Γράφει ο Ηλίας Παναγιωτακάκος

Με αφορμή το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας των φοιτητών για ''μεταφορά'' του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής στην Τρίπολη και η Σχολή να μετονομαστεί σε Πολυτεχνική Σχολή ΑΕΙ θέλω να επισημάνω τα εξής:

1. Οι φοιτητές ορθώς εξέφρασαν το δημοκρατικό τους δικαίωμα και συμφώνησαν με την Επιτροπή Γαμβρόγλου,όμως είναι μια συνιστώσα και μάλιστα κυλιόμενη,λόγω του χρονικού διαστήματος φοίτησης,που δεν μπορεί να καθορίσει το μέλλον του Ιδρύματος.

2.Ο τωρινός Υπουργός Παιδείας αλλά και η Κυβέρνηση πρέπει να έχουν αυξημένη ευαισθησία, ιδιαίτερα σ' αυτό το Τεχνολογικό Ίδρυμα, γιατί η λειτουργία του οφείλεται σε ΔΩΡΕΑ της οικογένειας Ευστάθιου Βαλιώτη, πράξη ανεκτίμητης αξίας και σεβασμού.

3. Η ίδρυση και λειτουργία του ΤΕΙ στην Σπάρτη οφείλεται στην πολιτική απόφαση/αποφασιστικότητα της π. Υπουργού κας. Μ. Γιαννάκου προστιθέμενης αξίας για τον τόπο μας.
Τονίζω ότι η απόφασή της δεν ήταν προϊόν ρουσφετολογικής, αλλά εδραιωμένης μελέτης σκοπιμότητας και βιωσιμότητας, που δικαιώνεται διαχρονικά.

4.Το δίλημμα που θέτει η Επιτροπή Γαμβρόγλου και μάλιστα ως δέλεαρ δεν είναι Α.Τ.Ε.Ι (ΣΤΕΦ) ή Πολυτεχνείο και τούτο γιατί,σύμφωνα με το νόμο 3549/07 (συνέχεια του Νόμου του 2001 περί Ανώτατης Εκπαίδευσης),καθορίζεται η διάρθρωση των Α.Ε.Ι.:
α) Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.), κατά την
έννοια του άρθρου 16 παράγραφος 5 του Συντάγμα−
τος, είναι τα ιδρύματα της ανώτατης εκπαίδευσης, η
οποία αποτελείται από δύο παράλληλους τομείς: αα)
τον πανεπιστημιακό τομέα, ο οποίος περιλαμβάνει τα
Πανεπιστήμια, τα Πολυτεχνεία και την Ανωτάτη Σχολή
Καλών Τεχνών και ββ) τον τεχνολογικό τομέα, ο οποίος
περιλαμβάνει τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα
(Τ.Ε.Ι.) και την Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνο−
λογικής Εκπαίδευσης.

5.Συνεπώς το καθοριστικό αίτημα πρέπει να είναι η ενδυνάμωση με νέα Τμήματα και την δημιουργία Τεχνολογικού Πάρκου για την διασύνδεση του Ιδρύματος με την καινοτομία,τις ευρεσιτεχνίες και τις νεοφυείς επιχειρήσεις.

6.Ιστορικά το επίσημο αίτημα για την ίδρυση και λειτουργία Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών στην Σπάρτη τέθηκε από την Παράταξη του κ. Μιχάλη Διασάκου στο ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ το 1999 επί Νομαρχίας Γρ. Αποστολάκου και συνεχίστηκε επί Νομαρχίας Κώστα Φούρκα.
Δεν πρέπει να λησμονούμε την αποφασιστικότητα του Δημάρχου Δημοσθένη Ματάλα με την αγορά του οικοπέδου,όπου οικοδομήθηκε το κτιριακό συγκρότημα του του Τ.Ε.Ι. Συνεχίστηκαν οι προσπάθειες με την μαχητικότητα του αείμνηστου Δημάρχου.
Η συνδρομή της ΤΕΔΚ Λακωνίας ,του Επιμελητηρίου Λακωνίας,των Εμπορικών Συλλόγων αλλά και η συμβολή των Μ.Μ.Ε υπήρξε καθοριστική στον αγώνα για ίδρυση και λειτουργία του Τ.Ε.Ι στην Σπάρτη.
Δεν μπορώ να μην αναφέρω την θετική συμβολή του κ. Σταύρου Μπένου ως Υφυπουργού για να αρθούν τα εμπόδια των θεσμικών φορέων της Καλαμάτας και να ανοίξει ο δρόμος της ίδρυσης του Παραρτήματος Τ.Ε.Ι.

7. Ξεχωριστό,ουσιαστικό και αποφασιστικό ρόλο έπαιξε και παίζει η προσωπικότητα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μονεμβασίας & Σπάρτης κ.κ Ευσταθίου.Η λειτουργία του Ομίλου Φίλων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΦΙΤΕΣ) ήταν καταλυτική,ιδιαίτερα για το ξεκίνημα του Τμήματος Οργάνωσης & Διοίκησης Αθλητισμού,απέναντι σε μια ''μουδιασμένη'' κοινωνία που θεώρησε υποβαθμισμένο το Τμήμα απέναντι στο αίτημα για Τμήμα Βυζαντινών Σπουδών.
Όσοι επιμείναμε τότε ότι το ΤΟΔΑ θα έδινε αίγλη στην Πόλη και προοπτική στους φοιτητές δικαιωνόμαστε γιατί είναι όντως ένα δυναμικό Τμήμα και ακλόνητο στον διάλογο/απόφαση των αλλαγών.Δεν θα ήταν δυνατόν να ξεκινήσει αν ο Μητροπολίτης δεν παραχωρούσε χωρίς όρους και με αγάπη το νεοσύστατο Πνευματικό Κέντρο της Μητροπόλεως (Η ''ανταπόδοση'' είναι η δικαστική δίωξη του Μητροπολίτη κ.κ Ευσταθίου)

8. Συμπερασματικά το μέλλον το Τεχνολογικού Ιδρύματος εξαρτάται από την ενεργοποίηση του συνόλου της Λακωνικής κοινωνίας και όλων των θεσμικών εκπροσώπων.
Γνώμη μου είναι η ενδυνάμωση του Τεχνολογικού Ιδρύματος με νέες ειδικότητες (υπάρχουν μελέτες) και η δημιουργία Τεχνολογικού Πάρκου με την προσέλκυση επενδύσεων που θα βοηθήσουν,εκτός των άλλων και την ποιοτική αναβάθμιση/ανάπτυξη του παραγωγικού μοντέλου της Λακωνίας.
Σ' αυτή την προσπάθεια απαιτείται συνεργασία και κυρίως συλλογικότητα.

[ Ο Η Παναγιωτακάκος καταθέτει έγγραφα και δημοσιεύματα μιας εποχής που ολοκληρώθηκε νικηφόρα για την Πόλη και την Λακωνία και να μην ξεχνάμε ότι όλη έχουν γνώμη, αρκεί να έχουν τεκμηριωμένη γνώση , γιατί αυτή κρίνει εν πολλοίς το αποτέλεσμα! ]