ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ. Η δήμαρχος Ελαφονήσου, Ευσταθία Λιάρου μίλησε στο in.gr. Από την ενδιαφέρουσα αυτή συνέντευξη προκύπτει ότι υπάρχει αρκετός ακόμα δρόμος για την Ελαφόνησο έως ότου βελτιώσει την πρόσβαση σε αυτήν, την διαχείριση των απορριμμάτων και των λυμάτων και τις σύγχρονες υποδομές τουρισμού. Ωστόσο το γεγονός ότι αποτελεί προορισμό διακοπών τροφοδοτεί κάθε χρόνο τόσο την αισιοδοξία όσο και την προοπτική της.

Όπως αναφέρει το in.gr η δήμαρχος του νησιού Ευσταθία Λιάρου, προχωράει βάση σχεδίου, διατηρώντας ωστόσο τον πήχη σε προσβάσιμα ύψη διότι και η ίδια γνωρίζει πως καλός είναι ο σχεδιασμός στα χαρτιά αλλά η εφαρμογή όμως απαιτεί επιμονή, υπομονή και άψογη προετοιμασία. Σχεδόν καθημερινά τα δεδομένα διαφοροποιούνται και οι περιφερειακοί δήμοι της χώρας πολλές φορές υπερβαίνουν τις δυνατότητες τους προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις σύγχρονες απαιτήσεις. Πλέον των έργων υποδομής που προετοιμάζονται για την Ελαφόνησο, η δήμαρχος Λιάρου έθεσε και ένα σημαντικό ζήτημα, αυτό της προσβασιμότητας και εντόπισε την κύρια ανάγκη: «Τίθεται θέμα ευρύτερων συνεργασιών, κοινής στρατηγικής για την Πελοπόννησο και προώθησης όμορων ιδεών».


Να θυμίσουμε ότι μόλις πέρυσι η Ελαφόνησος επλήγη από πυρκαγιά που ξεκίνησε από χωματερή σκουπιδιών ενώ πριν από μια εβδομάδα ρυθμίστηκε το θέμα της συγκοινωνιών με παρέμβαση βουλευτών. Είναι γνωστό ότι οι υποδομές του νησιού δεν ανταποκρίνονται πάντα στο πλήθος επισκεπτών ενώ ως τόπος αιχμής θα έπρεπε να προηγείται στην προσαρμογή του σε τα νέα δεδομένα. Εξαλλου θα πρέπει ως προορισμός μέσα στο πλαίσιο της Λακωνίας και της Πελοποννήσου να «συνδέεται» στην προοπτική διαδρομών, πακέτων και επιλογών.

Η Δήμαρχος Ελαφονήσου στη συνέντευξη σε κύρια θέματα. Από τις αναφορές της σταχυολογούμε τα εξής:

Πλήγμα στην οικονομία

«Η επιχειρηματικότητα σε κάθε τόπο, είτε αυτός είναι τουριστικός είτε όχι, είναι σαφές ότι έχει πληγεί. Δεν θα μπορούσε επομένως να ισχύει κάτι διαφορετικό για την Ελαφόνησο. Ωστόσο, η τουριστική περίοδος, την οποία προσπαθούμε να επεκτείνουμε, θέλω να πιστεύω ότι, σε τοπικό τουλάχιστον επίπεδο, με το συγκριτικό πλεονέκτημα της οδικής και ολιγόλεπτης ακτοπλοϊκής πρόσβασης, θα έχει θετικό αποτύπωμα σε σύγκριση με άλλες περιοχές, εφόσον βέβαια η τουριστική κίνηση αποκατασταθεί όσο το δυνατόν νωρίτερα».

Μέτρα στήριξης

«Όσον αφορά στα μέτρα ανακούφισης των επιχειρηματιών της περιοχής ευθύνης μας, ο Δήμος Ελαφονήσου έχει δηλώσει την πρόθεση λήψης μέτρων και στο άμεσο διάστημα το Δημοτικό Συμβούλιο θα αποφανθεί για μείωση των δημοτικών και λοιπών τελών, πιθανές προσαυξήσεις ή οτιδήποτε άλλο δύναται να διευκολύνει τις πληγείσες επιχειρήσεις, οι οποίες καλούνται να αναλάβουν ένα επιπρόσθετο υγειονομικό και λειτουργικό βάρος που δεν τους αναλογεί».

Ταυτότητα τουριστών

«Οι κάτοικοι, με τις πολλαπλές ιδιότητες τους, προσβλέπουν τόσο στους Έλληνες επισκέπτες σε πρώτη φάση, όσο και στους ξένους φίλους του νησιού μας, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι επαναλαμβανόμενοι και ελπίζουμε ότι και εφέτος θα εμπιστευτούν το νησί μας. Η φιλοξενία των κατοίκων της Ελαφονήσου δεν διακρίνει χρώμα, καταγωγή και εθνικότητα. Είμαστε ένας τόπος που ταυτίζεται και συνυπάρχει με τη φύση. Και η φύση είναι θείο δώρο που ανήκει σε όλους ανεξαιρέτως. Χαιρόμαστε που το έχουμε και το μοιραζόμαστε με τους επισκέπτες μας και θα το πράξουμε και τούτη την -μη γνώριμη- περίοδο, με γνώμονα πάντα την ασφάλεια για τους δημότες, εργαζόμενους και επισκέπτες του τόπου μας».

Υπηρεσίες Υγείας

«Το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο της Ελαφονήσου υπάγεται διοικητικά στην 6η ΥΠΕ, μία από της μεγαλύτερες υγειονομικές Περιφέρειες, στελεχώνεται δε από τρεις γιατρούς, έναν χειρούργο επί θητεία, μία παθολόγο και έναν αγροτικό ιατρό. Η εμπειρία, το αίσθημα επαγγελματικής ευθύνης και οι υπερβάσεις των γιατρών μας δημιουργούν ασφαλές πλαίσιο ιατρικής περίθαλψης και φροντίδας, τόσο τους καλοκαιρινούς μήνες όπου ο κόσμος πολλαπλασιάζεται όσο και την off season περίοδο.
Σχετικά με την καθολική αποκέντρωση των μονάδων πρωτοβάθμιας υγείας, βέβαιο είναι ότι θα ενίσχυε το έργο των κατά τόπων δομών υγείας, αρκεί να συνοδεύεται με αντίστοιχη στελέχωση ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, διάθεση απαραίτητων κονδυλίων και επάρκεια εξοπλισμού και υλικών. Μια τέτοια συντονισμένη και πλήρως οργανωμένη πρωτοβουλία θα οδηγούσε σε αποσυμφόρηση του κεντρικού συστήματος υγείας και θα μπορούσε να είναι εν δυνάμει κίνητρο μίας γενικότερης αποκέντρωσης- κινητικότητας του πληθυσμού προς στην επαρχία».

Διαχείριση απορριμμάτων

«Θεωρώ ότι η συγκρότηση ειδικών διαβαθμιδικών φορέων, με συμμετοχή και των δυο βαθμών της αυτοδιοίκησης, μπορεί να δώσει λύση σε ζητήματα που χρονίζουν σχετικά με την διαχείριση των στερεών απορριμμάτων. Άλλωστε το μοντέλο του διαβαθμιδικού συνδέσμου λειτουργεί ήδη στην Περιφέρεια Αττικής. Αυτό που θα πρέπει να διασφαλιστεί, επειδή τα τέλη για τη διαχείριση των απορριμμάτων έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα, είναι ότι η απόδοση των πόρων της διαχείρισης δεν θα γίνεται σε βάρος των δήμων και των τοπικών κοινωνιών. Δηλαδή όπως επισημαίνει και η ΚΕΔΕ, θα πρέπει να διευκρινιστεί εάν η συμμετοχή των Περιφερειών με 40% στο μετοχικό κεφάλαιο των ΦΟΣΔΑ σημαίνει ότι οι Περιφέρειες δικαιούνται και το 40% της απόδοσης των πόρων της διαχείρισης. Σε κάθε περίπτωση αυτή η προσωπική μου εκτίμηση θα πρέπει να συζητηθεί με την Περιφέρεια και τον ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου στο προσεχές μέλλον».

Το περιβάλλον

«Είναι αυτονόητο ότι ως περιοχή NATURA οφείλουμε να φροντίζουμε και να εναρμονιζόμαστε με οτιδήποτε προστατεύει το περιβάλλον και συντηρεί το φυσικό τοπίο. Αυτή άλλωστε είναι η κληρονομιά μας και η αυτονόητη υποχρέωσή μας απέναντι σε όσα εμείς και οι επισκέπτες μας έχουμε το προνόμιο να απολαμβάνουμε. Συγκεκριμένες δράσεις και πρωτοβουλίες όσον αφορά στην εναρμόνιση έχει λάβει ο Δήμος με προτεραιότητα τη μείωση, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση απορριμμάτων. Ταυτόχρονα διερευνάται η ενεργειακή αναβάθμιση του δημοτικού στόλου, των δημοτικών -σχολικών κτιρίων και του δημοτικού φωτισμού. Η ενεργειακή και περιβαλλοντική πολιτική του μοναδικού Νησιωτικού Δήμου του Νομού Λακωνίας και ολόκληρης της Πελοποννήσου, δεν θα μπορούσε παρά να βρίσκεται στο επίκεντρο της παραπάνω προσπάθειας, με ότι συνεπάγεται αυτό για την υγεία, την ποιότητα ζωής των δημοτών μας και την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του τόπου μας».

Ακτοπλοϊκή σύνδεση

«Μιλώντας για το επίπεδο ποιότητας ζωής των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών μας θα έλεγα ότι βασικό θέμα είναι κυρίως η βελτίωση της προσβασιμότητας και αναφέρομαι στο οδικό δίκτυο και τις λοιπές ανταποκρίσεις και συνδέσεις (ακτοπλοϊκές και αεροπορικές) με άλλους προορισμούς όπως π.χ. η Καλαμάτα, το Γύθειο και τα Κύθηρα. Για την επίλυση -διευθέτηση αυτού του προβλήματος δεν είναι τροχοπέδη οι πόροι που διαθέτουμε, οι οποίοι με την ορθή διαχείριση και την ιεράρχηση προτεραιοτήτων και αναγκών επαρκούν, αλλά τίθεται θέμα ευρύτερων συνεργασιών, κοινής στρατηγικής για την Πελοπόννησο και προώθησης όμορων ιδεών».

Προσεχώς έργα

«Στη φαρέτρα του σχεδιασμού και προγραμματισμού του Δήμου βρίσκονται έργα υποδομής, κάποια ώριμα προς χρηματοδότηση και κάποια άλλα σε πιο πρώιμο στάδιο ωρίμανσης μελέτης. Ένα εκ των οποίων, που έχει ήδη υποβληθεί αίτημα χρηματοδότησης, είναι η κατασκευή νέου σχολικού συγκροτήματος με παράλληλη αποδέσμευση του υφιστάμενου κτιρίου και αλλαγής χρήσης του σε Πολιτισμικό – Πολιτιστικό κέντρο αναφοράς. Επίσης είναι σε καλό δρόμο η μελέτη κατασκευής βιολογικού καθαρισμού, έργο πνοής που συνάδει και με την γενικότερη πολιτική της προστασίας του περιβάλλοντος. Όσον αφορά στις λιμενικές μας εγκαταστάσεις το όραμα επέκτασης προβλήτας έπεται της διαδικασίας εξομοίωσης χερσαίας ζώνης που έχει εκκινηθεί. Έχουμε πολλή δουλεία μπροστά μας αλλά επενδύοντας στο ανθρώπινο δυναμικό και ενεργοποιώντας όλα τα μέσα που διαθέτουμε οι στόχοι της Ελαφονήσου φαίνεται να κατακτώνται».