Από τα 2.400.000€ νέα «τρύπα» 720.000€ / Διαχωρίζουν τους πολίτες – πελάτες της επιχείρησης! / Τα υπουργεία ρίχνουν εκατομμύρια στην «τρύπα» της ΔΕΥΑ Σπάρτης

Ο έμμισθος ειδικός σύμβουλος επί των εσόδων της ΔΕΥΑΣ ήταν ταυτόχρονα αιρετός, δηλαδή ζητά ψήφο από τους πολίτες που καλούνται να πληρώσουν ή που «απαλλάσσονται» από την πληρωμή στην ΔΕΥΑΣ;


ΣΠΑΡΤΗ. H Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Σπάρτης (ΔΕΥΑΣ) αποτελούσε ανέκαθεν πεδίο αντιπαράθεσης σε δημοτικές προεκλογικές περιόδους.
Η διαχείριση, η αποτελεσματικότητα, η διαφάνεια και η λειτουργία της, συχνά μπαίνουν στο μικροσκόπιο της κριτικής.

Ενόψει τον εκλογών για την ανάδειξη της νέας Δημοτικής Αρχής Σπάρτης η λειτουργία της ΔΕΥΑ Σπάρτης τίθεται σε δημόσιο έλεγχο και κριτική.
Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι το πολιτικό μέρος και η αντιπαράθεση δεν απηχεί ούτε την ποιότητα εργασίας των υπαλλήλων της ΔΕΥΑΣ ούτε και την κατάρτιση και αξιοπιστία της Διεύθυνσης της Επιχείρησης. Πάνω από την Διεύθυνση της Επιχείρησης βρίσκεται το Διοικητικό Συμβούλιο, πολιτικό όργανο με αυξημένες αρμοδιότητες.

Η αξιωματική αντιπολίτευση στο Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης εγκαλεί τόσο τους αιρετούς όσο και το Δ.Σ. της Επιχείρησης διότι μέσα σε 6 μήνες προέκυψε χρέος 720.000€ χωρίς παράλληλα να αυξηθούν τα έσοδα της ΔΕΥΑΣ παρόλο που έχει προσληφθεί για τον σκοπό αυτό ειδικός σύμβουλος.

Το γεγονός ότι ο Δήμαρχος Σπάρτης κ. Βαγγέλης Βαλιώτης ανέλαβε την προεδρία της ΔΕΥΑΣ δείχνει τη σημασία που δίνει ο ίδιος στην λειτουργία της επιχείρησης. Ωστόσο βασικές επιλογές της Διοίκησης της Δημοτικής Επιχείρησης εκθέτουν τόσο τον Δήμαρχο όσο και τους στενούς συνεργάτες του.

Το 2018 η ΔΕΥΑ Σπάρτης είχε οφειλή προς την ΔΕΗ, από την κατανάλωση ρεύματος, 2.400.000€. Δυσθεώρητο ποσό για τα οικονομικά του Δήμου Σπάρτης ο οποίος αναγκάζεται συχνά να μπαίνει εγγυητής για λογαριασμό της ΔΕΥΑΣ. Το χρέος αυτή τη φορά ήρθε να καλύψει απόλυτα ισόποση επιχορήγηση από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης, τον Οκτώβριο του 2018 και κατά την ψήφιση αποδοχής αυτής της επιχορήγησης που έγινε και σε άλλες 16 ΔΕΥΑ της χώρας, η αξιωματική αντιπολίτευση και δημοτική Παράταξη του Σταύρου Αργειτάκου έθεσε το θέμα της ΔΕΥΑΣ εξηγώντας ότι αφενός δεν αυξάνονται τα έσοδα της Επιχείρησης και αφετέρου ότι το Σώμα δεν έχει ενημερωθεί για την Οικονομική κατάσταση της ΔΕΥΑΣ, ως όφειλε να έχει πράξει, πρωτίστως η Διοίκησή της, σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Με λίγα λόγια η «τρύπα χρέους» της ΔΕΥΑ Σπάρτης παραμένει ανοικτή και μάλλον θα επονομαστεί «μαύρη» ενώ δεν υπήρξε έγκαιρα ενημέρωση για τις εκθέσεις των ορκωτών λογιστών που έλεγξαν την Επιχείρηση.

