Από 15/2 ξεκινά ο εμβολιασμός της ηλικιακής ομάδας 60-64 ετών στο Κ.Υ Σπάρτης με το εμβόλιο της AstraZeneca – Μεγάλη μείωση ως και μηδενισμός των κρουσμάτων στη Λακωνική πρωτεύουσα

Γράφει ο Δημήτρης Πανάγος

ΣΠΑΡΤΗ. Στη «μάχη» του εμβολιασμού κατά της Covid-19, θα συμμετέχει από τη Δευτέρα 15/2 και το Κ.Υ. Σπάρτης. Το Κ.Υ., που αποτελεί συγχρόνως και εμβολιαστικό κέντρο, έχει ήδη προμηθευτεί τις απαραίτητες πρώτες δόσεις των εμβολίων της AstraZeneca.

Όπως ανέφερε στο notospress.gr η Διευθύντρια του Κέντρου Υγείας, κα Σταθούλα Αραχωβίτη, «…Εμείς συμμετέχουμε στον εμβολιασμό της ηλικιακής ομάδας ατόμων 60 έως 64 ετών. Έχουμε ήδη παραλάβει τα εμβόλια της AstraZeneca, που μπορούν να συντηρηθούν σε απλό ψυγείο και σε θερμοκρασία από 2 έως 8 βαθμούς Κελσίου. Ξεκινάμε λοιπόν με την 1η δόση του εμβολίου, ενώ η 2η δόση θα χορηγείται στους εμβολιαζόμενους ύστερα από 12 εβδομάδες».

Οι εμβολιασμοί στο Κ.Υ Σπάρτης θα πραγματοποιούνται καθημερινά από τις 8 το πρωί ως τις 8 το βράδυ. Ο ρυθμός εφοδιασμού του Κέντρου με τις απαραίτητες δόσεις εξασφαλίζεται από τον τρόπο που κλείνονται τα ραντεβού, αφού υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός γι’ αυτά.

Το Κ.Υ. Σπάρτης, προς διευκόλυνση του έργου του, ως Πρωτοβάθμια Δομή Υγείας, χρειαζόταν έναν απινιδωτή, κάτι που διευθετήθηκε ήδη.

Σημειώνουμε, πως θεωρητικά έχει παραλάβει έναν isobox – οικίσκο, ιδιαιτέρως απαραίτητο για την εξέταση περιπτώσεων ασθενών με ισχυρή υποψία και συμπτωματολογία νόσησης με Covid-19.

Ωστόσο, πρακτικά, δεν μπορεί να τον χρησιμοποιήσει, αφού ο συγκεκριμένος οικίσκος, αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο Διοικητήριο της Π.Ε. Λακωνίας. «Θα προτιμούσαμε να τον έχουμε», αναφέρει η κα Αραχωβίτη στο notospress.gr, «…είναι ένα διαδικαστικό θέμα, το οποίο δεν έχει διευθετηθεί ακόμα…».

Όταν τελειώσει το σκοτεινό παραμύθι της πανδημίας, κάποια από τα επιμύθια που θα πρέπει να συγκρατήσουμε ως χώρα είναι ο σπουδαίος ρόλος του Δημόσιου χαρακτήρα της Υγείας και η ανάγκη ενίσχυσης των Πρωτοβάθμιων Δομών της.

Στον Δήμο Σπάρτης, που δοκιμάστηκε από σκληρά περιοριστικά μέτρα και βρέθηκε υγειονομικά στο … «κατακόκκινο», τα πάρα πολλά τεστ που πραγματοποίησαν (και θα συνεχίσουν να πραγματοποιούν) οι 2 Κινητές Ομάδες Υγείας (Κ.ΟΜ.Υ) του ΕΟΔΥ που συντονίζει η κα Αραχωβίτη, δείχνουν μεγάλη μείωση των κρουσμάτων. Υπάρχει μια ελπίδα πως η περιοχή μπορεί να αλλάξει τον βαθμό περιορισμού, να αλλάξει το χρώμα της επιδημιολογικής της επιτήρησης. Ή ίσως να χρειαστεί κάποιος χρόνος περαιτέρω σταθεροποίησης. Ίδωμεν…