Διεθνής Ημέρα κατά της Επιληψίας – 10 πράγματα που ενδεχομένως δεν γνωρίζατε για την πάθηση
Με αφορμή την Διεθνή Ημέρα κατά της Επιληψίας γνωρίζουμε καλύτερα την πάθηση που φέρει ακόμα μαζί της έντονο κοινωνικό στίγμα
Η Διεθνής Ημέρα κατά της Επιληψίας γιορτάζεται κάθε χρόνο την δεύτερη Δευτέρα του Φεβρουαρίου (13 Φεβρουαρίου 2023). Καθιερώθηκε το 2015, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης κατά της Επιληψίας (ILAE) και του Παγκοσμίου Γραφείου Επιληψίας (IBE), με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης για την επιληψία, μία πάθηση με έντονο κοινωνικό στίγμα.
Η επιληψία είναι μια νευρολογική πάθηση, η οποία επηρεάζει τον εγκέφαλο αλλά έχει και σωματικές προεκτάσεις καθώς το σώμα επηρεάζεται όταν κάποιος πάθει κρίση.
Ιατρικά περιγράφεται ως η τάση για επαναλαμβανόμενες κρίσεις που ξεκινούν από τον εγκέφαλο. Η επιληψία συνήθως διαγιγνώσκεται μόνο αφού το άτομο έχει υποστεί περισσότερες από μία κρίσεις.
Πρόκειται για μία μεταβλητή κατάσταση που επηρεάζει διαφορετικούς ανθρώπους με διαφορετικούς τρόπους. Υπάρχουν πάνω από 40 διαφορετικοί τύποι κρίσεων και η εμφάνισή τους μπορεί να ποικίλλει. Για παράδειγμα, μπορεί να περιλαμβάνει σπασμούς στα χέρια ή και τα πόδια, απώλεια συνείδησης, απώλεια ούρων, μουδιάσματα, οπτικές ή ακουστικές διαταραχές και πολλά ακόμη συμπτώματα.
Οι διαφορετικές μορφές επιληψίας οφείλονται σε πολλές διαφορετικές υποκείμενες αιτίες. Οι αιτίες μπορεί να είναι περίπλοκες και μερικές φορές δύσκολο να εντοπιστούν. Είναι λοιπόν πιθανόν να εντοπιστεί η αιτία (για παράδειγμα, ένα άτομο μπορεί να αρχίσει να έχει επιληπτικές κρίσεις λόγω εγκεφαλικής βλάβης) ή μπορεί να υπάρχει μια γενετική τάση. Ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν πλέον ότι η πιθανότητα εμφάνισης επιληψίας είναι πιθανώς πάντα γενετική σε κάποιο βαθμό.
10 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε για την πάθηση
- Ο Έλληνας φιλόσοφος Ιπποκράτης (460-377 π.Χ.) ήταν ο πρώτος που σκέφτηκε ότι η επιληψία ξεκινά από τον εγκέφαλο.
- Οποιοσδήποτε άνθρωπος μπορεί να εμφανίσει επιληπτικές κρίσεις εάν οι περιστάσεις είναι κατάλληλες. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν παρουσιάζουν επιληπτικές κρίσεις υπό «φυσιολογικές συνθήκες».
- Μερικοί άνθρωποι είναι αναίσθητοι κατά τη διάρκεια των επιληπτικών κρίσεων και έτσι δεν θυμούνται τι τους συμβαίνει. Για αυτό μπορεί να αποδειχτεί εξαιρετικά χρήσιμο αν υπάρχει κάποιος εξωτερικός παρατηρητής που θα μπορεί να περιγράψει ώστε να βοηθήσει στη διάγνωση.
- Οι περισσότερες κρίσεις συμβαίνουν ξαφνικά χωρίς προειδοποίηση, διαρκούν μικρό χρονικό διάστημα (μερικά δευτερόλεπτα ή λεπτά) και σταματούν από μόνες τους.
- Οι κρίσεις μπορεί να είναι διαφορετικές για κάθε άτομο. Η απλή γνώση ότι κάποιο άτομο πάσχει από επιληψία δεν αρκεί ώστε να κατανοήσουμε ποια είναι η ακριβής μορφή της ή πώς μοιάζουν οι επιληπτικές κρίσεις του.
- Μερικοί άνθρωποι εμφανίζουν περισσότερους από έναν τύπους επιληπτικών κρίσεων ή οι κρίσεις τους είναι διαφορετικές κάθε φορά. Αλλά ακόμα και αν οι κρίσεις κάποιου είναι μοναδικές, συνήθως ακολουθούν το ίδιο μοτίβο κάθε φορά που συμβαίνουν.
- Δεν περιλαμβάνουν όλες οι κρίσεις σπασμωδικές κινήσεις ή τίναγμα. Μερικοί άνθρωποι παρουσιάζουν «πάγωμα» της εγκεφαλικής λειτουργίας τους, περιφέρονται ασυναίσθητα ή μπερδεύονται κατά τη διάρκεια μιας κρίσης.
- Μερικοί άνθρωποι εμφανίζουν επιληπτικές κρίσεις όταν είναι ξύπνιοι, που ονομάζονται «ξύπνιοι σπασμοί». Μερικοί άνθρωποι έχουν επιληπτικές κρίσεις ενώ κοιμούνται, που ονομάζονται «σπασμοί ύπνου» (ή «νυχτερινές κρίσεις»).
- Ο Άγιος Βαλεντίνος είναι ο προστάτης των ατόμων με επιληψία. Υπάρχουν αρκετές διηγήσεις γύρω από τον Άγιο Βαλεντίνο και μία από αυτές θέλει τον προστάτη των ερωτευμένων να ευνοούσε τους επιληπτικούς ασθενείς.
- Μερικοί διάσημοι άνθρωποι που είχαν επιληψία περιλαμβάνουν τον Ρωμαίο Αυτοκράτορα Ιούλιο Καίσαρα και τον καλλιτέχνη Vincent Van Gogh. Πιο πρόσφατα ο ηθοποιός Danny Glover, οι τραγουδιστές Prince και Susan Boyle και ο παίκτης ράγκμπι Dean Ryan προστέθηκαν στην παραπάνω λίστα.
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις