Η θεραπευτική δύναμη της συγχώρεσης
Όταν κάποιος για τον οποίο νοιάζεστε σας πληγώνει, έχετε δύο επιλογές: να κρατήσετε μέσα σας τον θυμό και την αγανάκτηση - ή να συγχωρέσετε και να προχωρήσετε τη ζωή σας. Μάθετε γιατί πρέπει να επιλέγουμε πάντα το δεύτερο δρόμο…
Ποιος δεν έχει πληγωθεί από τις πράξεις ή τα λόγια κάποιου άλλου; Ίσως κάποιος γονιός σας επέκρινε συνεχώς μεγαλώνοντας, κάποιος συνάδελφος σας σαμποτάρει στην εργασία σας ή κάποιος σύντροφος πρόδωσε την εμπιστοσύνη σας. Ή ίσως σε μία ακόμη χειρότερη εκδοχή, είχατε βιώσει κάποια τραυματική εμπειρία, όπως σωματική ή συναισθηματική κακοποίηση από κάποιο κοντινό σας πρόσωπο. Αυτές οι πληγές μπορούν να αφήσουν ανεξίτηλα συναισθήματα αγανάκτησης, πικρίας, θυμού ή ακόμη και μίσους μέσα σας.
Όμως, όσο όλα αυτά τα συναισθήματα παραμένουν συσσωρευμένα και καταπιεσμένα, μπορεί ο πόνος που βιώνετε να μην ξεθυμαίνει ή ακόμη να γίνεται εντονότερος. Υπάρχει λύση σε αυτό; Όλα δείχνουν πως υπάρχει και λέγεται συγχώρεση. Γιατί η συγχώρεση μπορεί να σας οδηγήσει στο μονοπάτι της σωματικής, συναισθηματικής και πνευματικής ευεξίας, να σας βοηθήσει να ανακτήσετε την ελπίδα σας και να κερδίστε ξανά την εμπιστοσύνη απέναντι στους ανθρώπους.
Τι είναι η συγχώρεση;
Η συγχώρεση μπορεί να σημαίνει διαφορετικά πράγματα για κάθε άνθρωπο. Αν θέλαμε όμως να δώσουμε έναν γενικό ορισμό, μπορούμε να πούμε ότι περιλαμβάνει μια σκόπιμη απόφαση απεμπλοκής από τη μνησικακία και τον θυμό.
Η πράξη που σας έχει πληγώσει μπορεί να σας ακολουθεί για πάντα, ωστόσο η ενεργή συγχώρεση ενδέχεται να μειώσει την επίδρασή της επάνω σας. Μπορεί να σας βοηθήσει να απελευθερωθείτε από τον έλεγχο του ατόμου που σας έβλαψε ή ακόμη να οδηγήσει σε συναισθήματα κατανόησης, ενσυναίσθησης και συμπόνιας για αυτόν που σας πλήγωσε.
Σε αντίθεση με αυτό που πολλοί πιστεύουν, συγχώρεση δεν σημαίνει να ξεχνάτε ή να δικαιολογείτε το κακό που σας συνέβη. Επίσης, δεν σημαίνει απαραίτητα να συμφιλιωθείτε με το άτομο που προκάλεσε το κακό. Η συγχώρεση όμως φέρνει ένα είδος γαλήνης που σας επιτρέπει να εστιάσετε στον εαυτό σας και σας βοηθά να συνεχίσετε τη ζωή.
Ποια είναι τα οφέλη της συγχώρεσης;
Το να εγκαταλείψετε τη μνησικακία και την πικρία μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για βελτιωμένη υγεία και ψυχική ηρεμία. Η συγχώρεση μπορεί να οδηγήσει σε:
- Πιο υγιείς σχέσεις.
- Βελτιωμένη ψυχική υγεία.
- Λιγότερο άγχος, στρες και εχθρικότητα.
- Λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης.
- Χαμηλότερη αρτηριακή πίεση.
- Ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα.
- Βελτιωμένη υγεία της καρδιάς.
- Βελτιωμένη αυτοεκτίμηση.
