Οι πιο εκπληκτικές πόλεις που βρέθηκαν κάτω από το νερό
Δείτε εδώ εννέα πόλεις που έχουν βρεθεί κάτω από το νερό
Για το μεγαλύτερο μέρος της ανθρώπινης ιστορίας, οι κοινότητες αυτές είχαν χαθεί από το οπτικό πεδίο. Σήμερα, όμως, ο καταδυτικός εξοπλισμός, τα ρομπότ, τα υποβρύχια και οι υποβρύχιες κάμερες τις επαναφέρουν στη ζωή. Παρόλο που μπορεί να μην είναι η μυθική Ατλαντίδα, εδώ είναι εννέα πόλεις που έχουν βρεθεί κάτω από το νερό.
Πορτ Ρουαγιάλ - Τζαμάικα
Το Πορτ Ρουαγιάλ, που κάποτε χαρακτηριζόταν ως ο πιο διεφθαρμένος και αμαρτωλός οικισμός παγκοσμίως, ευδοκιμούσε με ξέφρενα πάρτι αλκοόλ και έντονες πειρατικές δραστηριότητες. Ωστόσο, η δόξα του έσβησε απότομα τον Ιούνιο του 1692 από έναν τερατώδη σεισμό μεγέθους 7,5 βαθμών. Το καταστροφικό γεγονός καταβρόχθισε τα δύο τρίτα της πόλης, στοιχίζοντας τη ζωή σε περισσότερους από 2.000 κατοίκους. Ο επιζών Έντμουντ Χιθ αφηγήθηκε γλαφυρά τη συγκλονιστική σκηνή, περιγράφοντας πώς η γη άνοιξε, καταπίνοντας δεκάδες ανθρώπους, ενώ η θάλασσα ξεχύθηκε πάνω από τα τείχη, αφήνοντας μάταιη τη διαφυγή.
Εκείνη την εποχή, οι Άγγλοι και οι σύμμαχοί τους, οι πειρατές, ήταν νεοφερμένοι στην περιοχή, δημιουργώντας το οχυρό τους για να επιτεθούν στους Ισπανούς κατοίκους της Ισπανιόλα. Η καταστροφή ερμηνεύτηκε ευρέως ως θεϊκή τιμωρία για τις μυριάδες παραβάσεις της πόλης. Το Πορτ Ρουαγιάλ, που κάποτε ήταν ένας από τους μεγαλύτερους ευρωπαϊκούς οικισμούς στον Νέο Κόσμο, συνεχίζει την κάθοδό του στα βάθη, με σημαντικά τμήματα του να είναι πλέον βυθισμένα 12.19 m κάτω από την επιφάνεια του ωκεανού.
Είναι αξιοσημείωτο ότι πολλά κτίρια του 17ου αιώνα διατηρούνται και η διατήρησή τους αντικατοπτρίζει τα αρχαιολογικά θαύματα της Πομπηίας. Τα βυθισμένα ερείπια προσφέρουν μια στοιχειωμένη ματιά σε μια περασμένη εποχή, αποτελώντας μαρτυρία για το ιστορικό παρελθόν και την τραγική κατάληξη του Πορτ Ρουαγιάλ.
Βυθισμένη πόλη της Κούβας
Το 2001, η εταιρεία Advanced Digital Communications (ADC), σε συνεργασία με την κυβέρνηση του Φιντέλ Κάστρο, ξεκίνησε μια εξερεύνηση των κουβανικών υδάτων σε αναζήτηση βυθισμένων ισπανικών πλοίων με θησαυρούς. Χρησιμοποιώντας προηγμένο εξοπλισμό σόναρ, έπεσαν πάνω σε μια σειρά γεωμετρικών δομών που βρίσκονταν στον πυθμένα του ωκεανού, προκαλώντας εικασίες για μια τεράστια βυθισμένη πόλη. Ακολούθησε φρενίτιδα στα μέσα ενημέρωσης, με ισχυρισμούς ότι η Ατλαντίδα είχε ανακαλυφθεί στην Κούβα.
Οι τοπικοί θρύλοι του ιθαγενή των Μάγια Yuca Tickles τροφοδότησαν περαιτέρω την ίντριγκα, αφηγούμενοι ιστορίες για ένα νησί των προγόνων που εξαφανίζεται κάτω από τα κύματα. Αν πράγματι κατασκευάστηκαν από έναν αρχαίο πολιτισμό, οι κατασκευές αυτές θα αντιπροσώπευαν απαράμιλλη τεχνολογική πρόοδο, που ενδεχομένως να χρονολογείται πριν από 50.000 χρόνια. Ωστόσο, μια τόσο αρχαία προέλευση φαίνεται απίθανη δεδομένης της ιστορικής συνέπειας της στάθμης της θάλασσας.
Είναι αξιοσημείωτο ότι αυτή η τοποθεσία της Κούβας παρεκκλίνει, βυθισμένη πάνω από 700 μέτρα κάτω από το νερό, με υποτιθέμενες πυραμίδες που ξεπερνούν σε μέγεθος ακόμη και τις φημισμένες δομές της Γκίζας και του Χέοπα της Αιγύπτου. Μέχρι σήμερα, η ύπαρξη αυτής της αινιγματικής πόλης παραμένει ανεξήγητη, παρακινώντας τη συνεχή έρευνα της Αραβικής Αναπτυξιακής Εταιρείας.
Λίμνη Τιτικάκα
Η λίμνη Τιτικάκα, που βρίσκεται στις Άνδεις ανάμεσα στη Βολιβία και το Περού, είναι η μεγαλύτερη λίμνη γλυκού νερού της Νότιας Αμερικής και αποτελεί μαρτυρία των αρχαίων πολιτισμών της περιοχής. Ανάμεσα στους θησαυρούς της βρίσκεται ένας μυστηριώδης υποθαλάσσιος ναός, που εκτιμάται ότι έχει ηλικία μεταξύ χιλίων και 1500 ετών και που άφησε πίσω του ο σεβαστός πολιτισμός των Ίνκας.
Σύμφωνα με τη μυθολογία των Ίνκας, η λίμνη Τιτικάκα έχει βαθιά σημασία ως ο τόπος γέννησης της ανθρωπότητας, όπου εμφανίστηκε ο θεός Κοντίκι Βίτα Κόχα για να διαμορφώσει το σύμπαν. Ο Βιρακόχα, η υπέρτατη θεότητα, φιλοτέχνησε τους ανθρώπους από πέτρα και τους διέταξε να κατοικήσουν τον κόσμο, εμφυσώντας στους Ίνκας την πεποίθηση ότι μετά το θάνατό τους, τα πνεύματά τους θα επέστρεφαν στην ιερή λίμνη.
Το 2000, οι αρχαιολόγοι αποκάλυψαν την εκπληκτική ανακάλυψη ενός τεράστιου συγκροτήματος ναών που βυθίστηκε κάτω από τα καθαρά νερά της λίμνης Τιτικάκα. Μετά από 18 ημέρες σχολαστικής εξερεύνησης, αποκάλυψαν έναν ναό μήκους 201.17 m, στολισμένο με περίτεχνα αγάλματα και περιτριγυρισμένο από ένα τείχος 792.48 m που το περιβάλλει. Αυτή η βυθισμένη πόλη, που κάποτε έσφυζε από ζωή, βρίσκεται τώρα καλυμμένη από ιζήματα, με τα μυστικά της να διατηρούνται μέσα στα βάθη. Οι ιστορίες για το μεγαλείο της και την καταστροφική πλημμύρα που την βύθισε διατηρούνται από γενιά σε γενιά, φωτίζοντας τη διαρκή κληρονομιά του βυθισμένου ναού της λίμνης Τιτικάκα.