Με την υπόσχεση ότι άμεσα όλα θα αλλάξουν και θα διορθωθούν τα πράγματα η Δημοτική Αρχή Σπάρτης συνέχισε να εποπτεύει την διαχείριση της ΔΕΥΑΣ με την ίδια λογική κι έτσι φθάσαμε στον Μάϊο του 2019, έξι μήνες μετά, οπότε μια νέα δραματική διαπίστωση, ένα νέο οικονομικό άνοιγμα στη ΔΕΗ 720.000€ «βυθίζει» την ΔΕΥΑΣ.

Η αξιωματική αντιπολίτευση επανέρχεται στο θέμα και ζητά ενημέρωση για το αν αυξήθηκαν τα έσοδα της ΔΕΥΑΣ από τους πελάτες της που καταναλώνουν το παρεχόμενο νερό και τις υπηρεσίες.

Δυστυχώς όπως προκύπτει ο αρμόδιος δημοτικός σύμβουλος και αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΣ που προσελήφθη και ως ειδικός σύμβουλος επί των εσόδων με ΦΕΚ και με μισθό 600€ τον μήνα, ο κ. Παναγιώτης Ρήγας, όχι μόνον δεν κατάφερε να συντελέσει ώστε να «κλείσει» η τρύπα χρέους της ΔΕΥΑΣ, καθήκον που είχε ως αμειβόμενος σύμβουλος γι αυτόν ακριβώς τον σκοπό, αλλά δεν έδωσε καν πειστικές απαντήσεις όταν το Δημοτικό Συμβούλιο θέλησε να τον ελέγξει. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώπιον, ενός χαμογελαστού Δημάρχου, ο κ. Παναγιώτης Ρήγας όταν ερωτήθηκε από δημοτικό σύμβουλο για το αν έχει σημειωθεί αύξηση των εσόδων απάντησε με τον προσβλητικό λόγο ότι απαντά μόνον σε όσους έχουν πτυχίο! Η ρατσιστική αυτή δημόσια θέση, ενώπιον του προεδρείου πέρασε έτσι, πλην ελαχίστων αντιδράσεων στο Σώμα. Όμως ακόμα και όταν ο σύμβουλος επι των Εσόδων της ΔΕΥΑΣ ρωτήθηκε από πτυχιούχο Οικονομολόγο, δημοτικό σύμβουλο, δεν έδωσε απαντήσεις που θα διαφώτιζαν τόσο το Σώμα όσο και τους πολίτες που προσπαθούσαν να παρακολουθήσουν. Η δυσφήμιση της ΔΕΥΑΣ δια του Συμβούλου του ΔΣ και ειδικού συμβούλου ήταν αναπόφευκτη.

Σφραγίδα διαπίστωσης για την διαχείριση της ΔΕΥΑ Σπάρτης από την Δημοτική Αρχή Βαλιώτη, που θυμίζουμε είναι και ο πρόεδρός της, αποτελεί η δημόσια τοποθέτηση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Σπάρτης κ. Σπύρου Μοιράγια ο οποίος τόνισε ότι για να νοικοκυρευτεί η ΔΕΥΑΣ χρειάζεται τόλμη. Μάλιστα παρέπεμψε στην 1η Σεπτεμβρίου 2019 λέγοντας ότι η νέα δημοτική αρχή που θα προκύψει θα πρέπει να τολμήσει να εξυγιάνει την ΔΕΥΑΣ αφού δεν μπόρεσε να το κάνει η δημοτική αρχή Βαλιώτη. Ωστόσο στο ερώτημα του δημοτικού συμβούλου κ Σαρ. Καπετανάκη, τι θα γίνει με το νέο χρέος που από 720.000€ σήμερα θα φθάσει πάλι ίσως στα 2.500.000€ ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου ανέφερε ότι θα πρέπει να βρει την λύση η επόμενη Δημοτική Αρχή…

Αξιοσημείωτο και έμμεση αμφισβήτηση της καλής λειτουργίας της ΔΕΥΑΣ, στον τομέα των εσόδων, είναι και το συμπέρασμα του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου ότι άλλοι πολίτες πληρώνουν και άλλοι όχι.
Δηλαδή άφησε να εννοηθεί και αυτό θα πρέπει να διερευνηθεί προ των εκλογών, ότι για τον υπεύθυνο συντονισμού των εσόδων της ΔΕΥΑΣ υπάρχουν δύο κατηγορίες πολιτών αυτοί που είναι συνεπείς και πληρώνουν και εκείνοι που δεν πληρώνουν χωρίς να έχουν κάποια συνέπεια. Αυτό επειδή συνιστά κατάφορη παραβίαση της χρηστής διαχείρισης και υπονοεί ακόμα και ευνοϊκή αντιμετώπιση κάποιων έναντι άλλων πρέπει άμεσα να αποσαφηνιστεί. Αλλιώς κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει αυτός ο διαχωρισμός να επιδράσει και να αλλοιώσει ακόμα και το εκλογικό αποτέλεσμα στον Δήμο Σπάρτης.

Ο «Λογαριασμός 30», δηλαδή τα έσοδα από τους πελάτες της ΔΕΥΑΣ δεν έχει αυξηθεί. Συνεπώς ο ειδικός σύμβουλος κ. Παναγιώτης Ρήγας που προσελήφθη έναντι μισθού 600€ τον μήνα από τον κ. Βαλιώτη, Δήμαρχο και Πρόεδρο της ΔΕΥΑΣ, δεν πέτυχε στην αποστολή του κι έτσι η ΔΕΥΑΣ μέσα σε 6 μήνες δημιούργησε νέο χρέος 720.000€, γεγονός που σημαίνει ότι μέσα σε λίγους μήνες θα βρεθεί και πάλι στη δεινή θέση να αντιμετωπίζει την χρεοκοπία. Καμία πειστική απάντηση, καμία υπεύθυνη δήλωση, καμία παραίτηση και καμία μέριμνα για δεκάδες εργαζόμενους που δίνουν, μάταια, τον καλύτερό τους εαυτό για την λειτουργία της Επιχείρησης.
Οσο για τους δημότες ενδέχεται να αντιμετωπίζονται με δύο μέτρα και δύο σταθμά όπως προκύπτει από τον δημόσιο λόγο στο Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης.

Για να χαρακτηρίσει κάποιος μέγα σκάνδαλο την ΔΕΥΑ Σπάρτης θα έπρεπε να έχει στη διάθεσή του στοιχεία για προθέσεις και για παραλείψεις πέραν των πολιτικών διαπιστώσεων. Ωστόσο το γεγονός ότι δεν δίνονται πειστικές απαντήσεις και δεν «συμμορφώνονται» οι καθ’ ύλην υπεύθυνοι για την κατάσταση, προϊδεάζει για χειρότερες μέρες τις οποίες βέβαια θα κληρονομήσει η νέα Δημοτική Αρχή, όποια και αν είναι. Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι οι μεγάλες πολιτικές ευθύνες της Δημοτικής Αρχής Βαλιώτη για την καχεξία της ΔΕΥΑΣ αλλά και για την αναπόφευκτη συνέπεια δυσφήμισής της από τον δημόσιο λόγο αιρετών στο Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μια Επιχείρηση που λειτουργεί ως πολυεργαλείο για κάθε δημοτική αρχή, ως υπηρεσία ετοιμότητας και άμεσων λύσεων θα έπρεπε να τύχει καλύτερης αντιμετώπισης από κάθε Δημοτική Αρχή. Υπάρχουν δεκάδες νέοι επιστήμονες, πτυχιούχοι που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην εξυγίανση των εσόδων της επιχείρησης αλλά και στην έξωθεν καλή μαρτυρία αναλαμβάνοντας τα καθήκοντα με τα οποία, όπως φαίνεται, επιβαρύνθηκε, ο αιρετός σύμβουλος και συνεργάτης του Δημάρχου Σπάρτης. Οι επιλογές επιτελικών στελεχών στο ΔΣ φανερώνουν τόσο τις προθέσεις όσο και τις ικανότητες της Δημοτικής Αρχής καθώς και την στόχευση του Δημάρχου και προέδρου της ΔΕΥΑΣ.

Εφημερίδα: Notosfreepress
Ρεπορτάζ: Ηλίας Μπόνος