ΕΛΛΑΔΑ. Εκτεταμένες ζημιές από την εξάπλωση του περονόσπορου διαπιστώνονται σε καλλιέργειες και ειδικότερα στο αμπέλι, μετά τις βροχές του Μαΐου και του Ιουνίου, ενώ σε επιφυλακή βρίσκονται αγρότες και γεωπόνοι για την αντιμετώπιση του.

Ανά την επικράτεια σε διάφορες παραγωγικές περιοχές παρατηρείται η εμφάνιση μεγάλης έκτασης του περονόσπορου, εξαιτίας των ασυνήθιστα έντονων και συχνών βροχοπτώσεων, που εκδηλώθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα.

Να σημειωθεί ότι ο περονόσπορος θεωρείται ως η πλέον καταστρεπτική ασθένεια της αμπέλου σε περιοχές, όπου κατά τη βλαστική περίοδο επικρατούν υγρές κλιματολογικές συνθήκες.

Προσβολές στον Τύρναβο

Σε αγροτικές καλλιέργειες που έχουν πληγεί, λόγω της κλιματικής κρίσης, από φαινόμενα ακαρπίας και ασθένειες όπως ο περονόσπορος, που απειλεί τις αμπελοκαλλιέργειες του Τυρνάβου, βρέθηκε η Ομάδα Αντιμετώπισης Αγροτικών Κρίσεων, που έχει συστήσει η Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Παρόμοια εικόνα έντονης προσβολής από περονόσπορο παρατηρείται και στην καλλιέργεια της βιομηχανικής ντομάτας.

Το αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρξει αναλυτική καταγραφή των καλλιεργειών που ζημιώθηκαν τόσο από τον περονόσπορο, όσο και από τη μείωση της παραγωγής λόγω ακαρπίας, ως αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης, για να ενημερωθεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ώστε να ληφθούν οι απαραίτητες πρωτοβουλίες για τη στήριξη των πληγέντων παραγωγών.

Ζημιές και στην Αρκαδία

Σε επιδημία περονόσπορου στους αμπελώνες της περιοχής έχουν οδηγήσει οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στην Αρκαδία και πιο συγκεκριμένα στις ΔΕ Μαντινείας, Λεβιδίου, Κορυθίου και Τεγέας.

Όπως επισημαίνει σε επιστολή του ο Αγροτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Αρκαδίας «Η Ένωση», για την πρόληψη της έξαρσης του περονόσπορου χρησιμοποιούνται όλες οι δυνατές καλλιεργητικές πρακτικές και εφαρμόζονται όλα τα επιτρεπόμενα φυτοπροστατευτικά προϊόντα, προκειμένου να μην εμφανιστούν εστίες μόλυνσης της ασθένειας ή όπου έχουν εμφανιστεί να καταπολεμηθούν αποτελεσματικά.

Όμως, παρόλες τις προσπάθειες που καταβάλλονται από τους παραγωγούς και τους γεωπόνους της περιοχής, δεν κατέστη δυνατό να αποφευχθεί η εκδήλωση της επιδημίας του μύκητα, καθώς οι καιρικές συνθήκες είναι τέτοιες που δεν αφήνουν περιθώρια ολοκληρωμένης πρόληψης ή και αντιμετώπισης.

«Με δεδομένο ότι η αστάθεια του καιρού, οι βροχοπτώσεις και τα υψηλά ποσοστά υγρασίας σε συνδυασμό με ευνοϊκές για την ανάπτυξη του περονόσπορου θερμοκρασίες, θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες, διαφαίνεται ότι η πλειοψηφία των αμπελώνων θα έχουν μειωμένη ή και καθόλου παραγωγή, με ότι αυτό συνεπάγεται για το εισόδημα των παραγωγών και τη βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεών τους», σημειώνεται.

Γι’ αυτό επιτακτική κρίνεται η ανάγκη για αναγνώριση των ζημιών των καλλιεργειών από τον ΕΛΓΑ, για έγκαιρες εκτιμήσεις των γεωπόνων του Οργανισμού και κατά το δυνατόν συντομότερη καταβολή των αντίστοιχων αποζημιώσεων.

Στήριξη ζητούν στην Ήπειρο

Αποζημιώσεις για τις οικονομικές απώλειες των παραγωγών λόγω των πρόσφατων κλιματικών φαινόμενων, τα οποία προκάλεσαν σημαντικές ζημιές στις καλλιέργειες, ζητά και η προσωρινή διοίκηση του Συλλόγου Αμπελοκαλλιεργητών και Αμβυκούχων Ηπείρου.

«To φούσκωµα των οφθαλµών το 2023 ξεκίνησε σχετικά πρώιμά στην περιοχή μας, λόγω των σχετικά καλών θερμοκρασιών του χειμώνα και των αρχών της άνοιξης. Όμως, ο βροχερός και σχετικά ψυχρός Απρίλης και ο επίσης βροχερός και ψυχρός Μάης, καθυστέρησαν την έκπτυξη και ευνόησαν την εμφάνιση κηλίδων λαδιάς. Οι καθημερινές βροχοπτώσεις του Μάη και των αρχών του Ιούνη οδήγησαν σε έξαρση των προσβολών του περονοσπόρου και σε καταστροφή, µμερική ή ολική, της παραγωγής. Ιδιαίτερα οι βιολογικοί αμπελώνες είναι αυτοί µε τα περισσότερα προβλήματα», αναφέρει συγκεκριμένα.

Ωστόσο, τα καιρικά φαινόμενα δεν ευνόησαν και επέτειναν τις ασθένειες, και ειδικά τον περονόσπορο.

«Αποτυπώνεται στην περιοχή μας κι όλη τη χώρα πανδημία περονόσπορου. Τα δε αποτελέσματα θα είναι εμφανή σύντομα στους αγρότες, τις τοπικές οικονομίες και την οικονομία της χώρας», καταλήγει.

Πηγή: ot.gr

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις