Πολλοί άνθρωποι λαμβάνουν συμπληρώματα μελατονίνης για να έχουν έναν καλύτερο νυχτερινό ύπνο. Παραδόξως, ωστόσο, η έρευνα δείχνει μια σχέση μεταξύ της μελατονίνης και της γονιμότητας. Για το λόγο αυτό, στο παρόν άρθρο εξερευνούμε τι είναι αυτή η ουσία και ποια η σύνδεσή της με τη γονιμότητα.

Τι είναι η μελατονίνη;

Η μελατονίνη είναι μια φυσική ορμόνη που παράγεται από την επίφυση. Βοηθά στη ρύθμιση του κιρκάδιου ρυθμού σας και υποστηρίζει υγιείς κύκλους ύπνου/αφύπνισης. Αποτελεί επίσης ένα αντιοξειδωτικό που υποστηρίζει την υγεία των κυττάρων σας.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, το σώμα σας παράγει και απελευθερώνει περισσότερη μελατονίνη από ό,τι κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας. Το τεχνητό φως από τον υπολογιστή, το tablet, την τηλεόραση ή το τηλέφωνό σας μπορεί να μειώσει την παραγωγή μελατονίνης στο σώμα σας. Όταν το φως διαταράσσει τη δημιουργία της, μπορεί να παραμορφώσει το εσωτερικό ρολόι του σώματός σας, κάτι που μπορεί να επηρεάσει τα πρότυπα ύπνου σας.

Μελατονίνη και γονιμότητα

Η έρευνα δείχνει ότι τα υγιή επίπεδα μελατονίνης μπορεί να βοηθήσουν στη γονιμότητα και την υγιή εγκυμοσύνη για ορισμένες γυναίκες.

Πώς το κάνει αυτό; Εκτός από την υποστήριξη του ξεκούραστου ύπνου, η μελατονίνη εμφανίζει επίσης ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Τα αντιοξειδωτικά είναι σαν φύλακες μέσα στο σώμα σας – προστατεύουν τα κύτταρα σας (συμπεριλαμβανομένων των ωαρίων) και τα διατηρούν υγιή. Έτσι, ως αντιοξειδωτικό, η μελατονίνη μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη της ποιότητας των ωαρίων.

Συμβουλές για την διατήρηση υγιών επιπέδων μελατονίνης

  • Εκτεθείτε στο ηλιακό φως. Η έκθεση στο ηλιακό φως κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη υγιών κιρκάδιων ρυθμών και ποιοτικού ύπνου.
  • Υιοθετήστε μια καλή ρουτίνα ύπνου. Αποφύγετε τα έντονα φώτα και περιορίστε την τηλεόραση, το κινητό, το φορητό υπολογιστή ή άλλες ηλεκτρονικές συσκευές πριν τον ύπνο.
  • Συζητήστε με έναν γιατρό. Εάν αποφασίσετε να πάρετε ένα συμπλήρωμα μελατονίνης για να υποστηρίξετε την υγιή γονιμότητα, θυμηθείτε ότι μπορεί να μην είναι κατάλληλο για κάθε γυναίκα που προσπαθεί να μείνει έγκυος. Η χαμηλή δόση φαίνεται ασφαλής και μπορεί να είναι ευεργετική για ορισμένες γυναίκες που προσπαθούν να συλλάβουν. Συζητήστε με τον γυναικολόγο σας για να προσδιορίσετε εάν η λήψη ενός τέτοιου συμπληρώματος θα ήταν κατάλληλη για εσάς και πόση ποσότητα πρέπει να πάρετε.
  • Πάρτε τη μελατονίνη σας την κατάλληλη στιγμή. Εάν επιλέξετε να πάρετε ένα συμπλήρωμα μελατονίνης, φροντίστε να το πάρετε 30-60 λεπτά πριν τον ύπνο.
  • Δώστε προτεραιότητα στην ποιότητα και την ασφάλεια. Εάν σκέφτεστε ένα συμπλήρωμα μελατονίνης, βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει ένα προϊόν υψηλής ποιότητας. Αναζητήστε ένα προϊόν που έχει ελεγχθεί ανεξάρτητα για ακρίβεια και καθαρότητα περιεχομένου.

Μελατονίνη οφέλη για το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών

Η έρευνα υποδηλώνει ότι η μελατονίνη μπορεί να συμβάλει στην προώθηση υγιών εμμηνορροϊκών κύκλων σε γυναίκες με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών και οι μελέτες δείχνουν επίσης ότι η μελατονίνη και η ινοσιτόλη μπορούν να συνεργαστούν για την υποστήριξη της υγιούς ποιότητας και γονιμότητας των ωαρίων σε γυναίκες με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών.

Στο παζλ της γονιμότητας, λοιπόν, τα υγιή επίπεδα μελατονίνης θα μπορούσαν να είναι το κομμάτι που λείπει. Φροντίστε να αφιερώσετε χρόνο για να χαλαρώσετε το βράδυ, να ασκείτε υγιεινές συνήθειες ύπνου, να λαμβάνετε άφθονο ηλιακό φως και να συζητήσετε με το γιατρό σας εάν θα ωφεληθείτε από ένα συμπλήρωμα υψηλής ποιότητας.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις