Δώρο ζωής σε συνανθρώπους μας με δωρεά οργάνων
Γράφει ο Γεώργιος Παπασταματάκης*
ΤΡΙΠΟΛΗ. Δώρο ζωής προσέφερε χθές βράδυ ένας 53χρονος που νοσηλευόταν τις τελευταίες ημέρες στη ΜΕΘ του νοσοκομείου μας.
Οι συγγενείς του σε μια πράξη ανθρωπισμού συναίνεσαν να δοθούν τα υγιή όργανα του (καρδιά, ήπαρ, νεφροί, ) σε πάσχοντες συνανθρώπους μας.
Σήμερα το πρωί ολοκληρώθηκε η διαδικασία μεταφοράς οργάνων από το Παναρκαδικό κατόπιν συνεργασίας εξειδικευμένων ιατρικών ομάδων που έφθασαν στο νοσοκομείο από την Αθήνα, και την Θεσσαλονίκη.
Θα πρέπει να σημειωθεί οτι έχουν γίνει πολλαπλές λήψεις οργάνων στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο τα τελευταία 20 χρόνια, γεγονός που οδήγησε στην βράβευση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού της ΜΕθ από τον πρόεδρο της δημοκρατίας.
Στην Ελλάδα η ανάγκη για μοσχεύματα είναι μεγάλη καθώς οι δότες δεν επαρκούν. Όχι όμως αριθμητικά. Το πρόβλημα στην περίπτωση της Ελλάδας είναι συντονιστικό.
Αυτή τη στιγμή, αυτοί που είναι επιφορτισμένοι με τον δύσκολο ρόλο να μιλήσουν στους συγγενείς ενός ανθρώπου που είναι εγκεφαλικά νεκρός για τη δωρεά οργάνων είναι οι ίδιοι γιατροί.
Είναι μια διαδικασία ψυχοφθόρος και πολύ δύσκολη για τη ΜΕΘ, να προετοιμάσει και να δώσει έναν δότη διότι απαιτεί πολύωρες επικοινωνίες με τον ΕΟΜ, έρχονται ομάδες από άλλα νοσοκομεία, πρέπει να γίνουν πάρα πολλές εξετάσεις στον δότη.
Για να καταφέρει η χώρα μας να γίνει αποτελεσματική στο συγκεκριμένο ζήτημα θα πρέπει να υπάρχει ένα οργανωμένο σύστημα μεταμοσχεύσεων με ειδικούς επαγγελματίες υγείας που λέγονται τοπικοί συντονιστές μεταμοσχεύσεων,
Η έλλειψη κατάλληλης οργάνωσης και υποδομών έχει όμως και αντίκτυπο και στις ίδιες τις μεταμοσχεύσεις. Στην Ελλάδα γίνονται μεταμοσχεύσεις καρδιάς, ήπατος, νεφρού, κερατοειδή και δέρματος ενώ στο εξωτερικό γίνονται και σε πνεύμονες, πάγκρεας και έντερο.
Αναφορικά με τη διαδικασία που ακολουθείται όταν εντοπιστεί ένας δότης, πρέπει να σημειωθεί ότι πρώτα ικανοποιούνται οι εγχώριες ανάγκες, και αν δεν υπάρχει συμβατός λήπτης στην Ελλάδα, τότε τα όργανα πηγαίνουν στο εξωτερικό. Τα παιδιά βρίσκονται πάντα σε προτεραιότητα καθώς οι παιδιατρικοί δότες οργάνων είναι σπάνιοι, ένας με δύο το χρόνο, και αρκετές ανάγκες καλύπτονται με όργανα ενηλίκων που διαθέτουν παρόμοια σωματομετρικά δεδομένα.
Δωρητής γίνεται κάποιος που εν ζωή αποφασίζει να βγάλει την κάρτα δωρητή, δηλώνοντας πως αν πεθάνει θα ήθελε να δοθούν τα όργανά του. Όταν σε κάποιον άνθρωπο, είτε είναι δωρητής είτε όχι, διαπιστωθεί εγκεφαλικός θάνατος και είναι διασωληνωμένος στην ΜΕΘ, καθώς μόνο με τα μηχανήματα μπορεί να διατηρηθεί για κάποιες ώρες ακόμα η λειτουργία των οργάνων, τότε μπορεί να γίνει δότης.
Για να γίνει κάποιος δωρητής οργάνων πρέπει απλά να εγγραφεί στο Μητρώο Δωρητών συμπληρώνοντας την αντίστοιχη αίτηση στην ιστοσελίδα του ΕΟΜ ή στα γραφεία του οργανισμού.
*Χειρουργός