Γιατί η μνησικακία είναι ευκολότερη από τη συγχώρεση;
Το να πληγωθείτε από κάποιον, ιδιαίτερα αν πρόκειται για ένα πρόσωπο που αγαπάτε και εμπιστεύεστε, μπορεί να προκαλέσει θυμό, θλίψη και σύγχυση. Αν μένετε προσκολλημένοι σε δυσάρεστα γεγονότα ή καταστάσεις, συναισθήματα κακίας και εχθρότητας είναι εύκολο να ριζώσουν μέσα σας. Εάν επιτρέψετε σε αυτά τα αρνητικά συναισθήματα να παραγκωνίσουν τα θετικά, στο τέλος δεν αποκλείεται να σας καταπιεί η πικρία ή το αίσθημα της αδικίας.
Μερικοί άνθρωποι είναι φυσικά πιο επιεικής από άλλους. Αλλά ακόμα κι αν έχετε την τάση να κρατάτε κακία, σχεδόν ο καθένας μπορεί να μάθει να είναι πιο επιεικής.
Πώς μπορείτε να κινηθείτε προς μια κατάσταση συγχώρεσης;
Η συγχώρεση είναι μια δέσμευση για αλλαγή. Χρειάζεται εξάσκηση. Για να προχωρήσετε προς τη συγχώρεση, χρειάζεται να:
- Αναγνωρίστε την αξία της συγχώρεσης και πώς μπορεί να βελτιώσει τη ζωή σας.
- Προσδιορίστε τι χρειάζεται θεραπεία και ποιον θέλετε να συγχωρήσετε.
- Γίνετε μέλος μιας ομάδας υποστήριξης ή δείτε έναν σύμβουλο.
- Αναγνωρίστε τα συναισθήματά σας σχετικά με το κακό που σας προκλήθηκε, αναγνωρίστε πώς αυτά τα συναισθήματα επηρεάζουν τη συμπεριφορά σας και εργαστείτε για να τα απελευθερώσετε.
- Απελευθερώστε τον έλεγχο και τη δύναμη που είχε στη ζωή σας το άτομο και η κατάσταση που σας προσέβαλε.
Τι θα συμβεί αν δεν καταφέρτε να συγχωρήσετε κάποιον;
Η συγχώρεση μπορεί να είναι δύσκολη, ειδικά αν το άτομο που σας πλήγωσε δεν παραδέχεται ότι έκανε λάθος. Αν βρεθείτε σε μία κατάσταση που αισθάνεστε ότι έχετε «κολλήσει», τότε μπορείτε να δοκιμάσετε τα παρακάτω:
- Εξασκήστε την ενσυναίσθηση. Προσπαθήστε να δείτε την κατάσταση από τη σκοπιά του άλλου.
- Ρωτήστε τον εαυτό σας για τις συνθήκες που μπορεί να οδήγησαν τον άλλον να συμπεριφέρεται με τέτοιο τρόπο. Ίσως θα είχατε αντιδράσει παρόμοια αν αντιμετώπιζες την ίδια κατάσταση.
- Σκεφτείτε στιγμές που οι άλλοι σας έχουν συγχωρήσει.
- Αναγνωρίστε ότι η συγχώρεση είναι μια διαδικασία. Ακόμη και μικρές πληγές μπορεί να χρειαστεί να τις ξαναδούμε και να τις συγχωρούμε ξανά και ξανά.
Η συγχώρεση εγγυάται τη συμφιλίωση;
Εάν το γεγονός που σας πλήγωσε αφορούσε κάποιο άτομο που εκτιμάτε και υπάρχει εκατέρωθεν διάθεση επίλυσης του συμβάντος, η συγχώρεση μπορεί να οδηγήσει σε συμφιλίωση. Αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα.
Η συμφιλίωση μπορεί να είναι αδύνατη το άτομο που σας πλήγωσε έχει πεθάνει ή δεν είναι πρόθυμο να επικοινωνήσει μαζί σας. Σε άλλες περιπτώσεις, η συμφιλίωση μπορεί να μην είναι κατάλληλη λύση. Ωστόσο, θυμηθείτε ότι η συγχώρεση είναι πάντα δυνατή, ακόμη και όταν η συμφιλίωση δεν είναι.
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις