10 Δρόμοι που δεν θα θέλατε ποτέ να οδηγήσετε!
Δρόμοι που σου κόβουν την ανάσα
Εκτός από την ανάγκη για ταξίδια ή μεταφορά αγαθών στο πλαίσιο της εργασίας, η παρθένα ομορφιά τους είναι αυτό που τραβάει τους ανθρώπους σε αυτούς τους δρόμους. Μοιάζουν με τον ίδιο τον παράδεισο, αλλά είναι εξίσου θανατηφόροι. Ανέγγιχτοι από τον ανθρώπινο πολιτισμό, εκτός φυσικά από τους δρόμους και τα οχήματα, οι εκτάσεις της φύσης στα άκρα της μοιάζουν εδώ σχεδόν ατελείωτες. Για πολλούς, ο συνδυασμός αυτών των άκρων και του κινδύνου είναι σχεδόν ακαταμάχητος. Ακολουθούν μερικοί από τους πιο επικίνδυνους δρόμους του κόσμου που είναι τόσο όμορφοι όσο και θανατηφόροι.
Δρόμος του Ατλαντικού Ωκεανού
Ο δρόμος μήκους 8,3 χιλιομέτρων κατασκευάστηκε σε διάφορα μικρά νησιά στη Νορβηγική Θάλασσα που συνδέονται μεταξύ τους με μια σειρά από οκτώ γέφυρες. Ο δρόμος αντέχει στις δύσκολες καιρικές συνθήκες και υπόκειται σε τακτικές ευρωπαϊκές ανεμοθύελλες και τυφώνες. Γνωστός και ως "Ατλαντικός Δρόμος" ή " Ατλαντερχάβσβεεν", ο Ατλαντικός Δρόμος του Ωκεανού είχε αρχικά προταθεί ως σιδηροδρομική γραμμή. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1983 και αντιμετώπισε 12 ευρωπαϊκές ανεμοθύελλες πριν ανοίξει για το κοινό στις 7 Ιουλίου 1989. Ο δρόμος συνδέει τα χωριά Κάρβαγκ στο Αβερόι και Βέβανγκ στην Άιντα μέσω πολλών μικρών νησιών και βραχονησίδων που συνδέονται μεταξύ τους με διαβάσεις, οδογέφυρες, καθώς και οκτώ γέφυρες, με πιο διάσημη τη γέφυρα Στόρσισουντέτ. Ο δρόμος έγινε ένα από τα πιο επισκέψιμα τουριστικά αξιοθέατα της Νορβηγίας και, το 2005, κέρδισε τον τίτλο "Νορβηγική κατασκευή του αιώνα" που απονεμήθηκε από τη νορβηγική κατασκευαστική βιομηχανία. Παρουσιάστηκε σε διαφημίσεις από περισσότερους από δέκα κατασκευαστές αυτοκινήτων, χρησιμοποιώντας συχνά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες για να τις κάνουν πιο γραφικές.
Οδός Τιανμέν Βουνό
Ο δρόμος ξεκινάει 200 μέτρα κάτω από το επίπεδο της θάλασσας και μετά από ένα μεγάλο κομμάτι φιδωτού δρόμου φτάνει σε υψόμετρο 1.300 μέτρων πάνω από το επίπεδο της θάλασσας στο βουνό Τιανμέν. Διαθέτει συνολικά 99 στροφές με φουρκέτες, ενώ οι θερμοκρασίες στην κορυφή είναι περίπου 10 βαθμούς χαμηλότερες από αυτές στη βάση.
Ο δρόμος μήκους 11 χιλιομέτρων (6,8 μιλίων) βρίσκεται στο Εθνικό Πάρκο Όρους Τιανμέν, στην πόλη Ζανγκτζιάτζιε, στη βορειοδυτική επαρχία Χουνάν της Κίνας. Η κατασκευή του δρόμου διήρκεσε οκτώ χρόνια και ολοκληρώθηκε το 2006. Ο δρόμος έχει 99 στροφές, που αντιπροσωπεύουν τα εννέα παλάτια του ουρανού, τα οποία μπορούν να διασχίσουν τα τουριστικά λεωφορεία. Οι στροφές οδηγούν στη σπηλιά Τιανμέν ("Πόρτα του Ουρανού"), μια φυσικά διαμορφωμένη τρύπα στο βουνό που βρίσκεται σε ύψος 131 μέτρων. Το σπήλαιο διαθέτει επίσης τη "Σκάλα προς τον Ουρανό", μια στενή σκάλα με 999 σκαλοπάτια. Από εκεί, ο δρόμος ταξιδεύει μέχρι την κορυφή του βουνού όπου βρίσκεται ο ναός Τιανμενσάν. Όσοι είναι επιρρεπείς σε ναυτία λόγω των πολυάριθμων φουρκέτων μπορούν να πάρουν το τελεφερίκ στον κοντινό σιδηροδρομικό σταθμό Ζανγκτζιατζίε για να φτάσουν στην κορυφή του βουνού.
Δρόμος Φέιρυ Μέντοους
Ο δρόμος μεγάλου υψομέτρου, μήκους 12 χιλιομέτρων, βρίσκεται στα Ιμαλάια. Είναι μια ύπουλη διαδρομή χαραγμένη στην πλαγιά του βουνού με ελάχιστη έως καθόλου προστασία στις άκρες.Το Φέιρυ Μέντοους Road είναι μια διαδρομή με τζιπ που βρίσκεται στην περιοχή Ντιαμέρ, Γκιλγκίτ-Μπαλτιστάν, Πακιστάν. Ξεκινά από τη γέφυρα Ράικχοτ στον αυτοκινητόδρομο Καρακοράμ και καταλήγει στο χωριό Τάτο, απ' όπου μια πεζοπορία τριών έως τεσσάρων ωρών οδηγεί στα Φέιρυ Μέντοους. Κατασκευάστηκε από τον ταξίαρχο M. Ασλάμ Χαν (M.C, H.J, F.K), πρώτο διοικητή προσκόπων του Γκιλγκίτ. Ο χαλικοστρωμένος δρόμος είναι στενός, συχνά αρκετά φαρδύς μόνο για ένα όχημα, και είναι ύπουλος! Γνωστό και ως " Τζουτ " στην περιοχή, το Φέιρυ Μέντοους βρίσκεται σε υψόμετρο 3.300 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Πήρε το όνομά του από Γερμανούς ορειβάτες και είναι ένα λιβάδι που περιβάλλεται από πυκνό αλπικό δάσος. Είναι επίσης ένα από τα σημεία εκκίνησης για τους πεζοπόρους που θέλουν να ανέβουν στο Νάνγκα Παρμπάτ, το ένατο ψηλότερο βουνό στον κόσμο και τη δυτική άγκυρα των Ιμαλαΐων.
Δρόμος Γιούνγκας
Ο δρόμος συνδέει τη Λα Παζ με το Κορόικο στο Γιούνγκας της Βολιβίας και είναι αρκετά φαρδύς για να επιτρέπει μόνο ένα όχημα στα περισσότερα σημεία. Ανεβαίνει 4.650 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας πριν κατέβει στα 1.200 μέτρα καθώς φτάνει στο Κορόικο.
Ο δρόμος μήκους 56 χιλιομέτρων κατασκευάστηκε για πρώτη φορά από Παραγουανούς αιχμαλώτους τη δεκαετία του 1930 κατά τη διάρκεια του πολέμου του Τσάκο και έκτοτε αναπτύχθηκε επί 20 χρόνια μέχρι το 2006. Για να αποφευχθούν τυχόν ατυχήματα στον ως επί το πλείστον μονής λωρίδας δρόμο, τα οχήματα υποχρεούνται να κινούνται στην αριστερή πλευρά του δρόμου για να έχουν οι οδηγοί καλύτερη ορατότητα και οι οδηγοί που κατεβαίνουν δεν έχουν προτεραιότητα. Η ορατότητα του δρόμου μειώνεται σημαντικά κατά τις εποχές των βροχών λόγω της ομίχλης και το νερό της βροχής μπορεί να κάνει την διαδρομή ολισθηρή. Ο δρόμος Γιούνγκας ονομάστηκε "ο πιο επικίνδυνος δρόμος στον κόσμο" από τη Διαμερικανική Τράπεζα Ανάπτυξης το 1995.