ΠΑΜΕ: Δραματικές οι συνέπειες από τις ελλείψεις προσωπικού στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο
ΑΡΚΑΔΙΑ. Η Επιτροπή Αγώνα Παναρκαδικού Νοσοκομείου (ΠΑΜΕ), απέστειλε επιστολή στη διοίκηση του Παναρκαδικού Νοσοκομείου Τρίπολης, και στον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ για τις σοβαρές ελλείψεις και τα προβλήματα λειτουργίας. Καταγγέλλει τα σοβαρά προβλήματα λειτουργίας στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού (ΜΤΝ) και περιτοναϊκής κάθαρσης λόγω της μεγάλης έλλειψης προσωπικού.
«Σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού (ΜΤΝ) του ΠΑΝΑΡΚΑΔΙΚΟΥ Νοσοκομείου προκαλεί η μεγάλη έλλειψη ιατρικού προσωπικού.. Συγκεκριμένα, ακόμη και στον ανεπαρκή οργανισμό του νοσοκομείου (Αριθμ. A3α/17738) προβλέπονται 5 θέσεις ειδικευμένων νεφρολόγων όταν, επί του παρόντος και για τα τουλάχιστον 5 τελευταία χρόνια υπηρετούν 2 ειδικευμένοι γιατροί και κανένας ειδικευόμενος, σε μία κλινική όπου οι ανάγκες αιμοκάθαρσης είναι καθημερινές και απόλυτες αφού η συντριπτική πλειοψηφία των νεφροπαθών είναι χρονίως αιμοκαθαιρόμενοι με ανάγκη συνεδρίας ΤΝ περίπου ανά περίπου δύο ημέρες. Επιπλέον η ΜΤΝ καλύπτει και τις επείγουσες ανάγκες από τα λοιπά τμήματα του νοσοκομείου και ιδιαίτερα από το τμήμα Επειγόντων όπου μπορεί να παρουσιασθεί περιστατικό με ανάγκη επείγουσας αιμοκάθαρσης οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Ταυτόχρονα λειτουργεί τακτικό νεφρολογικό ιατρείο -4- τέσσερις φορές την εβδομάδα!
Ακόμη, αν και οι προϋποθέσεις για τη λειτουργία ΜΤΝ προβλέπουν την παρουσία ενός νοσηλευτή ανά τρία έως τέσσερα λειτουργούντα μηχανήματα αιμοκάθαρσης, ώστε να εξασφαλίζεται η ασφάλεια των αιμοκαθαιρόμενων, σήμερα στη ΜΤΝ του ΠΑΝΑΡΚΑΔΙΚΟΥ νοσοκομείου, με 11 μηχανήματα αιμοκάθαρσης, εργάζονται μόνο -15- δεκαπέντε μόνιμες νοσηλεύτριες (οι τρεις από τις οποίες βρίσκονται σε άδεια εγκυμοσύνης). Ενώ υπηρετεί μόνο μία βοηθός θαλάμου.
Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι οι περικοπές κανονικών αδειών και ημερών ανάπαυσης των εργαζομένων. Χαρακτηριστικά με το υπάρχον ιατρικό προσωπικό δεν προβλέπεται ιατρός για περισσότερο από το 50% των εφημεριών κάθε μήνα, φόρτο που αναγκάζεται να σηκώσει το υπάρχων ιατρικό προσωπικό. Επιπλέον υπάρχουν βάρδιες όπου μόνο δύο νοσηλεύτριες έχουν τη νοσηλευτική ευθύνη μέχρι και για έντεκα αιμοκαθαιρόμενους.
Παρόμοιες είναι οι ελλείψεις και στις υπόλοιπες κλινικές και τμήματα του ΠΑΝΑΡΚΑΔΙΚΟΥ νοσοκομείου, αφού με βάση τον ανεπαρκή Οργανισμό του νοσοκομείου είναι κενές οι 77 θέσεις ιατρικού προσωπικού από τους 152 προβλεπόμενους.
Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής υποβάθμισης και εμπορευματοποίησης των δημόσιων μονάδων υγείας από τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Αντί να προσλάβουν το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, επεκτείνουν τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις (εργαζόμενοι με ημερομηνία λήξης και πετσοκομμένα δικαιώματα), μειώνουν την κρατική χρηματοδότηση και προωθούν τη λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας με επιχειρηματικά κριτήρια. Συνολικά, τα μέτρα αυτά υπηρετούν τον στόχο ακόμη μεγαλύτερης επέκτασης της δράσης των επιχειρηματικών ομίλων στον τομέα της υγείας και με την μετατροπή των κρατικών νοσοκομείων σε ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα). Όπου τον «δρόμο» για τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια άνοιξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που ανέθεσε στο Κέντρο Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών Α.Ε να αναπτύξει το ελληνικό σύστημα DRG (Κοστολόγηση Ομοιογενών Διαγνωστικών Κατηγοριών).
Στην κυβερνητική προπαγάνδα περί δήθεν «αναβάθμισης των δημόσιων μονάδων υγείας» απαντάμε με την κλιμάκωση του αγώνα μας. Μαζί με σωματεία και μαζικούς φορείς της περιοχής, θα προχωρήσουμε σε αγωνιστικές πρωτοβουλίες για να διεκδικήσουμε:
άμεση ενίσχυση της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού και συνολικά του ΠΑΝΑΡΚΑΔΙΚΟΥ νοσοκομείου με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό. μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.
πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Γνωρίζουμε ότι για να είναι αποτελεσματικός ο αγώνας μας, χρειάζεται να στρέφεται ενάντια στον πραγματικό μας εχθρό: τους επιχειρηματικούς ομίλους, το κράτος και τα κόμματα τους, την Ε.Ε.–ΔΝΤ που τους στηρίζουν. Να διεκδικεί τη δημιουργία ενός σύγχρονου, αποκλειστικά δημόσιου, δωρεάν συστήματος υγείας και πρόνοιας, που θα καλύπτει πλήρως τις λαϊκές ανάγκες και θα εξασφαλίζει μόνιμη, σταθερή εργασίας με πλήρη δικαιώματα σε όλους τους εργαζόμενους».