ΚΟΛΙΑΝΔΡΟΣ. Το κόριανδρο (γνωστός και ως τα φύλλα του φυτού κόλιανδρου) είναι ένα νόστιμο βότανο για τους περισσότερους ανθρώπους. Ένας ευχάριστος συνδυασμός γεύσεων που θυμίζει μαϊντανό και εσπεριδοειδή, το βότανο είναι ένα κοινό συστατικό σε πολλές κουζίνες σε όλο τον κόσμο.

Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι βρίσκουν τον κορίανδρο αποκρουστικό, συμπεριλαμβανομένης και της σεφ Τζούλια Τσάιλντ. Φυσικά, ορισμένες από αυτές τις αντιπάθειες μπορεί να καταλήγουν σε απλή προτίμηση, αλλά για όσους μισούν τον κόλιανδρο για τους οποίους το φυτό έχει γεύση σαπουνιού, το θέμα είναι γενετικό.

Αυτοί οι άνθρωποι έχουν μια παραλλαγή σε μια ομάδα γονιδίων οσφρητικού υποδοχέα που τους επιτρέπει να αντιλαμβάνονται έντονα τις αλδεΰδες με γεύση σαπουνιού στα φύλλα του κόριανδρου. Αυτή η γενετική ιδιορρυθμία βρίσκεται συνήθως μόνο σε ένα μικρό ποσοστό του πληθυσμού, αν και ποικίλλει γεωγραφικά.

Είναι ενδιαφέρον ότι μέρη όπου ο κόριανδρος είναι ιδιαίτερα δημοφιλής, όπως η Κεντρική Αμερική και η Ινδία, έχουν λιγότερους ανθρώπους με αυτά τα γονίδια, γεγονός που μπορεί να εξηγήσει πώς το βότανο μπόρεσε να γίνει τόσο βασικό στήριγμα σε αυτές τις περιοχές.

Οι κάτοικοι της Ανατολικής Ασίας έχουν την υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης αυτής της παραλλαγής, με ορισμένες μελέτες να δείχνουν ότι σχεδόν το 20% του πληθυσμού βιώνει κόριανδρο με γεύση σαπουνιού.

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι μπορούν να ξεπεράσουν την απέχθειά τους ως προς το κόριανδρο με την επανειλημμένη έκθεση στο βότανο, ειδικά αν είναι θρυμματισμένο αντί να σερβίρεται ολόκληρο, αλλά πολλοί άνθρωποι απλώς επιλέγουν να ακολουθήσουν τις γενετικές τους τάσεις και να αποφύγουν εντελώς τη «σαπουνάδα» του.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις