Υπνωτικά φάρμακα και Αλτσχάιμερ: Νέα έρευνα προειδοποιεί για την αμφίδρομη σχέση τους
Ανησυχητικά τα ευρήματα που συσχετίζουν τα υπνωτικά φάρμακα και την εμφάνιση Αλτσχάιμερ στους ηλικιωμένους, βάζοντας στην εξίσωση και φυλετικούς παράγοντες
Όπως είναι ευρέως γνωστό, τα υπνωτικά φάρμακα δεν είναι πανάκεια και μάλιστα νέα έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει την παραπάνω θέση παρουσιάζοντας ανησυχητικά ευρήματα.
Συγκεκριμένα, μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Journal of Alzheimer's Disease, εξετάζει την επίδραση των φαρμάκων ύπνου στη γνωστική λειτουργία σε ηλικιωμένους ενήλικες, υποστηρίζοντας την αμφιλεγόμενη αλληλοεπίδρασή τους με την εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ.
Τα ευρήματα υποδεικνύουν πως η συχνή χρήση φαρμάκων για τον ύπνο συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας σε λευκούς ηλικιωμένους. Μάλιστα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ηλικιωμένοι που δήλωσαν ότι λάμβαναν «συχνά» ή «σχεδόν πάντα» βοηθήματα ύπνου, είχαν 79% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια σε σύγκριση με εκείνους που τα χρησιμοποιούσαν «ποτέ» ή «σπάνια».
Η έρευνα
Στη μελέτη συμμετείχαν περίπου 3.000 ηλικιωμένοι οι οποίοι περιέγραψαν τη ρουτίνα λήψης φαρμάκων για τον ύπνο από το 1997. Μετά την παρακολούθηση των συμμετεχόντων για έως και 15 χρόνια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι περίπου το 20% ανέπτυξαν άνοια.
Οι συμμετέχοντες ήταν μεταξύ 70 και 79 ετών και κανένας δεν είχε άνοια με το 60% να είναι λευκοί και το 40% μαύροι. Η συχνή χρήση ήταν υψηλότερη μεταξύ των γυναικών που αντιμετώπιζαν κατάθλιψη και είχαν υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο.
Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν τρεις φορές σε διάστημα πέντε ετών για τη συχνότητα λήψης φαρμάκων για τον ύπνο: ποτέ, σπάνια (μία φορά το μήνα ή λιγότερο), μερικές φορές (2 έως 4 φορές το μήνα), συχνά (5 έως 15 φορές το μήνα) ή σχεδόν πάντα (16 έως 30 φορές το μήνα).
Συζήτησαν επίσης με τους ειδικούς για την ποιότητα του ύπνου τους, υποδεικνύοντας πόσο συχνά δυσκολεύονταν να αποκοιμηθούν ή/και να ξυπνήσουν πολύ νωρίς το πρωί ενώ καταγράφηκε και η συνήθης διάρκεια του ύπνου τους.
Υψηλότερος κίνδυνος Αλτσχάιμερ σε λευκούς ηλικιωμένους
Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ευρήματα της μελέτης αφορά στον συσχετισμό φυλετικών παραγόντων και την εμφάνιση άνοιας.
Συγκεκριμένα, σε αντίθεση με τους λευκούς ηλικιωμένους που χρησιμοποιούσαν συχνά υπνωτικά χάπια και αντιμετώπιζαν 79% υψηλότερο κίνδυνο για άνοια, δεν ίσχυε το ίδιο για τους αφροαμερικανούς. Οι τελευταίοι όχι μόνο λάμβαναν βοηθήματα ύπνου σε μικρότερο ποσοστό αλλά ακόμη και όσοι τα λάμβαναν σε μεγάλη συχνότητα, φαινόταν να μην αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια από εκείνους που τα λάμβαναν σπάνια ή ποτέ.
Το φυλετικό χάσμα που εντόπισε η ομάδα της προκάλεσε έκπληξη, καθώς προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι άτομα που ανήκουν στη μαύρη φυλή αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν Αλτσχάιμερ από τους λευκούς συνομηλίκους τους.
Ωστόσο, ακόμη και μεταξύ των λευκών ηλικιωμένων, οι ερευνητές δεν απαντούν ξεκάθαρα για το εάν τα υπνωτικά «ενισχύουν» τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ. Αντίθετα διευκρινίζεται ότι παραμένει αμφιλεγόμενο εάν τα φάρμακα για τον ύπνο είναι καλά ή κακά για τη γνωστική λειτουργία των ηλικιωμένων μακροπρόθεσμα.
Θα μπορούσε να αποδειχθεί ότι ορισμένα φάρμακα μπορεί να συμβάλλουν στον κίνδυνο άνοιας, ενώ άλλα όχι. Ή ότι τα προβλήματα ύπνου είναι σύμπτωμα έναρξης άνοιας.
Ωστόσο, οι ερευνητές επισημαίνουν πως απαιτείται περαιτέρω έρευνα για τον ακριβέστερο προσδιορισμό των υποκείμενων μηχανισμών. Σε κάθε περίπτωση, είναι πολύ σημαντικό προτού κάποιος πάρει οποιοδήποτε φάρμακο για τον ύπνο, να το συζητήσει με τον γιατρό προκειμένου να εκτιμηθεί η αλληλεπίδραση με οποιοδήποτε άλλο φάρμακο που μπορεί ήδη να παίρνει.
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις