ΠΑΤΡΑ. Πτωτική είναι η πορεία της εμπορικής κίνησης στην Πάτρα και τα πρώτα δείγματα μετά την άρση της καραντίνας και το άνοιγμα των μαγαζιών, δείχνουν ότι υπάρχει θέμα και οι επόμενοι μήνες θα είναι αρκετά δύσκολοι για το σύνολο του εμπορίου.

Πέρασαν πλέον δύο εβδομάδες από το άνοιγμα των εμπορικών μαγαζιών. Σύμφωνα με τα όσα έχουν καταγράψει τα στοιχεία του Εμπορικού Συλλόγου, αλλά και της Ομοσπονδίας των Εμπορικών Συλλόγου Πελοποννήσου και Νοτίου Δυτικής Ελλάδος, η πτώση φτάνει στο 50% σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά, ενώ υπάρχουν μορφές εμπορίου που το ποσοστό αυτές τις δύο εβδομάδες ήταν ακόμα μεγαλύτερο.

Οι εκτιμήσεις εξάλλου του Εμπορικού Συλλόγου λένε επίσης και ένα ακόμα αρνητικό δεδομένο. Πάνω από 100 καταστήματα δεν κατόρθωσαν τελικά να ανεβάσουν τα ρολά τους και έμειναν με αυτά κατεβασμένα, κλείνοντας επί της ουσίας τις επιχειρήσεις τους.

Όπως λέει στο patrawevents.gr o πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, Κώστας Ζαφειρόπουλος, μιλώντας για αυτό το ζήτημα τονίζει:

«Ακόμα δεν έχει γίνει κάποια επίσημη καταγραφή. Όμως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας και τους υπολογισμούς μας τα καταστήματα που δεν μπόρεσαν να ανοίξουν μετά την καραντίνα είναι γύρω στα 100 με 150».

Μέσα στο επόμενο διάστημα εφόσον σβηστούν τα μητρώα των επιχειρήσεων αυτών από τα αρχεία της υπηρεσίας του ΓΕΜΙ, ο Εμπορικός Σύλλογος θα έχει στην διάθεση του περισσότερα στοιχεία για το ζήτημα αυτό και τη ζημιά που προκάλεσε η πανδημία στο εμπόριο.

Για να βάλει κανείς λουκέτο σε μία επιχείρηση χρειάζεται μία διαδικασία που δεν είναι τόσο εύκολη, αλλά και ένα αντίστοιχο χρηματικό ποσό για να κλείσει λογιστικά βιβλία και άλλες γραφειοκρατικές διαδικασίες που σε επίπεδο καταγραφής έχουν έναν ουσιαστικό νόημα.

H ζημιά φαίνεται να είναι μεγάλη και τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση μέχρι ώρας δεν επαρκούν για όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του εμπορικού τομέα.

Υπάρχουν κάποιες σκέψεις, για να προχωρήσουν οι συνδικαλιστικοί φορείς του κλάδου σε μία μορφή διαμαρτυρίας, σαν και αυτή περίπου που έκανε η εστίαση στις αρχές του μήνα.