ΒΟΡΕΙΟΙ ΔΗΜΟΙ. Άμεση είναι η απάντηση που δίνει ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αγόριανης κ. Δ. Καφεντζής, εκπροσωπώντας τους προέδρους όλων των Τ.Κ. της Δ.Ε. Πελλάνας, καλώντας τον αντιδήμαρχο κ. B. Σκρουμπέλο να κατανοήσει ένα καθολικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας, έτσι όπως αυτό εκφράστηκες από τους θεσμικούς εκπροσώπους της.

Η απάντηση έχει ως εξής:

«Προς τον Αντιδήμαρχο Δ. Ε. Πελλάνας κ. Βασίλειο Σκρουμπέλο
Απάντηση σε δημοσίευμα στο notospress.gr


Kύριε Σκρουμπέλο,

χαιρόμαστε, που έστω κι έτσι, το κρίσιμο θέμα της Περιβαλλοντικής Μελέτης στον Βόρειο Ταϋγετο γίνεται αντικείμενο συζήτησης.


Σε σχέση με την απάντησή σας στο notospress.gr με τίτλο: «Σκρουμπέλος: «Τα Τοπικά Συμβούλια δεν έχουν προτάξει την μελέτη για τον Βόρειο Ταϋγετο…»:


Απ’ όσο γνωρίζουμε στα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου είναι δυνατή η καταγραφή θεμάτων (δεν ζητήσαμε κάποια απόφαση αλλά καταγραφή) που δεν είναι στην Ημερήσια Διάταξη αλλά συζητούνται και ιδιαίτερα αυτά που το Προεδρείο θεωρεί σημαντικά. Σε κάθε περίπτωση βέβαια η ηλεκτρονική καταγραφή αφορά το σύνολο της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου που καταγράφεται για να αξιοποιείται και να διατίθεται για κάθε νόμιμη και αιτιολογημένη χρήση.

Κύριε Αντιδήμαρχε,
επειδή αμφισβητείτε ότι εκπροσωπώ τους συναδέλφους προέδρους των Τ. Κ. για το συγκεκριμένο θέμα - αίτημα, όπως επίσης αμφισβητείτε ότι το αίτημα είναι καθολικό, σας παραπέμπω στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που έγινε στο Καστόρι (αίθουσα Μπακή) όπου έθεσα το θέμα μιλώντας εξ ονόματος των συμφωνούντων και παρόντων προέδρων όλων των Τοπικών Κοινοτήτων της Δ. Ε. Πελλάνας αλλά και θεσμικών και συλλογικών φορέων. Οι ίδιοι οι πρόεδροι των Τ.Κ. θα μπορούσαν να σας διαβεβαιώσουν.
Απ΄ όσο ενθυμούμαι - και ανατρέξετε στα πρακτικά ή στο video - τότε η αντίδρασή σας δεν ήταν όμοια με τη σημερινή γιατί προφανώς διαβλέψατε τις αντιδράσεις…

Κύριε Αντιδήμαρχε,
γνωρίζετε ότι τα προγράμματα των Τοπικών Κοινοτήτων έχουν συνταχθεί εδώ και μήνες και δεν θα ήταν δυνατόν να συμπεριληφθεί σε αυτά ένα θέμα (και οποιοδήποτε θέμα) που οξύνθηκε και προέκυψε ως επείγον το τελευταίο διάστημα μετά και από πληροφορίες που επιβάλλουν - κατά την κρίση μας και τη εκτίμηση της κοινωνίας - τη θωράκιση του Βόρειου Ταυγέτου στο ενδεχόμενο εγκατάστασης Ανεμογεννητρίων. Αναφερόμαστε σε ένα θέμα που είναι μόνον τεχνικής φύσεως – εισήγηση Τεχνικού προγράμματος αλλά εξόχως υπέρτερο που αφορά στην ανάπτυξη της περιοχής και στην διατήρηση της ταυτότητας της. Πιστεύετε ότι αν ήταν θέμα μόνο ρουτίνας ή μόνον έγκαιρου προγραμματισμού δεν θα το είχαμε πράξει;


Σε κάθε περίπτωση κύριε αντιδήμαρχε θα πρέπει να διευκρινίσετε προς το Δημοτικό Συμβούλιο αλλά κυρίως προς τους πολίτες των Βορείων Δήμων αν πιστεύετε και ενθαρρύνετε τη δημοκρατική λειτουργία κι έκφραση των θεσμών, όπως είναι οι Τοπικές Κοινότητες. Διότι απ’ ότι φαίνεται η ομόφωνη θέση μας και το δημόσιο αίτημα μας για την εκπόνηση της Περιβαλλοντικής Μελέτης στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στο Καστόρι, δεν έγινε κατανοητή.


Υπάρχει δημοκρατικότερος τρόπος έκφρασης της βούλησης των πολιτών - πολιτών που κι εσείς εκπροσωπείτε - από την παρουσία όλων των Προέδρων τους, που για την τη διευκόλυνση της διαδικασίας εξουσιοδοτούν έναν (στην περίπτωσή τον Πρόεδρο της Τ. Κ. Αγόριανης ) για να εκφράσει τεκμηριωμένα και κωδικοποιημένα ένα κρίσιμο αίτημα προς το Σώμα που συνεδρίαζε μάλιστα στην έδρα της Δ. Ε. Πελλάνας, προφανώς για να καταγράψει το τοπικά ζητήματα και αιτήματα που μεταφέρουν δικαιωματικά οι Πρόεδροι των Τ.Κ.; Και εν πάσει περιπτώσει πως προκύτπει κατά τη γνώμη σας ένα καθολικό αίτημα αν όχι από την παρουσία και κοινή θέση όλων των θεσμικών εκπροσώπων;


Πιστεύουμε ότι η Δημοτική Αρχή Σπάρτης έχει ακόμα την πρόθεση να ακούσει τη λαϊκή βούληση και να κάνει πράξη την επιταγή της…


Η εκπόνηση Περιβαλλοντικής Μελέτης για τον Βόρειο Ταϋγετο είναι καθολικό αίτημα της κοινωνίας, που στηρίζουν όλοι οι πρόεδροι τον Τ. Κ. και αυτό θα έπρεπε να το γνωρίζετε ίσως πριν από εμάς. Εμείς είμαστε εδώ για να το αναδείξουμε, να το στηρίξουμε, αν χρειαστεί να το απαιτήσουμε και τέλος να το καταφέρουμε, με την πρέπουσα φυσικά διαδικασία, όταν αυτή δεν αποτελεί εμπόδιο ή τροχοπέδη στη προάσπιση των συμφερόντων των πολιτών που εκπροσωπούμε».


Με τιμή

Δημήτρης Καφεντζής
Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Αγόριανης, Δ. Ε. Πελλάνας, Δήμου Σπάρτης

Εκπροσωπώντας όλους τους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων
της Δ. Ε. Πελλάνας για το ανωτέρω θέμα.