ΙΣΠΑΝΙΑ. Τις πρώτες πρωινές ώρες της 30ής Αυγούστου περίπου 50.000 λίτρα εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου που ήταν έτοιμα για εμφιάλωση εξαφανίστηκαν από ένα ελαιοτριβείο στην επαρχία Κόρδοβα της Ισπανίας. Οι κλέφτες φόρτωσαν λάδι κορυφαίας ποιότητας αξίας 500.000 ευρώ σε δύο δεξαμενές μέσα στο σκοτάδι, μια ληστεία που σύμφωνα με τοπική ομάδα παραγωγών κράτησε πιθανώς δύο ώρες.

Το έγκλημα στον κόσμο των τροφίμων δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά ένα κύμα υποθέσεων ελαιόλαδου πρόσφατα δείχνει πόσο καυτό έχει γίνει το βασικό προϊόν, καθώς η ξηρασία στην Ισπανία στέλνει τις τιμές στα ύψη. Οι κλοπές και η πώληση απατηλών προϊόντων στα καταστήματα είναι ένας ακόμη πονοκέφαλος για τους παραγωγούς που αντιμετωπίζουν ακραίες καιρικές συνθήκες, υψηλότερο κόστος και ανησυχίες για τη ζήτηση, καθώς οι αγοραστές που έχουν στερηθεί μετρητά κάνουν περικοπές, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ακολουθεί διάγραμμα με τις τιμές του ελαιόλαδου μεταξύ των ετών 2011- 2023 στην Ισπανία:

«Όλοι ανησυχούν επειδή η τιμή θα συνεχίσει να ανεβαίνει και το ελαιόλαδο γίνεται πραγματικά ρευστός χρυσός», δήλωσε ο Μάρτιν Πάρα, διευθυντής της Marin Serrano El Lagar SL, της εταιρείας που επλήγη από την κλοπή της περασμένης εβδομάδας στο Carcabuey της Κόρδοβα.

Η κρίση της ελιάς στην Ισπανία προσφέρει μια υπενθύμιση του τρόπου με τον οποίο η κλιματική αλλαγή απειλεί τον εφοδιασμό. Μια καταστροφική ξηρασία μείωσε στο μισό την παραγωγή ελαιόλαδου της χώρας την περίοδο 2022-23, και οι προκλήσεις στην παραγωγή στην Ιταλία έχουν συμβάλει στη συμπίεση των προμηθειών σε παγκόσμιο επίπεδο. Η ξηρασία και τα κύματα καύσωνα φέτος έχουν επίσης απειλήσει την επερχόμενη συγκομιδή της Ισπανίας και η ομάδα αγροτών ASAJA αναμένει μια παρόμοια κακή σοδειά.

Αυτό βοήθησε τις τιμές spot στο νότο της χώρας να υπερδιπλασιαστούν από τις αρχές του περασμένου έτους. Το κόστος ενός μπουκαλιού έξτρα παρθένου ελαιόλαδου έχει αυξηθεί κατά περίπου 15% από τα μέσα Ιουλίου στα ισπανικά σούπερ μάρκετ, σύμφωνα με την ένωση καταναλωτών OCU.

Οι υψηλότερες τιμές συχνά ενθαρρύνουν την εγκληματικότητα σε εμπορεύματα από την πλατίνα έως τον χαλκό και την ξυλεία. Όσον αφορά τις ελιές, οι ληστές στοχεύουν στους καρπούς – είτε φρεσκοκομμένους είτε ακόμα στα δέντρα – καθώς και στο επεξεργασμένο λάδι. Περίπου 259.000 κιλά ελιές κλάπηκαν στη βασική περιοχή Χαέν της Ισπανίας την περίοδο 2022-23, αυξημένα κατά 29% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με κυβερνητικό φορέα.

Και στα μέσα Αυγούστου, διαρρήκτες έβαλαν στο στόχαστρο 7.000 λίτρα ελαιόλαδου που ήταν αποθηκευμένα στην Τέμπα της Μάλαγα. Πήραν συσκευασμένο λάδι και μάλιστα έχυσαν λίγο στο πάτωμα καθώς προσπάθησαν να εμφιαλώσουν λίγο οι ίδιοι.

Το βασικό προϊόν είναι επίσης ένα δημοφιλές προϊόν για απομίμηση. Τον Μάρτιο, οι αρχές της ισπανικής περιφέρειας Extremadura απέσυραν από την αγορά 11 μάρκες που είχαν αναμιχθεί με άλλα έλαια και δεν ήταν κατάλληλα για κατανάλωση.

Για να βελτιώσουν την ασφάλεια, οι παραγωγοί εγκαθιστούν νέες πύλες ή σκέφτονται να προσλάβουν φύλακες. «Μια ελπίδα για το λάδι που κλάπηκε στο Καρκαμπουέι είναι ότι η αστυνομία θα βρει τους ενόχους επειδή δεν υπάρχουν επίσημα έγγραφα ιχνηλασιμότητας», σύμφωνα με την Μακαρένα Σάντσες, επικεφαλής της τοπικής ένωσης ελαιοτριβείων.

«Αλλά αν φύγουν από τη χώρα, θα θεωρούσα σίγουρα ότι το λάδι έχει χαθεί», δήλωσε ο Πάρα.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις