Γιατί δεν πρέπει να κάθεστε...πολύ στην τουαλέτα
Όχι πάνω από 10 λεπτά στην τουαλέτα - Για ποιον κίνδυνο μιλούν οι ειδικοί
ΚΟΣΜΟΣ. Οι περισσότεροι παίρνουμε μαζί τα κινητά μας τηλέφωνα μπαίνοντας στην τουαλέτα. Πιθανόν κάποιοι να διαβάζουν αυτό το κείμενο καθισμένοι στη λεκάνη. Όταν όμως μια υπόθεση τριών λεπτών μετατρέπεται σε 15 λεπτά ανάγνωσης, παιχνιδιού ή σκρολαρίσματος στην οθόνη, η υγεία μας μπορεί να κινδυνεύσει, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Οι άνθρωποι θα πρέπει να περνούν κατά μέσο όρο πέντε έως 10 λεπτά στην τουαλέτα. Γιατί η μεγαλύτερη παραμονή είναι πρόβλημα; Ιδού ένα σύντομο μάθημα φυσικής: Η βαρύτητα μας κρατά προσγειωμένους στη Γη, αλλά επίσης αναγκάζει το σώμα να εργάζεται σκληρότερα για να αντλήσει αίμα πίσω στην καρδιά, εξηγεί ο Δρ Lai Xue, χειρουργός παχέος εντέρου στο Ιατρικό Κέντρο Southwestern του Πανεπιστημίου του Τέξας.
Πώς επιδρά στο σώμα ο πολύς χρόνος στην τουαλέτα
Το ανοιχτό, οβάλ κάθισμα της τουαλέτας συμπιέζει τους γλουτούς, διατηρώντας το ορθό σε χαμηλότερη θέση από ό,τι αν καθόμασταν στον καναπέ. Με τη βαρύτητα να τραβάει το κάτω μισό του σώματος προς τα κάτω, η αυξημένη πίεση επηρεάζει την κυκλοφορία του αίματός μας.
«Έχουμε έναν μονόδρομο, όπου το αίμα εισέρχεται, αλλά δεν μπορεί να γυρίσει πίσω», λέει ο Δρ. Xue. Ως αποτέλεσμα, οι φλέβες και τα αιμοφόρα αγγεία που περιβάλλουν τον πρωκτό και το κάτω μέρος του ορθού διογκώνονται και εμποτίζονται με αίμα, αυξάνοντας τον κίνδυνο αιμορροΐδων.
«Στις μέρες μας παρατηρούμε μια αύξηση των ανθρώπων που περνούν περισσότερο χρόνο στην τουαλέτα, και αυτό είναι πολύ ανθυγιεινό για τα πρωκτικά όργανα και το πυελικό έδαφος», τονίζει ο Δρ. Xue.
Εκτός από την εξασθένηση των μυών του πρωκτού και την αναγκαστική καταπόνηση, το να καθόμαστε στη λεκάνη της τουαλέτας για πολύ ώρα μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο πρόπτωσης του ορθού. Η πρόπτωση του ορθού είναι όταν το ορθό, το τελευταίο τμήμα του παχέος εντέρου, γλιστρά προς τα κάτω και προεξέχει από τον πρωκτό.
Οι μύες του πυελικού εδάφους είναι ένας άλλος τύπος μυών που εξασθενεί από το παρατεταμένο κάθισμα στην τουαλέτα. Οι συγκεκριμένοι μύες συντονίζουν ένα σημαντικό μέρος της κίνησης του εντέρου και συνεργάζονται με το υπόλοιπο σώμα για να διασφαλίσουν την ομαλή έξοδο των κοπράνων. Η βαρυτική πίεση στο πυελικό έδαφος καταπονεί τους μύες όταν καθόμαστε συνεχώς για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
Πώς θα μειώσουμε τον χρόνο
Για να αποφύγουμε να περάσουμε πολύ χρόνο στην τουαλέτα, οι ειδικοί συνιστούν να μην έχουμε κοντά μας τηλέφωνα, περιοδικά και βιβλία. Αν δυσκολευόμαστε να ανακουφιστούμε, θα πρέπει να σταματήσουμε μετά από 10 λεπτά, να σηκωθούμε και να περπατήσουμε λίγο – η κίνηση μπορεί να διεγείρει τους μυς του εντέρου. Θα πρέπει επίσης να ενυδατωνόμαστε και να καταναλώνουμε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως βρώμη και φασόλια, για να παράγουμε τακτικές κινήσεις του εντέρου και να αποφεύγουμε την καταπόνηση. Με κατανάλωση 2,7 έως 3,7 λίτρων νερού καθημερινά και 14 γραμμαρίων φυτικών ινών για κάθε 1.000 θερμίδες τροφής, τα κόπρανα μαλακώνουν και διευκολύνεται η αποβολή τους.
Ο κίνδυνος καρκίνου του παχέος εντέρου
Η συνεχής δυσκολία ή δυσφορία κατά την κένωση μπορεί να είναι σύμπτωμα γαστρεντερικών προβλημάτων, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και η νόσος του Crohn.
Η επιδείνωση της δυσκοιλιότητας ή η ανάγκη να καθόμαστε στην τουαλέτα για πολλή ώρα μπορεί επίσης να είναι σημάδι καρκίνου. Εάν μια ανάπτυξη στο εσωτερικό του παχέως εντέρου μεγαλώσει αρκετά, μπορεί να εμποδίσει τη ροή των κοπράνων, προκαλώντας δυσκοιλιότητα και αιμορραγία.
Όποιος έχει αυτά τα συμπτώματα δυσκοιλιότητας ή παρατεταμένης παραμονής στην τουαλέτα για περισσότερες από τρεις εβδομάδες, καλό θα ήταν να συμβουλευτεί κάποιον γιατρό. Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία ανέφερε πρόσφατα αύξηση των ποσοστών καρκίνου του παχέος εντέρου σε άτομα ηλικίας κάτω των 55 ετών από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 και εκτιμά ότι φέτος θα υπάρξουν στις ΗΠΑ 106.590 νέες περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου και 46.220 νέες περιπτώσεις καρκίνου του ορθού.
Με πληροφορίες από: Don’t sit on the toilet for more than 10 minutes, doctors warn by Jocelyn Solis-Moreira, CNN