Αγία θεοδώρα Βάστα: Ένα θαύμα στα έγκατα της Αρκαδικής γης που μπήκε στο βιβλίο Γκίνες
Αγία Θεοδώρα: Το πιο παράξενο βυζαντινό εκκλησάκι - Δείτε φωτογραφίες
ΑΡΚΑΔΙΑ. Στα «έγκατα» της Αρκαδικής γης, ένα θαύμα του χριστιανισμού μπήκε στο βιβλίο με τα ρεκόρ Γκίνες και προσελκύει χιλιάδες πιστούς κάθε χρόνο, Αγία Θεοδώρα Βάστα.
Πολλά έχουν ειπωθεί κατά καιρούς για το βυζαντινό εκκλησάκι δίπλα από το χωριό Βάστα στην Αρκαδία (26 χλμ δυτικά της Μεγαλόπολης). Από αγνές εικασίες των χριστιανών που ενισχύουν την πίστη τους στα θεία μέχρι επιστημονικές τεκμηριώσεις γι αυτό το σπάνιο φαινόμενο που συμβαίνει σε αυτό το πανέμορφο ξωκλήσι.
Επίσκεψη στο θαυμαστό εκκλησάκι στο δάσος της αρκαδικής γης
Η πραγματικότητα είναι πως το θέαμα είναι τουλάχιστον εντυπωσιακό αν και γεννά πολλά ερωτηματικά. Φτάνοντας στη ρεματιά της Αγίας Θοδώρας στο κέντρο της Πελοποννήσου μέσα από μια μαγευτική διαδρομή στη φύση, ο επισκέπτης δε μπορεί να μείνει ασυγκίνητος μπροστά σε αυτό που αντικρίζει.
Μία πολύ μικρή πέτρινη εκκλησία του 12ου αιώνα μόλις λίγων τετραγωνικών μέτρων που πάνω της είναι φυτρωμένα 17 τεράστια δέντρα των οποίων οι ρίζες δεν είναι ορατές από πουθενά. Από το έδαφος που είναι χτισμένος ο ναός, αναβλύζει νερό το οποίο δημιουργεί ένα μικρό ποταμάκι.
Αυτή η ιδιαιτερότητα της εκκλησίας, της χάρισε μια θέση στο βιβλίο με τα ρεκόρ Γκίνες ως ένα «θαυμαστό ναΐδριο».
Φτάνοντας λοιπόν εδώ, οι πιστοί θα προσκυνήσουν την Αγία Θοδώρα και θα θαυμάσουν τον ξεχωριστό αυτό ναό σε ένα κλίμα απόλυτης ηρεμίας και κατάνυξης. Η λέξη δέος είναι λίγη για να περιγράψει όσα τα μάτια αντικρίζουν και όσα το μυαλό προσπαθεί να εξηγήσει.
Θρύλοι και παραδόσεις για το θαύμα των 17 δέντρων στη σκεπή του ναού
Η ιστορική αλήθεια των πιστών θέλει την Αγία Θοδώρα κόρη του Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Η’ η οποία ανέλαβε το θρόνο της μακεδονικής δυναστείας και βασίλεψε σαν άνδρας από το 1055 μέχρι το 1056. Η μία εκδοχή θέλει τη Θεοδώρα να αρρώστησε και να πέθανε και η άλλη εκδοχή να δολοφονήθηκε και να θάφτηκε στο σημείο που είναι σήμερα το ξωκλήσι.
Η πιο φημισμένη όμως παράδοση θέλει την Αγία Θεοδώρα να κατατάσσεται στο βυζαντινό στρατό μεταμφιεσμένη ως άνδρας για να βοηθήσει την οικογένειά της. Οι δολοπλοκίες και οι σκευωρίες που κεντήθηκαν εναντίον της γυναίκας την οδήγησαν στο θάνατό της σε αυτό το σημείο. Η τελευταία της επιθυμία λίγο πριν αφήσει την τελευταία της πνοή ήταν να γίνει το σώμα της εκκλησία, τα μαλλιά της δέντρα που να μαρτυρούν την αγνότητά της και το αίμα της νερό για να τα ποτίζει.
Κατά έναν άλλο θρύλο η Αγία Θεοδώρα μεταμφιεσμένη ως καλόγερος που πρόσφερε βοήθεια σε όσους το είχαν ανάγκη, κατηγορήθηκε πως άφησε έγκυο μια νεαρή κοπέλα. Μόνο μετά τη θανάτωσή της κι αφού είδαν γυμνό το σώμα της, κατάλαβαν όλοι πόσο λάθος είχαν κάνει όταν αποφάσιζαν το θάνατό της.
Αν κάποιος κλείσει τα μάτια και αφεθεί στη μαγεία και τη γαλήνια αύρα που αποπνέει αυτό το μέρος, θα νιώσει κάτι από το θαύμα. Ανοίγοντας ξανά τα μάτια θα δει το νεκρό σώμα της Αγίας να μεταμορφώνεται σε εκκλησία με τα μαλλιά της να ανεμίζουν στον αέρα και το νερό να κυλάει γάργαρο προσφέροντας ζωή.
Τα δέντρα είναι δέκα εφτά, όσα και τα χρόνια της Αγίας.
Επιστημονικές τεκμηριώσεις εξηγούν την παράξενη αυτή εικόνα
Σύμφωνα τώρα με τους επιστήμονες οι οποίοι μελέτησαν διεξοδικά την περίπτωση της Αγίας Θοδώρας ώστε να προβούν στις απαραίτητες εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης, κατέληξαν πως οι ρίζες των 17 βελανιδιών έχουν φτάσει στο έδαφος από τα χωμάτινα διάκενα ανάμεσα στις πέτρες. Ο ναός είναι χτισμένος με πέτρα και λάσπη κι έτσι οι ρίζες περνώντας μέσα από τα κενά που αφήνουν οι πέτρες φτάνουν μέχρι το έδαφος για να τροφοδοτούν τα δέντρα με νερό και απαραίτητα συστατικά.
Παρά το βάρος των 17 δέντρων, το σύστημα που έχουν αναπτύξει οι ρίζες τους περιμετρικά των τοίχων του ναού οι οποίοι έχουν πάχος σχεδόν ένα μέτρο, στηρίζουν το κτίριο για να παραμένει όρθιο και ισορροπούν το βάρος που δημιουργούν τα δέντρα στη στέγη.
Τα δέντρα δημιουργήθηκαν από κάποιο θάμνο που φύτρωσε στη στέγη από τη λάσπη που χρησιμοποιήθηκε κι έριξε σπόρο ώστε να φυτρώσουν οι βελανιδιές.
Extra travel tip: *Ακολουθώντας το μονοπάτι απέναντι από την εκκλησία (είτε το δρόμο με το αυτοκίνητο) σε πέντε λεπτά θα έχουμε φτάσει στο νερόμυλο που μάλιστα αλέθει μέχρι σήμερα αλεύρι με τον παραδοσιακό τρόπο και τη δύναμη του νερού. Ο νερόμυλος είναι επισκέψιμος και μπορείς να ψωνίσεις φρεσκοαλεσμένο αλεύρι για το σπίτι σου.