Γνωρίζουμε ήδη ότι το πρωινό είναι το σημαντικότερο γεύμα επειδή «διακόπτει» τη νηστεία του ύπνου και δίνει στον οργανισμό μας την ενέργεια που χρειάζεται προκειμένου να ξεκινήσει την ημέρα. Είναι εξαιρετικά σημαντικό για όλους μας λοιπόν να μην το παραλείπουμε όμως αυτή η αναγκαιότητα γίνεται ακόμη μεγαλύτερη για τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη. Μερικοί ασθενείς εμφανίζουν υψηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα το πρωί επειδή το συκώτι διασπά τα αποθέματα σακχάρου κατά τη διάρκεια της νύχτας. Εκείνες τις ώρες τα κύτταρα σας μπορεί επίσης να είναι λίγο πιο ανθεκτικά στην ινσουλίνη, την ορμόνη που ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα.

Παράλληλα όμως, το σάκχαρο στο αίμα τείνει να αυξάνεται μετά το πρωινό γεύμα και μάλιστα μπορεί να είναι έως και δύο φορές υψηλότερο από ό,τι μετά το μεσημεριανό γεύμα. Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα μεταγευματικά μπορεί να οδηγήσει σε λαχτάρα για υδατάνθρακες. Αυτό συμβαίνει επειδή στον διαβήτη, μια αυξημένη ποσότητα ζάχαρης παραμένει στην κυκλοφορία του αίματος αντί να εισέλθει στα κύτταρα. Τότε τα κύτταρα δίνουν σήμα στο σώμα ότι χρειάζεται να καταναλώσει περισσότερη ζάχαρη ή υδατάνθρακες για να αντλήσουν ενέργεια.

Όπως είναι λοιπόν εμφανές, η διαμόρφωση ενός πρωινού γεύματος που να είναι φιλικό προς το διαβήτη είναι αρκετά περίπλοκη υπόθεση. Ωστόσο, εάν λάβετε υπόψιν σας τα ακόλουθα, σίγουρα θα βοηθηθείτε και θα μπορέσετε να ξεκαθαρίσετε τι πρέπει να συμπεριλάβετε και τι να αποφύγετε στο πρωινό σας.

Υδατάνθρακες

Οι υδατάνθρακες είναι μια γρήγορη πηγή ενέργειας, αλλά για τα άτομα με διαβήτη οι λάθος επιλογές υδατανθράκων μπορούν να εκτινάξουν το σάκχαρο στα ύψη.

Όταν κάνουμε λόγο για μία διατροφή φιλική προς τον διαβήτη, οι φυτικές ίνες είναι το μυστικό που θα σας κρατήσει υγιείς. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην επιβράδυνση της απόκρισης της γλυκόζης μετά από ένα γεύμα, βοηθώντας στην εξισορρόπηση του σακχάρου στο αίμα.

Οι περισσότεροι διατροφολόγοι συνιστούν τουλάχιστον 35 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα για άτομα με διαβήτη. Για όσους δεν έχουν διαβήτη, η συνιστώμενη ποσότητα είναι 25 γραμμάρια την ημέρα.

Λιπαρά

Τα λιπαρά δεν είναι ο εχθρός αλλά αντίθετα αποτελούν και αυτά ουσιαστικό μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Ωστόσο, δεν έχουν όλα την ίδια αξία.

Αναζητήστε φυτικά λίπη όπως αβοκάντο, ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς, σπόρους και καρύδα. Επίσης, επιλέξτε πηγές ζωικών προϊόντων υψηλής ποιότητας, όπως γαλακτοκομικά με πλήρες γάλα και βούτυρο.

Επίσης, βάλτε στη διατροφή σας τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία φημίζονται για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους. Τα καρύδια, οι σπόροι chia, ο λιναρόσπορος και τα λιπαρά ψάρια (όπως ο σολομός και ο τόνος) είναι όλα εξαιρετικές πηγές ωμέγα-3.

Πρωτεΐνη

Η πρωτεΐνη είναι το δομικό στοιχείο για κάθε κύτταρο του σώματος και είναι μια εξαιρετική πηγή ενέργειας.

Για τα άτομα με διαβήτη, οι άπαχες πρωτεΐνες παρέχουν ενέργεια χωρίς πολλά κορεσμένα λιπαρά, τα οποία συνδέονται με καρδιακές παθήσεις. Οι ζωικές πρωτεΐνες όπως τα αυγά και η γαλοπούλα είναι μερικές εξαιρετικές επιλογές για άτομα με διαβήτη. Οι καλές φυτικές πηγές πρωτεΐνης περιλαμβάνουν τα ρεβίθια, το τόφου, τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους.

Πώς να φτιάξετε ένα πρωινό γεύμα φιλικό προς τον διαβήτη

Υπάρχουν τέσσερις κατηγορίες που θέλετε να προσπαθήσετε να συμπεριλάβετε όταν σχεδιάζετε ένα γεύμα φιλικό για τον διαβήτη, είτε πρόκειται για το πρωινό είτε για τα άλλα γεύματα της ημέρας. Αυτό θα αποτελείται από:

  1. Φυτικές ίνες, όπως πλιγούρι βρώμης χωρίς ζάχαρη, ψωμί ολικής αλέσεως και δημητριακά ολικής αλέσεως
  2. Άπαχη πρωτεΐνη, όπως αυγά, ψάρια, φασόλια ή ξηροί καρποί
  3. Καλά λιπαρά, όπως ελαιόλαδο, αβοκάντο, βούτυρο και γαλακτοκομικά προϊόντα, καρύδα και ξηροί καρποί
  4. Μη αμυλούχα λαχανικά, όπως πιπεριές, ντομάτες, κρεμμύδια και σκούρα φυλλώδη πράσινα λαχανικά.

Εστιάζοντας σε αυτούς τους τέσσερις τύπους τροφίμων θα διασφαλίσετε ότι το πιάτο σας περιέχει όλα τα απαραίτητα συστατικά ενός πλούσιου και θρεπτικού γεύματος. Παράλληλα, έτσι θα μπορέσετε να κάνετε καλύτερες επιλογές τροφίμων καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας σας.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις