λοιπόν, στιγμές που αγκαλιάζουμε τον σκύλο μας, τον φιλάμε και φέρνουμε το πρόσωπό μας τόσο κοντά στην πανέμορφη μουρίτσα του που κάπου αρχίζει και εκνευρίζεται.

Ένα σημάδι ότι ο σκύλος μας προσπαθεί να μας επικοινωνήσει τα συναισθήματά του είναι όταν αποφεύγει την οπτική επαφή μαζί μας και προσπαθεί να απομακρυνθεί – όχι πάντα με επιτυχία γιατί του έχουμε κάνει κανονικό κεφαλοκλείδωμα αγάπης.

2. Τον αναγκάζουμε να πλησιάσει έναν σκύλο ή έναν άνθρωπο

Και εκεί που κάνουμε τη βόλτα μας διασταυρωνόμαστε με έναν κατά τα άλλα καλό και ευγενικό άνθρωπο, ο οποίος τρελάθηκε με το πανέμορφο τετράποδο παιδί μας και θέλει να το χαϊδέψει. Ωστόσο, ο σκύλος μας δεν θέλει.

Μάταια τραβάει το λουρί από την άλλη μεριά για να ξεφύγει ενώ ταυτόχρονα εμείς τον τραβάμε να πλησιάσει αυτόν τον άνθρωπο, είτε είναι άγνωστος είτε γνωστός, έτσι ώστε να έχει την ευκαιρία να πιάσει την απαλή σαν μετάξι γούνα του.

Ε, αυτό λοιπόν είναι κάτι που εκτός από το ότι αγχώνει τον σκύλο μας, τον εκνευρίζει απίστευτα. Μπορεί μάλιστα αυτός ο “εξαναγκασμός” να κάνει τον σκύλο μας επιθετικό, πράγμα για το οποίο θα φταίμε εμείς και μόνο εμείς.

Το ίδιο ακριβώς ισχύει και όταν αναγκάζουμε τον σκύλο μας να πλησιάσει έναν άλλον σκύλο ο οποίος κάνει σαν τρελός από την χαρά του γιατί θέλει να παίξει.

Ας παραδεχτούμε και ας αποδεχτούμε ότι δεν είναι όλες οι ώρες ίδιες και ότι μπορεί ο σκύλος μας να μην είναι τόσο κοινωνικός ή να μην είναι σε mood εκείνη τη στιγμή. Δεν είναι κάτι κακό!

3. Δεν τον αφήνουμε να μυρίσει στις βόλτες

Ναι σίγουρα, δεν έχουμε πάντα την πολυτέλεια του χρόνου και δεν μπορούμε να πάμε τον τετράποδο φίλο μας μια μεγάλη και αργή βόλτα. Γι’ αυτό έχουμε την τάση να τον τραβάμε κάθε φορά που θέλει να μυρίσει ένα σημείο, με αποτέλεσμα πολύ συχνά να τον εκνευρίζουμε.

Όμως, αυτό είναι τεράστιο λάθος γιατί εκτός το ότι είναι μια συνήθεια/ένστικτο που έχει κληρονομήσει, με αυτόν τον τρόπο ο σκύλος μας μαθαίνει πληροφορίες για το περιβάλλον και άλλους σκύλους που έχουν περάσει από εκείνο το σημείο.

Ας ξυπνήσουμε 10 λεπτά νωρίτερα και ας αφήσουμε το κουτάβι μας να μυρίσει ό,τι θέλει κατά τη διάρκεια της βόλτας.

4. Τον ενοχλούμε όταν προσπαθεί να ξεκουραστεί

Φανταστείτε πόσο εκνευριστικό θα ήταν την ώρα που έχουμε χαλαρώσει και έχουμε κλείσει τα μάτια μας για να κοιμηθούμε, κάποιος να άρχιζε να μας πείραζε και να μας αναστάτωνε με τις φωνές του.

Προφανώς και τα νεύρα μας θα χτυπούσαν κόκκινο και θα το εκφράζαμε ώστε ο άλλος άνθρωπος να σταματούσε.

Όσο διασκεδαστικό και να είναι να πειράζουμε, να χαϊδεύουμε τον σκύλος μας και να λέμε αγαπημένες του λέξεις για να δούμε τις αστείες του εκφράσεις, άλλο τόσο εκνευριστικό είναι για εκείνον.

Ας αφήσουμε τον καημένο στην ησυχία του και όταν θελήσει να παίξει είναι σίγουρο ότι δεν θα το κρύψει. Θα μας σκουντήσει με τη μουσούδα του και θα μας φέρει το αγαπημένο του παιχνίδι.

5. Του μεταφέρουμε τα συναισθήματά μας

Oι σκύλοι μπορούν να νιώσουν και να καταλάβουν πολύ καλά τα συναισθήματά μας. Τα μυρίζουν από χιλιόμετρα.

Το άγχος και η ταραχή μας είναι διάχυτα στην ατμόσφαιρα. Και αυτό είναι κάτι που το μεταφέρουμε στον σκύλο μας, είτε μέσω των κινήσεών μας είτε με τον τρόπο που μιλάμε είτε με το οτιδήποτε.

Μπορεί να μην καταλάβει γιατί επικρατεί αυτός ο πανικός αλλά επειδή λειτουργεί σαν καθρέφτης μας θα αναστατωθεί και θα πιεστεί.

Την επόμενη φορά που θα εκνευριστούμε ας προσπαθήσουμε να σκεφτόμαστε ότι δεν είναι σωστό να μεταφέρουμε τα αρνητικά συναισθήματα στον αγαπημένο μας μαλλιαρό κουτάβι.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις