ΣΠΑΡΤΗ. Ο δήμαρχος Σπάρτης Πέτρος Δούκας για τελευταία φορά επανέρχεται στο θέμα του Αεροδρομίου στη Σπάρτη εξηγώντας όσα έγιναν και δηλώνει ότι δεν πρόκειται να ασχοληθεί ξανά με το θέμα, αφήνει το έργο σχεδόν «με το κλειδί στο χέρι» στη νέα δημοτική αρχή που θα έχει πλέον την ευθύνη (με ονοματεπώνυμο) ώστε να μην χαθεί η ευκαιρία. Υπογραμμίζει: «μέχρι στιγμής δεν είδα καμία ανταπόκριση ή απτό ενδιαφέρον από τους νέους άρχοντες του Δήμου, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να αποχωρήσουν οι επενδυτές από μόνοι τους!»

Ο Πέτρος Δούκας αναφέρει συγκεκριμένα:

«Το περασμένο Σάββατο προσκάλεσα στο Γραφείο μου στο Δημαρχείο, όλους τους Βουλευτές, Αντιπεριφερειάρχες και τους επικεφαλής όλων των παρατάξεων (σημερινών και νεοεκλεγεισών), για να τους ενημερώσω για τις προσπάθειες επαναλειτουργίας του Αεροδρομίου Σπάρτης, ύστερα από 34 χρόνια πλήρους εγκατάλειψης και αχρησίας!

Πρότεινα στη νέα Δημοτική Αρχή να επισκεφθεί (και με τους επικεφαλής των άλλων Συνδυασμών), ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ, την GULF AIR AVIATION και να τους ρωτήσει και συζητήσει μαζί τους, εφ’ όλης της ύλης (οικονομική τους κατάσταση, ταμειακές ροές, συστάσεις, εμπορικός σχεδιασμός, χρηματοδότηση, βελτιώσεις στη συμφωνία και όσα άλλα θέματα ήθελε η νεοεκλεγείσα Δημοτική Αρχή)!

Αν τους άρεσαν και ήταν πειστικές οι απαντήσεις τους, ναι, ας προχωρούσαν στις τελικές διαπραγματεύσεις!

Αν όχι, ή αν βρήκαν άλλο σοβαρό επενδυτή στα κρυφά και χωρίς να ενημερώσουν την Δημοτική Αρχή, να τον εξετάσουν αυτόν τον άλλο επενδυτή σοβαρά, και ας ενημερώσουν την Gulf ότι σταματάνε τις διαπραγματεύσεις (ώστε να μην ματαιοπονεί και η Gulf και χάνει χρόνο, χρήμα και άλλες ευκαιρίες)!

Μέχρι στιγμής δεν είδα καμία ανταπόκριση ή απτό ενδιαφέρον από τους νέους άρχοντες του Δήμου, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να αποχωρήσουν οι επενδυτές από μόνοι τους!

Επαναλαμβάνω: το Αεροδρόμιο το ήθελαν για να το αναπτύξουν επικερδώς, και όχι για να το κρατήσουν χωράφι!

Μετά την υπογραφή της μεταξύ μας συμφωνίας, αυτή θα έπρεπε να εγκριθεί και από το Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας!

Αφού οι επενδυτές θα λάμβαναν τις άδειες εργασιών για τις υποδομές του Αεροδρομίου, και είχαν ολοκληρωθεί και ελεγχθεί οι προαπαιτούμενες εργασίες και λειτουργικές βελτιώσεις, όπως τις είχε καταγράψει η ΥΠΑ, τότε θα ζητούσαμε τις τελικές άδειες λειτουργίας από ΑΠΑ, ΥΠΑ και Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, ώστε να μπορεί πλέον να λειτουργήσει!

Δηλαδή αντί να τους παραδώσουμε αδειοδοτημένο Αεροδρόμιο με εξασφαλισμένη την πλήρη άδεια λειτουργίας, τους ζητήσαμε να βάλλουν τα λεφτά τους σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας, να κάνουν εργασίες ύψους €300+ χιλιάδων €, χωρίς εξασφάλιση100% ότι θα λάβουν έγκαιρα ΟΛΕΣ τις απαιτούμενες εγκρίσεις!!!

Αναπτυξιακοί Στόχοι

  • Με την υπεκμίσθωση του Αεροδρομίου φιλοδοξούσαμε μεσοπρόθεσμα να πετύχουμε:
  • Την (άμεση) λειτουργία του Αεροδρομίου ως Κέντρου Εκπαίδευσης πιλότων - μηχανικών αεροσκαφών - πληρωμάτων καμπίνας - αεροσυνοδών με εξασφαλισμένη μετέπειτα εργασία!
  • Την άμεση λειτουργία του Αεροδρομίου ως αεροδρομίου Γενικής Αεροπορίας (GeneralAviation)!
  • Τη Λειτουργία χώρου βάσης εναέριων πυροσβεστικών μέσων
  • ΤηΛειτουργία κέντρου συντήρησης αεροσκαφών
  • Τη Δημιουργία χώρου εξυπηρέτησης ελικοπτέρων και κατασκευή ελικοδρομίου
  • Τη Λειτουργία χώρου ανεφοδιασμού αεροσκαφών
  • Τη Δημιουργία χώρου προσγείωσης μικρών εμπορικών (cargo) αεροσκαφών
  • Τη Δημιουργία χώρου πάρκινγκ αεροσκαφών
  • Την Εξυπηρέτηση αεροταξί
  • Τη Δημιουργία χώρου επίδειξης και δοκιμών για drones
  • Τη Δημιουργία χώρου λειτουργίας αεροστάτων και αερόπλοιων (airships)!
  • Τη Δημιουργία χώρων αεραθλητικών εκδηλώσεων
  • Τη Δημιουργία χώρου αλεξιπτωτισμού
  • Την Εξοικείωση της νεολαίας της Σπάρτης με τον αεροπορικό και αεροδιαστημικό κλάδο, με συνεχείς σχολικές επισκέψεις και επιτόπια μαθήματα!!

