ΕΛΛΑΔΑ. Με τις τελευταίες τιμές να δείχνουν μία ανοδική τάση σε σύγκριση με τα αρχικά τους επίπεδα, κυρίως μέσω συνεταιριστικών σχημάτων, αλλά και τους παραγωγούς να προσδοκούν ακόμη μία άνοδο με το άνοιγμα της αγοράς – ειδικότερα της εστίασης που έχει πληγεί από τα μέτρα της πανδημίας – συνεχίζεται η εμπορική διακίνηση του προϊόντος. Η ελαιοσυγκομιδή έχει ολοκληρωθεί στις περισσότερες περιοχές, ενώ μικρά προβλήματα αναφέρθηκαν από την παγωνιά.

Στα 2,80-2,85 ευρώ στη Σητεία

Στη Σητεία, η φετινή παραγωγή υπολογίζεται στους περίπου 7.000-7.500 τόνους, «ήταν μία μέση προς το καλό παραγωγή», σχολίασε ο Μανώλης Μαυροματάκης, πρόεδρος της Ένωσης Σητείας, εξηγώντας ότι μία καλή παραγωγή για την περιοχή κινείται συνήθως μεταξύ 11.000-13.000 τόνων.

Οι τιμές στην περιοχή διαμορφώνονται στα 2,80-2,85, ανέφερε, προσθέτοντας ότι στα 2,85 –την ανώτερη τιμή για την περιοχή– αγοράζει και η Έλαια Σητεία, η νέα εταιρεία όπου συμμετέχει η Ένωση, υψηλότερα από το 2,77 που ήταν αρχικά.

«Καθημερινά γίνονται πράξεις από τη νέα εταιρεία, προσπάθειά μας είναι να πάρουμε όσο γίνεται περισσότερο λάδι», σχολίασε, εξηγώντας ότι στόχος της πρωτοβουλίας είναι η τυποποίηση ποιοτικού προϊόντος για τον καταναλωτή, αποδίδοντας την υπεραξία του στον παραγωγό, ο οποίος φροντίζει για ένα ποιοτικό προϊόν. Οι πράξεις στην περιοχή μπορεί να μην είναι στον βαθμό που γίνονταν σε άλλες χρονιές, όμως φεύγουν λάδια, υποστήριξε.

Γύρω από τα 3 ευρώ κινούνται οι τελευταίες τιμές για τους Λάκωνες

«Όσο λάδι βγάλουμε για πώληση, τόσο λάδι πουλάμε», ανέφερε και από τη Λακωνία ο Νίκος Γραμματικάκης, πρόεδρος της ΚΑΣΕΛ, με τις τιμές να βρίσκονται μεταξύ 2,90 έως και 3,10 ευρώ, βγάζοντας από τη μέση τα 2,80 ευρώ. Υπάρχει η αίσθηση ότι κινείται λίγο ανοδικά, πρόσθεσε, μεταφέροντας και την ελπίδα των παραγωγών ότι, όταν ανοίξει η αγορά, θα υπάρξει το κάτι παραπάνω. Πάντως, οι τιμές έχουν δείξει μία άνοδο της τάξεως του 6%-7% από τα 2,80 στην αρχή, αλλά και πολύ παραπάνω από πέρυσι, εκτίμησε.

Κλείνοντας με τη συγκομιδή και χωρίς να γνωρίζουμε ακόμη τους τελικούς όγκους, σύμφωνα με την εικόνα που μετέφερε, τα βόρεια και τα νότια του νομού είχαν μειώσεις σε αντίθεση με την Κεντρική Λακωνία που είχε τονάζ.

Στηρίζουν οι εξαγωγές τη «φτωχή» χρονιά για τον Συνεταιρισμό Πετρίνας

Μόλις 170 τόνοι ελαιολάδου ήταν φέτος η παραγωγή για τον Συνεταιρισμό Πετρίνας, αφού ο καύσωνας του Μαΐου, σε συνδυασμό με τη «φτωχή» χρονιά, έριξε κατά πολύ τις ποσότητες.

«Από τη μία πλευρά, δεν είχαμε μεγάλη παραγωγή φέτος, από την άλλη όμως έχουμε εξαγωγές», σχολίασε ο διαχειριστής του, Παναγιώτης Πουλάκος.

Στην οργάνωση ήδη ετοιμάζονται για εξαγωγή σε τρίλιτρα και πεντόλιτρα, μίας ποσότητας 20 τόνων εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου, που θα ταξιδέψει προς ΗΠΑ και Καναδά την επόμενη εβδομάδα, εξασφαλίζοντας μία «πολύ καλή τιμή» για τον παραγωγό, στα 3,42 ευρώ. Η οργάνωση τις προηγούμενες ημέρες έδιωξε και τους 22 τόνους ελαιολάδου από ελιές Καλαμών σε εταιρεία με έδρα τα Μέγαρα, εξασφαλίζοντας την καλύτερη τιμή των 2,65 ευρώ, μεταξύ των προσφορών.

«Γύρω στα 3 ευρώ είναι η τιμή που επικρατεί», ανέφερε για την περιοχή ο κ. Πουλάκος, επικαλούμενος και πρόσφατη πράξη του Συνεταιρισμού Κροκεών στα 3,05 ευρώ, ενώ εκτίμησε ότι μπορεί να υπάρξει και κάτι καλύτερο το επόμενο διάστημα, εάν μπορέσουν να κρατηθούν λίγο και οι παραγωγοί, παρατηρώντας ανοδική τάση των τιμών, έστω και λίγο λίγο.

Πηγή: ypaithros.gr