ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ. Τη διατήρηση του Υποθηκοφυλακείου Μάσσητος που εδρεύσει στη Δημοτική Κοινότητα Κρανιδίου, του Δήμου Ερμιονίδας ζητά με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, ο βουλευτής Αργολίδας με το ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Πουλάς. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Ερώτηση προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, κ. Γεώργιο Φλωρίδη:

ΘΕΜΑ: «Να μην κλείσει το Υποθηκοφυλακείο Μάσσητος»

«Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το από 11.03.2024 ψήφισμα διαμαρτυρίας του Δήμου Ερμιονίδας, το Υποθηκοφυλακείο Μάσσητος θα καταργηθεί με βάση τον Ν. 4512/2018 (ΦΕΚ 5/Τεύχος Α’ / 17.1.2018) με τον οποίο συστήθηκε το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) με την επωνυμία «Ελληνικό Κτηματολόγιο» (Φορέας), η υλοποίηση του οποίου εποπτεύεται από το ΥπουργείοΨηφιακής Διακυβέρνησης.

Ταλαιπωρία για πολίτες και επαγγελματίες

Με το ψήφισμα του ο Δήμος Ερμιονίδας εκφράζει την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο κατάργησης του Υποθηκοφυλακείου Μάσσητος καθώς σε αυτή την περίπτωση θα προκληθούν τεράστια λειτουργικά προβλήματα τόσο στους ελεύθερους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον Δήμο Ερμιονίδας, Δικηγόρους, Συμβολαιογράφους, Δικαστικούς Επιμελητές, Μηχανικούς, όσο και στους ίδιους τους πολίτες της Ερμιονίδας οι οποίοι θα αναγκάζονται να διανύουν πολλά χιλιόμετρα για να εξυπηρετηθούν σε κάθε εμπράγματη συναλλαγή τους.

Εμπλοκή του κτηματολογικού γραφείου

Επιπλέον, η κατάργηση του άμισθου Υποθηκοφυλακείου Μάσσητος στο Κρανίδι θα δημιουργήσει ανασφάλεια στις εμπράγματες συναλλαγέςκαι ιδίως ως προς την πληρότητα του ελέγχου τίτλων στις αγοραπωλησίες και θα οδηγήσει σε συσσώρευση κτηματολογικών προβλημάτων αναφορικά με την πραγματική νομική κατάσταση των ακινητών. Δεδομένου ότι η κατάργηση του άμισθου Υποθηκοφυλακείου Μάσσητος και η απορρόφησή του από το Κτηματολογικό Γραφείο Πελοποννήσου με έδρα το Ναύπλιο, θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα.

Δεδομένου του ότι για την πληρότητα του ελέγχου τίτλων των ακινήτων είναι απαραίτητος ο έλεγχος των καταχωρημένων εγγράφων στο υποθηκοφυλάκειο. Δεδομένου του ότι δεν έχει διευκρινιστεί που θα μεταφερθεί το αρχείο του υποθηκοφυλακείου Μάσσητος. Δεδομένου ότι το Υποθηκοφυλακείο Μάσσητος, το οποίο υφίσταται και λειτουργεί ως αυτόνομη υπηρεσία εντός της πόλης του Κρανιδίου, εξασφαλίζει στους πολίτες της Ερμιονίδας την άμεση, εγγύτερη, ουσιαστική και ασφαλέστερη επίλυση των διαφορών τους που ανακύπτουν, πέραν των άλλων, σε εμπράγματα δικαιώματα επί των ακινήτων τους καθώς και την ασφάλεια, νομιμότητα και διαφάνεια επί των εμπράγματων συναλλαγών τους χωρίς να υποβάλλονται σε επιπρόσθετες οικονομικές επιβαρύνσεις.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Είναι στις προθέσεις σας η διατήρηση του Υποθηκοφυλακείου Μάσσητος στο Κρανίδι καθώς η ενδεχόμενη κατάργησή του θα προκαλέσει πλήθος προβλημάτων στους πολίτες και στους ελεύθερους επαγγελματίες της περιοχής;».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις