Δείτε γιατί η κλιματική αλλαγή απειλεί την παραγωγή καφέ παγκοσμίως
Αγρότες καφέ στην Αφρική αντιμετωπίζουν πλέον μια καινούργια πρόκληση. Το όνομα αυτής; Κλιματική Αλλαγή.
ΚΟΣΜΟΣ. Οι απρόβλεπτες πλέον βροχοπτώσεις, οι περιοδικές ξηρασίες και η άνοδος της θερμοκρασίας έχουν μειώσει έντονα το εισόδημα τους.
Κανείς δεν μπορεί να συλλάβει το γεγονός πως το αγαπημένο παγκοσμίως ρόφημα σήμερα, απειλείται από την κλιματική αλλαγή.
Ο Simon Kinoti, υπεύθυνος σε φάρμας παραγωγής καφέ του Ινστιτούτο Έρευνας πάνω στον Καφέ, της περιφέρειας «Κιαμπού» στην Κένυα, ανέφερε πως η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει την φυσιολογία των φυτών περιέγραψε πως είναι πλέον λιγότερο παραγωγικά, και κατά συνέπεια λιγότερο κερδοφόρα.
Η ανικανότητα πρόβλεψης τους καιρού έχει ως αποτέλεσμα μην μπορεί να οργανωθεί το πότε χορηγούνται τα λιπάσματα, γεγονός που επηρεάζει την παραγωγή. Χαρακτηριστικά, ένα φυτό που στο παρελθόν παρήγαγε περίπου 10kg προϊόν, πλέον χωρίς τα λιπάσματα παράγει 2kg, πράγμα που σημαίνει λιγότερο εισόδημα για τον αγρότη για τους αγρότες.
Ο Elijah Gichuru, ο επικεφαλής έρευνας και παθολογίας φυτών του Ινστιτούτου Καφέ της περιφέρειας «Κιάμπου», επίσης τοποθετήθηκε αναφορικά με το ζήτημα, προσθέτοντας πως στην Κένυα παράγεται καφές της ποικιλίας Arabica, ποικιλία που χρειάζεται ψυχρές και υγρές συνθήκες.
Λόγο της κλιματικής αλλαγής και της αύξησης της θερμοκρασίας, τόσο η ποιότητα του όσο και η ποσότητα του παραγόμενου καφέ είναι πλέον αρκετά χαμηλότερες.
Για να ανθοφορήσει το φυτό του καφέ χρειάζεται αρκετούς μήνες και ξηρό κλίμα, ενώ έπειτα αποζητά τη βροχή. Αυτή η σειρά έχει διαταραχθεί, καθώς την περίοδο της ξηρασίας παρατηρούνται περιοδικά έντονες βροχοπτώσεις, με πολλά από τα φυτά να ανθοφορούν νωρίτερα.
Πολλές φάρμες σταδιακά εγκαταλείπονται ή αλλάζουν τις φυτείες τους σε διαφορετικά είδη φυτών, όπως τα αβοκάντο. Ιδιαίτερα σε δυσπρόσιτες περιοχές όπου οι αγρότες χρειάζεται να καταβάλουν μεγαλύτερη προσπάθεια για να προσφέρουν συστήματα άρδευσης.
Τέλος, να σημειωθεί πως στην Κένυα, φυτείες καφέ στο σύνολό τους καταλαμβάνουν περίπου 110,000 εκτάρια, ή 1100 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Η ανατολική αυτή χώρα της Αφρικής είναι η 5ή μεγαλύτερη παραγωγός καφέ ποικιλίας Arabica στην Αφρικανική ήπειρο πίσω από την Αιθιοπία, την Ουγκάντα, την Ακτή Ελεφαντοστού και την Τανζανία.
Πηγή: sbs.com.au