ΝΕΑΠΟΛΗ. Παραδοσιακό προϊόν των Βατίκων (Νεάπολης) Λακωνίας του Δήμου Μονεμβασίας, που παράγεται αυθεντικά από την οικογένεια Σωτήραλη.

Θεωρείται πρόγονος όλων των ποτών που προέρχονται από ζύμωση και οι ρίζες του χάνονται στο βάθος του χρόνου. Η διαδικασία παραγωγής περιλαμβάνει το πάντρεμα αποκλειστικά του μελιού και του νερού.

Έπεται ζύμωση διάρκειας περίπου 18-24 μηνών σε δρύινα βαρέλια. Το όνομα του, σύμφωνα με την παράδοση, δόθηκε από το μήνα του μέλιτος, όπου όπως λέγεται το κατανάλωναν οι νεόνυμφοι καθ΄ όλη τη διάρκεια, για έναν μελλοντικά «γλυκύ» γάμο.

Κατά τη μυθολογία το περίφημο νέκταρ των Θεών ήταν το Υδρόμελι. Πέρα από το ιδιαίτερο χρώμα και το μεθυστικό άρωμα, το Υδρόμελι διαθέτει τονωτικές ιδιότητες. Σερβίρεται δροσερό ή με παγάκια σαν λικέρ. Ιδανικό για την παρέα μπροστά από το τζάκι για να κλείνει η βραδιά.