Τα κόμπλεξ και τα απωθημένα – Πώς επηρεάζουν τη ζωή μας και πώς αντιμετωπίζονται
Συμπλέγματα (κόμπλεξ) και απωθημένα. Πώς επηρεάζουν τη ζωή, την υγεία και την ψυχική μας διάθεση; Αυτό ήταν το σημερινό θέμα της εκπομπής «Όλα για τη ζωή μας» με τον Μιχάλη Κεφαλογιάννη και καλεσμένο τον γνωστό δημοσιογράφο Δημήτρη Παπανώτα.
Η διάκριση
«Τα απωθημένα είναι εκείνες οι επιθυμίες που δεν εκπληρώθηκαν. Υπάρχει ένα μυστικό κομμάτι μέσα σου που ξέρεις ότι δεν έχεις γίνει όλο αυτό που μπορείς να είσαι. Τα κόμπλεξ είναι ο εκλαϊκευμένος ψυχολογικός όρος για το αίσθημα, συνήθως, ανεπάρκειας ή μειονεξίας. Αυτά τα συμπλέγματα εμποδίζουν το άτομο», λέει, μιλώντας στην εκπομπή, η κλινική ψυχολόγος Δήμητρα Ζάφειρα.
«Πολύ σημαντικό ρόλο έχει το πού έχουμε πρωτοϋπάρξει και αυτό είναι το βλέμμα των γονιών μας και του περιβάλλοντός μας. Υπάρχουμε πρώτα στα μάτια των άλλων».
Πέρα από τον οικογενειακό, σχολικό και κοινωνικό περίγυρο, τα συμπλέγματα που μπορεί να φέρουμε καθορίζονται, τη σημερινή εποχή, και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Από την πλευρά του ο Δημήτρης Παπανώτας αναφέρει:
«Όλοι έχουμε κόμπλεξ και αυτός που θεωρεί ότι δεν έχει, δεν ξέρει καλά τον εαυτό του. Απωθημένα δεν κουβαλάω κανένα γιατί από μικρός ήθελα στη ζωή μου να πάρω όλες τις γεύσεις και μεγάλη ποικιλία στα πάντα, επομένως δε μου έμεινε κάτι το οποίο να μην έχω δοκιμάσει. Λέω πολλές φορές ότι τον θάνατο δεν τον φοβάμαι γιατί πραγματικά, στην ηλικία που είμαι, έχω δοκιμάσει αυτά που ήθελα να δοκιμάσω. Και έτσι θα έπρεπε ο κόσμος να ζήσει τη ζωή του».
Ο ίδιος συμπληρώνει πως:
«Πολλές φορές μου έτυχε να πω ‘καλά ο άνθρωπος έχει πολλά κόμπλεξ’ ή να πουν για μένα φαντάζομαι. Το ότι το έχουν πει για μένα το κατάλαβα από τις πολλές φορές που με πλησίασαν άνθρωποι, κάναμε παρέα και μετά από 2 – 3 ώρες μου είπαν ‘τελικά δεν είστε σνομπ που νομίζαμε’. Πολλές φορές, η αλήθεια είναι, οι άνθρωποι της τηλεόρασης το κουβαλάνε ένα… θεματάκι. Εγώ ευελπιστώ ότι το πρόσεξα και δεν το είχα. Θεωρώ ότι υπάρχουν κόμπλεξ επικίνδυνα για την κοινωνία και άλλα που δεν είναι επικίνδυνα».
Ο γνωστός παρουσιαστής αναφέρει πως:
«Ήμουν πολύ αυστηρός με τους ανθρώπους, δηλαδή όταν μέσα μου κατέληγα στο συμπέρασμα ότι εδώ έχουμε μια προβληματική περίπτωση, σταματούσα να ασχολούμαι εντελώς. Μεγαλώνοντας, έχω γίνει λίγο πιο επιεικής».
Ωστόσο, όπως λέει η κα Ζάφειρα:
«Δεν είναι κομπλεξικός όποιος έχει έναν τρόπο λειτουργίας διαφορετικό από τον δικό μας και εγώ δεν τον καταλαβαίνω. Η σχέση με ανθρώπους που έχουν συμπλέγματα είναι πάρα πολύ δύσκολη γιατί είναι ζηλόφθονες, δεν αντέχουν εύκολα τη δική σου επιτυχία».
Τα κόμπλεξ είναι η πυξίδα για να βελτιώσουμε τη ζωή μας, λέει η ίδια, υπογραμμίζοντας ότι ποτέ δεν είναι αργά για αλλάξουμε τον εαυτό μας.
«Είναι δική μου ευθύνη να κάνω κάτι για αυτά τα θέματα».