ΕΛΛΑΔΑ. Την εθνική καμπάνια κατά της βίας στα σχολεία, παρουσίασε από τη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης σε ειδική εκδήλωση στο 3ο Γυμνάσιο Πολίχνης. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε σε συζήτηση με παιδιά.

Ηλεκτρονική πλατφόρμα καταγγελιών για περιστατικά σχολικής βίας

Ο κ. Πιερρακάκης παρουσίασε την ηλεκτρονική πλατφόρμα η οποία θα δέχεται επώνυμες καταγγελίες από μαθητές και γονείς για περιπτώσεις σχολικής βίας.

Την πλατφόρμα θα μπορούν οι μαθητές και οι γονείς τους, να υποβάλλουν αναφορές για περιστατικά τα οποία τους απασχολούν. Οι καταγγελίες στην πλατφόρμα θα είναι επώνυμες και ήδη οι γονείς έχουν λάβει ηλεκτρονικά μέσω του myschool τον αριθμό μητρώου των παιδιών τους ώστε να μπορεί να γίνει ταυτοποίηση του μαθητή που κάνει την καταγγελία.

Η χρήση της θα είναι αρκετά απλή και θα υπάρχουν ερωτήσεις αλλά και πεδία που θα μπορούν οι καταγγέλλοντες να γράφουν αναλυτικά το περιστατικό στο οποίο ήταν μάρτυρες ή θύματα.

Η διαχείριση θα γίνεται σε δύο επίπεδα. Σε πρώτο βαθμό θα ασχολείται το σχολείο και αν το περιστατικό αξιολογηθεί ως πολύ σοβαρό, τότε θα το διαχειρίζεται η διεύθυνση εκπαίδευσης: μια τετραμελής επιτροπή η οποία θα αποτελείται από ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό και δύο εκπαιδευτικούς.

Αυστηροποιείται το πλαίσιο συνεπειών για το bullying

Πλέον, αυστηροποιείται και το πλαίσιο για τις συνέπειες που θα έχουν οι μαθητές που ασκούν σχολικό εκφοβισμό.

Συγκεκριμένα, επανέρχεται η πενθήμερη αποβολή, καθώς αυτή τη στιγμή η υψηλότερη ποινή είναι η διήμερη αποβολή.

Τι θα ισχύει με τις απουσίες

Παράλληλα, από τον υπουργό Παιδείας ανακοινώθηκαν και τα εξής μέτρα:

  • Επανέρχεται και ο διαχωρισμός των απουσιών σε αδικαιολόγητες και δικαιολογημένες 40 – 75.
  • Στις περιπτώσεις μαθητών, οι οποίοι έχουν προκαλέσει υλικές ζημιές στο σχολείο τότε οι γονείς θα επιβαρύνονται οικονομικά για την κάλυψη του κόστους της επιδιόρθωσης.
  • Ψηφιοποιείται το απουσιολόγιο και αυστηροποιούνται οι ποινές για κινητά
  • Επίσης θα ψηφιοποιηθεί το απουσιολόγιο, το βιβλίο ύλης και οι βαθμολογικές επιδόσεις των μαθητών, έτσι ώστε να μπορούν οι γονείς να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή τι συμβαίνει στο σχολείο.

Αυστηρότερες ποινές για τα κινητά

Τέλος, ανακοινώθηκε πως η χρήση κινητών τηλεφώνων στο σχολείο παραμένει απαγορευτική και όσοι μαθητές χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα για να εκθέσουν συμμαθητές τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα έρχονται αντιμέτωποι με οριστική αποβολή.

Στο εξής θα υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής τμήματος και θα είναι πιο εύκολη γραφειοκρατικά η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις