Συνάντηση Χρυσοχοΐδη - Δαβάκη για τα θέματα του ΕΣΥ Λακωνίας - Προκηρύσσονται θέσεις γιατρών αλλά…
Ο βουλευτής Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης είχε συνάντηση - συνεργασία με τον υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για τα προβλήματα και τις προοπτικές του ΕΣΥ στη Λακωνία - Δυστυχώς το κύμα φυγής και παραιτήσεων γιατρών παρατηρείται σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, με περίπου 25 αποχωρήσεις ανά μήνα…
ΛΑΚΩΝΙΑ. Συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη είχε πρόσφατα ο βουλευτής Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης. Η συνάντηση είχε αντικείμενο τα θέματα υγείας του Νομού και ιδίως τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο της Σπάρτης.
Μετά τη συνάντηση ο Λάκωνας βουλευτής δήλωσε:
«Επισκέφθηκα πρόσφατα τον υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για να του εκθέσω τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι υγειονομικές μονάδες της Λακωνίας και ιδιαίτερα το νοσοκομείο της Σπάρτης.
Του είπα ότι παρά το γεγονός ότι σε τρία χρόνια από σήμερα θα λειτουργεί ένα νέο και εξαιρετικά σύγχρονο νοσοκομείο στη Σπάρτη, δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου, η σημερινή κατάσταση της κεντρικής υγειονομικής δομής του Νομού, είναι εξαιρετικά ασφυκτική κυρίως λόγω των παραιτήσεων κρίσιμων ειδικοτήτων ιατρών, όπως παθολόγου, καρδιολόγου, παιδιάτρου, ακτινολόγου κ.α.
Η κατάσταση αυτή, συνέχισα, επηρεάζει αναπόφευκτα και το νοσοκομείο των Μολάων, από το οποίο μετακινούνται γιατροί για να υποστηρίξουν κατά το δυνατόν τις ελλείψεις του πρώτου.
Ο υπουργός μου είπε ότι δυστυχώς το κύμα φυγής και παραιτήσεων γιατρών παρατηρείται σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, με περίπου 25 αποχωρήσεις ανά μήνα. Το βασικό αίτιο αυτής της άσχημης κατάστασης είναι το μεγάλο μισθολογικό χάσμα που χωρίζει τους γιατρούς μας με τους συναδέλφους τους στο εξωτερικό και στον ιδιωτικό τομέα υγείας.
Του πρότεινα, όπως είχα προτείνει και στην προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να μετατραπεί από διοικητικής πλευράς η Σπάρτη σε «προβληματική και άγονη περιοχή Α΄ κατηγορίας από Β΄ κατηγορίας» που είναι μέχρι σήμερα, γεγονός που θα καταστήσει τις προκηρύξεις γιατρών για το νοσοκομείο πιο «ελκυστικές», αφού μετά από 5 χρόνια θα έχουν τη δυνατότητα με αίτησή τους να διορίζονται σε οποιοδήποτε άλλο νοσοκομείο της χώρας. Του ανέφερα το παράδειγμα των Μολάων, αλλά και της Καλαμάτας μετά τους σεισμούς του 1986, καθεστώς που διατηρείται μέχρι σήμερα. Ο υπουργός μου είπε ότι θα το εξετάσει.
Τέλος, μου ανέφερε ότι θα προχωρήσει σε αναδιάταξη των υγειονομικών περιφερειών της χώρας και παράλληλα του υγειονομικού χάρτη όσον αφορά την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.
Επίσης, είπε ότι θα προκηρυχθούν άμεσα για το νοσοκομείο της Σπάρτης 2 θέσεις που είχαν κηρυχθεί άγονες, μια αναισθησιολογίας και μια καρδιολογίας, ενώ από το νέο έτος θα προκηρυχθούν και άλλες θέσεις διαφόρων ειδικοτήτων που είναι κενές»