Υλικά

  • 1 έτοιμη ζύμη τάρτας
  • λίγο ελαιόλαδο Λακωνίας, για το λάδωμα της ταρτιέρας
  • 750 γρ. αρακάς, κατεψυγμένος
  • 60 ml ελαιόλαδο Λακωνίας
  • 4 – 5 κρεμμυδάκια φρέσκα, το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος, ψιλοκομμένα
  • 2 αβγά
  • 150 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 180 γρ. γραβιέρα πικάντικη, τριμμένη
  • 4 – 5 κλωναράκια φρέσκος δυόσμος,τα φύλλα ψιλοκομμένα
  • αλάτι, κατά βούληση
  • πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
  • 7-8 ντοματίνια, κομμένα στη μέση

Παρασκευή

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C.

Λαδώνουμε το εσωτερικό και τα τοιχώματα μιας ταρτιέρας διαμέτρου 24 εκ.

Απλώνουμε τη ζύμη της τάρτας στο πυρίμαχο σκεύος.

Με ένα μαχαίρι κόβουμε τα περισσεύματα της ζύμης, που προεξέχουν και με τα δάχτυλά μας πιέζουμε τη ζύμη στα τοιχώματα της ταρτιέρας.

Με ένα πιρούνι τρυπάμε τη ζύμη σε αρκετά σημεία και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.

Βράζουμε τον αρακά σε άφθονο αλατισμένο νερό, που κοχλάζει, για 1-2 λεπτά.

Σουρώνουμε τον αρακά και τον αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια για 3 – 4 λεπτά.

Προσθέτουμε τον αρακά, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα στην άκρη να κρυώσει.

Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα αβγά και την κρέμα και χτυπάμε με σύρμα.

Προσθέτουμε τον αρακά με τα κρεμμυδάκια, τη γραβιέρα, το δυόσμο και αλατοπίπερο.

Βγάζουμε την τάρτα από το φούρνο, αδειάζουμε τη γέμιση πάνω στη βάση της τάρτας και τη στρώνουμε με τη ράχη ενός κουταλιού.

Προσθέτουμε τα ντοματίνια.

Ψήνουμε σε χαμηλό ράφι τουφούρνου για 10 περίπου λεπτά, μέχρι η επιφάνεια της τάρτας να ροδίσει και να ψηθεί η τάρτα και από κάτω.