ΛΑΚΩΝΙΑ. Μπροστά σε μια εξαιρετικά δυσάρεστη εξέλιξη σχετικά με τη μεταφορά των μαθητών βρίσκονται από χθες οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Σπάρτης. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με νέα υπουργική απόφαση προβλέπεται ότι εφόσον υπάρχει δημόσια ή δημοτική αστική ή υπεραστική συγκοινωνία, απαιτείται απόσταση μεγαλύτερη των 1.200 μέτρων για μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, 2.500 μέτρων για μαθητές Γυμνασίου και 4.000 μέτρων για μαθητές Λυκείων, προκειμένου να προμηθευτούν το Ειδικό Μαθητικό Δελτίο για την μετακίνηση τους.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι μαθητές που κατοικούν σε μικρότερη απόσταση από αυτήν δεν δικαιούνται δωρεάν μεταφοράς και οι μαθητές που κατοικούν σε μεγαλύτερη απόσταση θα πρέπει να χρησιμοποιούν την αστική ή υπεραστική συγκοινωνία για το υπόλοιπον της διαδρομής κάνοντας χρήση βέβαια του Ειδικού Μαθητικού Δελτίου τους και να καλύπτουν με σχολικά λεωφορεία ή ταξί μόνον το κομμάτι της διαδρομής που αντιστοιχεί στην απόσταση που προβλέπεται.

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου Σπάρτης που έφερε στην επιφάνεια το θέμα αυτό επισημαίνει ότι, η νέα αυτή ρύθμιση συνεπάγεται ασύλληπτη ταλαιπωρία για τους μαθητές που θα περάσουν πολλές ώρες στους δρόμους. Επιπλέον, διαχωρίζονται μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου με αποτέλεσμα δυο αδέλφια για παράδειγμα, να ταξιδεύουν με διαφορετικό τρόπο και μέσο και να φτάνουν σε διαφορετικό σημείο, άλλη ώρα!

Το πρόβλημα για το Μουσικό Σχολείο είναι οξύτερο γιατί πρόκειται για ένα πρότυπο καλλιτεχνικό σχολείο που απευθύνεται σε ολόκληρο το νομό και στο οποίο φοιτούν μαθητές από όλη τη Λακωνία. Οι εγγραφές άλλωστε έγιναν με την προϋπόθεση πως διασφαλίζεται η μεταφορά τους έτσι ώστε να είναι το δυνατόν συντομότερη και ασφαλέστερη, προϋπόθεση που από την υπογραφή της σχετικής υπουργικής απόφασης δεν ισχύει πια.

Η σχετική ρύθμιση βεβαίως αφορά όλους τους μαθητές όλων των σχολείων σε όλη την Ελλάδα.