Τα ενεργειακά αποδοτικά παράθυρα είναι αρκετά σημαντικά για ένα νοικοκυριό διότι εξασφαλίζουν άνεση στους κατοίκους μιας κατοικίας, μειώνουν την ανάγκη για κατανάλωση ενέργειας, και είναι ένα δυνατό εργαλείο για την εξοικονόμηση χρημάτων. Δεν είναι τυχαίο που κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες προχωρούν στην αντικατάσταση των κουφωμάτων τους. Υπάρχουν μερικά κριτήρια με τα οποία μπορείτε να ξεχωρίσετε ποια παράθυρα είναι ενεργειακά αποδοτικά, όπως η τιμή μόνωσης του κουφώματος, η σωστή εγκατάσταση και το υλικό κατασκευής τους. Παρακάτω, ακολουθεί ανάλυση τους.

Τιμή μόνωσης του κουφώματος

Κατά την επιλογή των κουφωμάτων, θα πρέπει να λάβετε υπόψη κάποιους δείκτες. Ένας από αυτούς είναι και η τιμή μόνωσης του κουφώματος, η τιμή U. Όσο πιο χαμηλή είναι αυτή η τιμή, τόσο πιο αποτελεσματικό είναι το πλαίσιο αλουμινίου στην απώλεια θερμότητας.

Ενεργειακά αποδοτικό τζάμι

Εξίσου σημαντικό σε ένα παράθυρο είναι το τζάμι, διότι μειώνει την ανταλλαγή θερμότητας εσωτερικού και εξωτερικού περιβάλλοντος. Τα διπλά ή τριπλά τζάμια προσφέρουν τον βαθμό μόνωσης που θα πρέπει να υπάρχει σε ένα σπίτι ή έναν επαγγελματικό χώρο. Όσον αφορά τα laminate τζάμια, αυτά διαθέτουν μια ειδική μεμβράνη, η οποία λειτουργεί ως ένας ακόμη παράγοντας ασφαλείας. Τα ενεργειακά τζάμια από την άλλη, καθρεφτίζουν την ακτινοβολία. Με τον τρόπο αυτό, η ζέστη που εισέρχεται στον χώρο είναι αρκετά μειωμένη.

Εγκατάσταση και συντήρηση κουφωμάτων

Ο τρόπος που θα εγκατασταθούν τα κουφώματα, καθώς και η συντήρηση που θα πραγματοποιείται επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την ενεργειακή απόδοση που θα έχουν. Είναι σημαντικό να επιλέξετε να συνεργαστείτε με ειδικούς που έχουν μεγάλη εμπειρία στην εγκατάσταση ενεργειακών κουφωμάτων. Με τον τρόπο αυτό, θα είστε βέβαιοι για τη σωστή εγκατάσταση και απόδοση τους.

Όσον αφορά την τακτική συντήρηση, αυτή θα διασφαλίσει ότι τα κουφώματα θα συνεχίσουν να λειτουργούν αποδοτικά. Στην συντήρηση ανήκουν και ο καθαρισμός των κουφωμάτων, αλλά και ο έλεγχος για πιθανά σημάδια φθοράς.

Υλικό κατασκευής κουφωμάτων

Το υλικό κατασκευής των κουφωμάτων είναι ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας της ενεργειακής τους απόδοσης. Τα πιο συνηθισμένα κουφώματα αλουμινίου περιλαμβάνουν:

  • Κουφώματα από ξύλο: Αν και είναι αρκετά καλαίσθητα, δεν εξασφαλίζουν μεγάλο βαθμό μόνωσης σε έναν χώρο. Αν και οι πιο καινούργιες κατασκευές έχουν μεγαλύτερο βαθμό απόδοσης, απαιτούν τακτική συντήρηση, ενώ μπορεί να επηρεαστούν από τις έντονες καιρικές συνθήκες. Για παράδειγμα, η έντονη ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να ξεβάψει τα κουφώματα.
  • Κουφώματα PVC: Είναι αρκετά αποδοτικά, δεν απαιτούν ιδιαίτερη συντήρηση, όμως έχουν μικρή ποικιλία τύπων που κατασκευάζονται. Εξίσου ελάχιστες είναι και οι επιλογές χρωμάτων.
  • Κουφώματα αλουμινίου: Τα κουφώματα αλουμινίου είναι αρκετά ανθεκτικά, αποδοτικά, και έχουν πολύ μεγάλη αντοχή. Βασικό τους χαρακτηριστικό είναι ο χαμηλός βαθμός θερμικής απώλειας, και η διατήρηση της σταθερής θερμοκρασίας στο εσωτερικό ενός χώρου.
  • Θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα: Τα θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα είναι για αρκετούς μια αναβάθμιση των απλών κουφωμάτων. Όμως, σε αυτά τοποθετούνται επιπλέον θερμομονωτικά υλικά, τα οποία προσφέρουν επιπλέον μόνωση και ηχομόνωση. Ένα από αυτά είναι και το πολυαμίδιο. Μάλιστα, τα κουφώματα αυτά προσφέρουν περισσότερη μόνωση έως και 30% σε σχέση με τα απλά κουφώματα αλουμινίου.

Οι παράγοντες που επηρεάζουν την απόδοση των κουφωμάτων και τα κάνουν πιο ενεργειακά αποδοτικά είναι η τιμή μόνωσης του κουφώματος, η τοποθέτηση ενεργειακά αποδοτικού τζαμιού, και η σωστή εγκατάσταση τους. Ιδιαίτερη βάση θα πρέπει να δοθεί και στο υλικό κατασκευής του κουφώματος. Η κατάλληλη επιλογή θα μειώσει τις απώλειες θερμότητας και θα σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε ενέργεια και κατά συνέπεια χρήματα.

Αν σκέφτεστε να αλλάξετε τα κουφώματά σας ή ακόμα καλύτερα να ανακαινίσετε την οικία σας τότε καλό είναι να μάθετε περισσότερα για προγράμματα επιδότησης όπως το “Ανακαινίζω-Ενοικιάζω” και “Εξοικονομώ 2024”.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις