ΜΕΣΣΗΝΙΑ. Πάνω από 600 είναι τα αγροτεμάχια στη Μεσσηνία που έχουν μπει προς πώληση σε γνωστή ιστοσελίδα που ασχολείται με πωλήσεις ακινήτων. Οι τιμές, φυσικά, ποικίλλουν, όπως και οι τοποθεσίες. Ελάχιστα είναι αυτά που πωλούνται με στόχο τη μετατροπή τους σε οικόπεδα εξοχικής κατοικίας.

Ο Δημοσθένης Λαμπρινόπουλος, ιδιοκτήτης γραφείου Real Εstate, αναφερόμενος στη νέα αγορά που δημιουργούν τα αγροτεμάχια, δηλώνει: «Ένα από τα προβλήματα που παρουσιάζει η αγορά αγροτεμαχίου είναι και η μικρή έκταση που τα χαρακτηρίζει. Έχουν παρουσιαστεί εταιρείες που ήθελαν να πάρουν μία έκταση 300 στρεμμάτων, αλλά κάτι τέτοιο δεν ήταν εφικτό λόγω του πολυκερματισμού του κλήρου. Αυτοί πάλι από την πλευρά τους δεν ήθελαν ξεχωριστά κομμάτια και έτσι πάγωνε το ενδιαφέρον».

Πάντως, σύμφωνα με τον Λαμπρινόπουλο, αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από την αγορά. «Εγώ το αποδίδω και στην πτώση της τιμής του λαδιού. Η άνοδος του ελαιολάδου έδωσε το έναυσμα για αυξημένες επενδύσεις», προσθέτει.

Προοπτικές

Σε ό,τι αφορά την προοπτική της αγοράς, επισημαίνει ότι «είναι θέμα χρόνου να επανέλθει το ενδιαφέρον για τα αγροκτήματα με ελιές, αφού το προϊόν είναι υψηλής ποιότητας». Για το θέμα των τιμών, αναφέρει ότι ποικίλλουν ανάλογα με τη θέση στην οποία βρίσκονται τα αγροτεμάχια. «Τα επίπεδα αγροτεμάχια σίγουρα προτιμώνται από τους αγοραστές. Στον Μελιγαλά, για παράδειγμα, υπάρχει κτήμα που είναι επίπεδο 15 στρεμμάτων και στοιχίζει 18.000 ευρώ, ενώ σε άλλη περιοχή με 25 στρέμματα 55.000 ευρώ». Οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές, όπως αναφέρει, είναι καλλιεργητές που θέλουν να αυξήσουν την παραγωγή τους ή εταιρείες που κάνουν την ίδια δουλειά σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ενδιαφέρον έχουν και οι απόψεις του Γιώργου Κόκκινου, προέδρου της Ομάδας Παραγωγών ΝΗΛΕΑΣ. «Από το 2020 και μετά, υπάρχει αύξηση στις πωλήσεις των αγροτεμαχίων, κάτι που την περίοδο του 2010 ήταν σπάνιο», σημειώνει. Και προσθέτει: «Αυτό είναι πολύ φυσιολογικό, καθώς η παραδοσιακή γεωργία εγκαταλείπεται και ελάχιστοι συνεχίζουν. Εγώ βλέπω εγκατάλειψη του παραδοσιακού μοντέλου της ελαιοκαλλιέργειας. Το μοντέλο που θα επιβιώσει είναι το βιομηχανικό, γιατί αυτό το μοντέλο δεν θέλει εργάτες και έχει μικρό κόστος. Αυτό, βέβαια, σημαίνει είσοδος μεγάλων εταιρειών. Η εκτίμησή μου, λοιπόν, είναι ότι πολλά χωράφια θα πωληθούν για πολλούς λόγους».

Σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση των τιμών, επισημαίνει ότι θα υπάρξουν μεγάλες διακυμάνσεις και θα δυσκολευτούν όσοι έχουν κτήματα σε δύσκολες θέσεις. Κλείνοντας, ο κ. Κόκκινος τονίζει ότι αυτά θα μπορούσαν να αποφευχθούν, εάν υπήρχε ένας κρατικός φορέας που θα διευκόλυνε τους νέους αγρότες να μεγαλώσουν τον κλήρο τους. «Για να επιτευχθεί αυτό, θα έπρεπε ο κρατικός φορέας να επιδοτεί τα επιτόκια των δανείων που θα έπρεπε να πάρουν οι νέοι αγρότες για αγορά γης», καταλήγει.

Πηγή: ypaithros.gr

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις