Στο προσκήνιο ο Δήμος Ευρώτα με ερωτήσεις Βελόπουλου στη Βουλή
ΣΚΑΛΑ. Με δύο ερωτήσεις του στις 8 Οκτωβρίου, ο Κυρ. Βελόπουλος έφερε στη Βουλή ισάριθμα θέματα που ενδιαφέρουν άμεσα το Δήμο Ευρώτα. Η πρώτη ερώτηση, αφορά στην αναγνώριση της επετείου του Ολοκαυτώματος στο Παλαιομονάστηρο του Βρονταμά. Η δεύτερη, στον καθαρισμό εκ βάθους της κοίτης του Ευρώτα για την αποφυγή καταστροφικής πλημμύρας.
Όπως αναφέρεται στην πρώτη ερώτηση, «…τα επετειακά μηνύματα και η κατ’ έτος τελετουργία στο Παλαιομονάστηρο, συμβάλλουν στην αφύπνιση της ιστορικής μνήμης. Επιπλέον, το Παλαιομονάστηρο χρονολογείται από τον 12ο αιώνα και το εσωτερικό του κοσμούν εξαιρετικές βυζαντινές τοιχογραφίες από διαφορετικές περιόδους».
Αναλυτικά η πρώτη ερώτηση
«Την αναγνώριση της επετείου του Ολοκαυτώματος στο Παλαιομονάστηρο του Βρονταμά ζητούν οι κάτοικοι του Δήμου Ευρώτα. Η εν λόγω περιοχή, ιστορικό και θρησκευτικό μνημείο του άνω Δήμου, αποτέλεσε το καταφύγιο 300 περίπου κατοίκων του χωριού, κατά την πολιορκία του Αιγύπτιου Ιμπραήμ πασά, όταν ο τελευταίος είχε επιτεθεί στην Πελοπόννησο, στην προσπάθειά του να καταπνίξει τον απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων ενάντια στον τούρκικο ζυγό. Οι Βρονταμίτες με σθένος και τόλμη αντιστάθηκαν στον εχθρό και αρνήθηκαν να παραδοθούν, καταφεύγοντας στο τοπικό Μοναστήρι («Παλαιομονάστηρο»), ώσπου, στις 15 Σεπτεμβρίου 1825, τα στρατεύματά του Ιμπραήμ ανατίναξαν την οροφή του μοναστηριού κι έκαψαν ζωντανούς όλους τους έγκλειστους. Η ημέρα εκείνη προστέθηκε ως μία ένδοξη σελίδα θυσίας στην ιστορία του τόπου μας και του ελληνισμού. Τα επετειακά μηνύματα και η κατ’ έτος τελετουργία στο Παλαιομονάστηρο, συμβάλλουν στην αφύπνιση της ιστορικής μνήμης. Επιπλέον, το Παλαιομονάστηρο χρονολογείται από τον 12ο αιώνα και το εσωτερικό του κοσμούν εξαιρετικές βυζαντινές τοιχογραφίες από διαφορετικές περιόδους. Παράλληλα, το τελευταίο βρίσκεται σε ένα φυσικό περιβάλλον απαράμιλλης ομορφιάς, μακριά από κάθε ανθρώπινη παρέμβαση ή σημάδι του σύγχρονου πολιτισμού.
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:
1. Προτίθεσθε να ικανοποιήσετε το αίτημα των κατοίκων της άνω περιοχής για την ιστορική αναγνώριση και σχετική τακτική πολιτιστική προβολή του Ολοκαυτώματος στο Παλαιομονάστηρο, του Βρονταμά, στον Δήμο Ευρώτα, της Λακωνίας;
2. Προτίθεσθε να υποστηρίξετε την οργάνωση από αρμόδιους εποπτευόμενους φορείς του Υπουργείου Πολιτισμού εκδηλώσεων τιμής και προβολής, τόσο στην περιοχή της Λακωνίας, όσο και της Πελοποννήσου, στη μνήμη όσων χάθηκαν κατά τον αγώνα για την απελευθέρωση από τους Τούρκους στην άνω περιοχή, ώστε να διατηρηθεί ζωντανή η σχετική ιστορική μνήμη, επί τη ευκαιρία της επερχόμενης επετείου των 200 ετών από την επανάσταση του 1821;»
Στην ερώτηση για τον καθαρισμό της κοίτης του Ευρώτα σημειώνεται πως οι κάτοικοι της περιοχής «…το μισό χρόνο αντιμετωπίζουν την απειλή της υπερχείλισης του ποταμού και τον άλλο μισό, το πρόβλημα της διαχείρισης των αποβλήτων που συσσωρεύονται στην κοίτη του».
Αναλυτικά η ερώτηση:
«Με τον φόβο της επανάληψης των καταστροφικών πλημμυρών του 1999 και του 2005 ζουν οι κάτοικοι του Δήμου Ευρώτα. Υπογραμμίζουν ότι, το μισό χρόνο αντιμετωπίζουν την απειλή της υπερχείλισης του ποταμού και τον άλλο μισό, το πρόβλημα της διαχείρισης των αποβλήτων που συσσωρεύονται στην κοίτη του. Μας ενημερώνουν, δε, πως το ένα τρίτο της κοίτης του Ευρώτα είναι, αυτή τη στιγμή, φραγμένο από διάφορα υλικά. Απαιτείται βαθύς καθαρισμός της τελευταίας, σε ένα μήκος απόστασης δύο έως τριών χιλιομέτρων μεταξύ των οικισμών Έλος και Σκάλα. Η απλή διαδικασία αποψίλωσης, όπως μας τονίζουν, δεν απομακρύνει τα απορρίμματα, αφού, σε δύο με τρεις μήνες, η πρόχειρα κομμένη βλάστηση αναφύεται. Μας μεταφέρουν, κιόλας ότι, η εκάστοτε υπερχείλιση του Ευρώτα καταστρέφει καλλιέργειες σαράντα χιλιάδων στρεμμάτων και τους οικισμούς Έλους, Λεήμονα, Αγίων Ταξιαρχών, ενίοτε και τμήμα του οικισμού της Σκάλας, ενώ, κατά το παρελθόν, η περιοχή έχει θρηνήσει ακόμα και απώλειες σε ανθρώπινες ζωές.
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:
1. Προτίθεσθε να προβείτε άμεσα, εκτός από την αποψίλωση, στον εκ βάθους καθαρισμό της κοίτης του ποταμού Ευρώτα, ειδικά στο προαναφερθέν τμήμα μεταξύ των περιοχών Έλος και Σκάλα, λαμβάνοντας υπόψη την πρόσφατη δυσάρεστη εμπειρία από την καταστροφική επέλαση του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός» σε άλλες περιοχές της Ελλάδας;
2. Προτίθεσθε να προχωρήσετε, άμεσα, σε μελέτη, σχεδιασμό και υλοποίηση μόνιμων έργων για την αποτελεσματική και διαρκή ανάσχεση ενδεχομένων πλημμυρών από την υπερχείλιση του ποταμού Ευρώτα, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες προερχόμενες από τους περιοίκους, είναι σύνηθες φαινόμενο, όταν ο ποταμός υπερχειλίζει να καταστρέφονται τα όποια πρόχειρα παρόχθια τεχνητά προσχώματα καθορίζουν τη ροή του;».