Δαβάκης: «Ελλιπής η απάντηση Καμμένου για το ΚΕΕΜ»
ΣΠΑΡΤΗ. Ελλιπή χαρακτήρισε ο βουλευτής Λακωνίας και π. υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Θανάσης Δαβάκης, τη νέα απάντηση που έλαβε από τον κ. Καμμένο στην πρόσφατη Ερώτησή του σχετικά με το ΚΕΕΜ και τις επικείμενες αλλαγές στο σύστημα κατάταξης νεοσυλλέκτων στις Ένοπλες Δυνάμεις και καλεί τον κ. υπουργό Εθνικής Άμυνας να έρθει στη Βουλή για να παρουσιάσει αναλυτικά το σχεδιασμό του υπουργείου.
Σε σχετική Ερώτηση που είχε καταθέσει στα μέσα Ιανουαρίου, ο κ. Δαβάκης είχε αμφισβητήσει τη σκοπιμότητα της αλλαγής του τρόπου κατάταξης νεοσυλλέκτων οπλιτών και ερωτούσε τον κ. Καμμένο ποια θα ήταν τα αναμενόμενα οφέλη για τις Ένοπλες Δυνάμεις από τη συγκεκριμένη απόφαση. Επίσης, είχε εκτιμήσει ότι μοναδικό αποτέλεσμα των συγκεκριμένων αλλαγών, εκτός του κόστους που συνεπάγεται για τις ΕΔ, θα ήταν και η περαιτέρω επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των περιοχών που μέχρι τώρα φιλοξενούσαν τα υπό κατάργηση Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων, τα οποία μεταξύ άλλων διέθεταν τα κατάλληλα μέσα για την υποδοχή και εκπαίδευση των νέων οπλιτών.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ΚΕΕΜ της Σπάρτης, που ως Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων για περισσότερο από μισό αιώνα διαθέτει βαθιά θεσμική μνήμη, τεχνογνωσία, εμπειρία στελεχών και εξειδικευμένες εγκαταστάσεις και περιβάλλον, ώστε να εξασφαλίζεται η ομαλή ένταξη των νεοσυλλέκτων οπλιτών στις τάξεις του Στρατού Ξηράς.
Ο κ. Καμμένος αποφεύγει να απαντήσει σε βάθος στα ανωτέρω ερωτήματα και τις εκτιμήσεις του κ. Δαβάκη, επιβεβαιώνοντας απλώς ότι από εδώ και εμπρός η εκπαίδευση θα πραγματοποιείται στις Μονάδες εκστρατείας, ενώ αναπαράγει ατεκμηρίωτα επιχειρήματα σχετικά με τα αναμενόμενα οφέλη των ρυθμίσεων αυτών για τις ΕΔ. Τέλος, εν αντιθέσει με τα όσα διαδίδονται από βουλευτές της συμπολίτευσης, η απάντηση του κ. Καμμένου δεν περιέχει καμία ουσιαστική αναφορά σε υπάρχοντα σχεδιασμό για τα στρατόπεδα και, όπως αναφέρεται ρητώς στο κείμενο της απάντησης, δεν υπάρχουν τελικές αποφάσεις…
Είναι προφανές ότι το περιεχόμενο της απάντησης αυτής δεν είναι πλήρες. Συνεπώς, ο κ. Καμμένος οφείλει να προσέλθει σε σχετική συνεδρίαση της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας της Βουλής για να παρουσιάσει αναλυτικά όλο το σχεδιασμό και το σκεπτικό πίσω από αυτόν.
Η απάντηση του κ. Καμμένου προς τον Λάκωνα βουλευτή έχει ως εξής:
ΘΕΜΑ: Κοινοβουλευτικός Έλεγχος
ΣΧΕΤ.: α. Ερώτηση 2912/25-01-18 της Βουλής των Ελλήνων.
β. Επίκαιρη Ερώτηση 113/23-10-2017 της Βουλής των Ελλήνων
Σε απάντηση της (α) σχετικής Ερώτησης που κατέθεσε ο βουλευτής κ. Αθανάσιος Δαβάκης με θέμα «Αναστολή λειτουργίας του Κέντρου Εκπαίδευσης Εφοδιασμού Μεταφορών ως Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων» σας γνωρίζω, σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία τέθηκαν υπόψη μου, τα ακόλουθα:
Κατ’ αρχήν σας υπενθυμίζω ότι το συγκεκριμένο ζήτημα αναλύθηκε με ουσιαστικό τρόπο κατά τη διάρκεια της συζήτησης της (β) σχετικής Επικαίρου Ερώτησης την οποία είχατε καταθέσει, στα πρακτικά της οποίας επιτρέψτε μου να σας παραπέμψω καθώς τα διαλαμβανόμενα τόσο στην πρωτολογία μου όσο και στη δευτερολογία μου ισχύουν απολύτως.
Σε κάθε περίπτωση σας επαναλαμβάνω ότι η αναδιοργάνωση του συστήματος κατάταξης των νεοσυλλέκτων οπλιτών εντάσσεται στη γενικότερη εν εξελίξει διαδικασία βελτιστοποίησης της λειτουργικότητας και της επιχειρησιακής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), διασφαλίζοντας εξοικονόμηση πόρων και πλήρη αξιοποίηση ανθρωπίνου δυναμικού, μέσων και υποδομών.
Υπό το πρίσμα αυτό, η εκπαίδευση των νεοσυλλέκτων οπλιτών θα πραγματοποιείται στις Μονάδες εκστρατείας, επιτυγχάνοντας την ταχύτερη ενσωμάτωση τους σε αυτές, την αύξηση της επάνδρωσής των Μονάδων και τη βελτίωση της επιχειρησιακής τους ετοιμότητας, με εφαρμογή από τη 2018 Β΄ ΕΣΣΟ (Μάρτιος 2018).
Ειδικότερα αναφορικά με τη χρήση του στρατοπέδου «Κωνσταντίνος Δαβάκης», όπως και των λοιπών υποδομών του Σ.Ξ στις οποίες αναφέρεστε, εντάσσονται στο πλαίσιο της γενικότερης αναδιοργάνωσης των ΕΔ, η οποία μελετάται την παρούσα περίοδο, χωρίς επαναλαμβάνω να έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις.
Τέλος σας διαβεβαιώ ότι οι προτάσεις του ΓΕΣ, οι οποίες αξιολογούνται από το ΥΠΕΘΑ, βασίζονται στην εξέταση της επιχειρησιακής βελτίωσης της λειτουργίας του Στρατού Ξηράς, συνεκτιμώντας πλήθος παραμέτρων με βασική όμως προτεραιότητα την επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και τη δραστική ενίσχυση των σχηματισμών και των μονάδων της παραμεθορίου.