Δικλείδες

Είχαμε δε θέσει 3 βασικές δικλείδες ασφαλείας:

Σε περίπτωση που ο Εκμισθωτής:

  • Δεν δείχνει ορατή πρόοδο στην εκτέλεση των προαπαιτούμενων εργασιών
  • Έχει δράσεις και δραστηριότητες που αντίκεινται σε θέματα της εθνικής μας ασφάλειας
  • Καθυστερήσει για 6 βδομάδες οποιαδήποτε πληρωμή μισθώματος / ενοικίου, ή σε επιχειρήσεις κοινής ωφελείας, ΔΕΥΑΣ, κλπ.

…μπορούσε να κηρυχθεί Έκπτωτος με Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ύστερα από Εισήγηση του Δημάρχου και να αναζητηθεί άλλος εκμισθωτής!

Εγώ δεν ξαναασχολούμαι με το θέμα. Αφήνω στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο το φάκελο έτοιμο, σχεδόν «με το κλειδί στο χέρι» για την έναρξη των εργασιών στις υποδομές, όπως ζήτησαν οι αρχές της πολιτικής αεροπορίας, ως προαπαιτούμενα για την επαναλειτουργία του Αεροδρομίου — πριν την ιδιωτικοποίηση του Αεροδρομίου της Καλαμάτας!

Όπως διαβάζω στα σάϊτς:

«… το 2022 είχαμε στο Αεροδρόμιο της Καλαμάτας, το ρεκόρ των πάνω από 351 χιλ. επιβατών, εκ των οποίων 327 χιλ. διεθνείς. Μέσα από επενδύσεις το αεροδρόμιο Καλαμάτας θα μπορέσει υποδεχθεί ένα συνεχώς αυξανόμενο αριθμό επιβατών που εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει τους 500.000 πολύ νωρίτερα από το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας….

Το διεκδικούν μεγάλοι όμιλοι και συγκεκριμένα τα σχήματα των:

  • ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις – Egis – Aeroportsdelacoted’Azur (Egis 45%, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις 45%, Aeroportsdelacoted’Azur 10%),
  • Fraport – Delta – Pileas (Fraport AG 51%, Delta Airport Investments 24,5%, Pileas 24,5%, ητελευταίατουομίλουΚωνσταντακόπουλου),
  • ΓΕΚΤΕΡΝΑ – GMR (ΓΕΚΤΕΡΝΑ 51%, GMR Airports Limited 49%) και
  • MΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ – Corporation America Airports (ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ 70%, Corporation America Airports 30%).

Μόλις ιδιωτικοποιηθεί η Καλαμάτα, θα ισχύει η γνωστή μονοπωλιακή ρήτρα της ακτίνας των 100 χιλιομέτρων!

Και άριστοι να μην ήταν οι άραβες, χειρότερα από ότι είναι σήμερα τα πράγματα = ένα κλειστό εγκαταλελειμμένο χωράφι, με απαγόρευση επαναλειτουργίας του λόγω Καλαμάτας, δεν θα μπορούσε να γίνουν!

Μου ζητήσανε επίσης κατά τη σύσκεψή μας, γνωμάτευση αν μπορούσε να γίνει ανάθεση! Σας έστειλα την απάντηση των κκ. Κωστάκου, Ηλιόπουλου και Βαχαβιώλου η οποία ήταν, ναι, θετική! Μπορούσε και μπορεί!

Θα ήταν κρίμα για τη νέα δημοτική αρχή να αρχίσει τη θητεία της με μια τέτοια μεγάλη αποτυχία!

Αν δεν σας ενδιαφέρει το θέμα και η πρόταση των αράβων επενδυτών, ενημερώστε τους σήμερα, για να μην χάνουν το χρόνο τους και να μην χάνουν εναλλακτικές ευκαιρίες!

Σε κάθε περίπτωση, κάντε ότι νομίζετε, αναζητήστε άλλους επενδυτές και εύχομαι να προφτάσετε!

Οι ευθύνες είναι πλέον αποκλειστικά δικές σας και με ονοματεπώνυμο (όπως και των 12+1 Δημοτικών Συμβούλων που καταψήφισαν την πρόταση του κ. Πριστούρη για άμεση συνέχιση των διαπραγματεύσεων και αναζήτηση βελτιώσεων)!

Όπως ανέφερα, εγώ δεν ξαναασχολούμαι με το θέμα αυτό! Καλή συνέχεια!»

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις