ΣΠΑΡΤΗ. Ο επικεφαλής της Παράταξης «Δημοτική Ενωτική Κίνηση Σπάρτης» Βαγγέλης Βαλιώτης με παρέμβασή του κατηγορεί τον δήμαρχο Σπάρτης Πέτρο Δούκα για την υπόθεση επαναλειτουργίας και υπεκμίσθωσης του αεροδρομίου της Σπάρτης. Ενόψει σχετικής σύσκεψης ο Β. Βαλιώτης ζητά απαντήσεις σε ερωτήματα.

Η παρέμβαση Βαλιώτη

«Η «Δημοτική Ενωτική Κίνηση» υπεύθυνα και σοβαρά, οφείλει να απαντήσει στα όσα υποστήριξε ο απερχόμενος Δήμαρχος Σπάρτης κ. Δούκας, τόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο της 26ης Οκτωβρίου, όσο και στις δημοσιεύσεις του, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στα τοπικά ΜΜΕ για το θέμα της αξιοποίησης του αεροδρομίου Σπάρτης.

Τονίζουμε ότι η «Δημοτική Ενωτική Κίνηση» και ο Επικεφαλής της, Βαγγέλης Βαλιώτης, δεν εκβιάζονται, δε φοβούνται και αποφασίζουν πάντα με γνώμονα το καλό του Δήμου και των Δημοτών καθώς και την εξασφάλιση της διαφάνειας σε όλες τις λειτουργίες του Δήμου.

Αυτό πράττουμε όλα αυτά τα χρόνια που ασχολούμαστε με την τοπική αυτοδιοίκηση με το όποιο κόστος πολλές φορές!

Όλοι, άλλωστε, είμαστε γνωστοί για την δράση μας!

Τελικά, ξεκάθαρα φάνηκε ότι ο κ. Δούκας, λειτουργεί ο ίδιος ως "αντζέντης", ενδεχομένως προσδοκώντας ένα καλό "deal", όπως γνωρίζει σαν έμπειρος τραπεζίτης!

Όμως, ξεχνά ότι είναι ακόμη Δήμαρχος!

Επί του θέματος:

Η παράταξή μας στην πρώτη συζήτηση για την αξιοποίηση του αεροδρομίου Σπάρτης, στις 30 Νοέμβριου 2022, παρουσίασε έγγραφα, που είχε αποκρύψει από το δημοτικό συμβούλιο ο κ. Δούκας, όπου με δική μας παρέμβαση τελικά, αποτέλεσαν αναπόσπαστο τμήμα του πρακτικού της τότε συνεδρίασης.

Εκεί, φαίνεται ότι ΠΡΙΝ ακόμη αναλάβει τη διοίκηση του Δήμου μας, είχε ασχοληθεί με τη λειτουργία του αεροδρομίου!!

Καθυστερήσατε όμως κ. Δούκα! Καθυστερήσατε απελπιστικά, γιατί άραγε;

Στις 26 Οκτωβρίου, σαν απερχόμενος πλέον Δήμαρχος, φέρατε το θέμα για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, μάλιστα με τίτλο «Έγκριση συμφωνίας εκμίσθωσης του αεροδρομίου Σπάρτης προς την GULF AIR AVIATION» με συγκεκριμένη έδρα και συγκεκριμένο ΑΦΜ;

Ευτυχώς που ορισμένα ΜΜΕ, τα οποία ευχαριστούμε, ύστερα από έρευνα που έκαναν, αποκάλυψαν ότι το συγκεκριμένο ΑΦΜ ανήκει σε άλλη εταιρεία με πολύ μικρό μετοχικό κεφάλαιο και διαφορετικά στοιχεία.

Στη δε συνέντευξη που παραχωρήσατε, σε σχετική ερώτηση, απαντήσατε «τι έγινε; το ΑΦΜ αλλάζει σε 3 λεπτά»

Δηλαδή, το δημοτικό συμβούλιο εάν είχε αποφασίσει, θα αποφάσιζε την έγκριση της συμφωνίας σε λάθος εταιρεία, ύστερα από δική σας εισήγηση.

Απαντήσατε μάλιστα κυνικά, όπως πολλές φορές πράττετε, ότι εσείς μπορείτε με την σέσουλα να τους βρείτε χρήματα για τέτοιες επενδύσεις.

Απ΄ότι φαίνεται μπλέξατε τις ιδιότητες, του Δημάρχου και του χρηματιστή, του ατζέντη και επενδυτή!

Επιδεικτικά, αγνοήσατε τη σύμβαση του Δήμου με το μετοχικό ταμείο αεροπορίας, που στο άρθρο 7 αναφέρει ακριβώς τις προϋποθέσεις για την υπεκμίσθωση, συμμίσθωση και παραχώρηση χρήσεως του αεροδρομίου.

Εμείς, όπως οφείλαμε, σας αναφέραμε ότι δεν μπορούμε στη μεταβατική αυτή περίοδο που διανύουμε σύμφωνα και με τη σχετική νομοθεσία, να αποφασίσουμε για το συγκεκριμένο θέμα, παρά μόνο να προετοιμάσουμε την όλη διαδικασία και σε συνεργασία με την νέα διοίκηση του Δήμου που προέκυψε από τις εκλογές του Οκτωβρίου, να υπάρχει ώριμος φάκελος και άμεσα τον Ιανουάριο να προχωρήσει η υλοποίηση της πρότασης, κάτι που αποδέχτηκε και ο νεοεκλεγής Δήμαρχος, κ. Βακαλόπουλος, αλλά και η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου.

Εσείς, αντί να συμφωνήσετε με αυτά που προβλέπει η νομοθεσία, προχωρήσατε σε ανεύθυνες, άτοπες και ανούσιες, νέες επικοινωνιακές φωτοβολίδες με πρωτοφανή εμπαιγμό και μένος, κατά της πλειοψηφίας των δημοτικών συμβουλών που "τόλμησαν" να ψηφίσουν κατά συνείδηση, ασκώντας το δημοκρατικό και αναφαίρετο δικαίωμα τους και τελικά "έσωσαν" την κατάσταση!

Εσείς όμως, συνεχίζοντας την προσβλητική και αντιθεσμική σας εκτροπή, φτάσατε να πείτε απαξιωτικά λόγια, ακόμη και για την αποκεντρωμένη διοίκηση που ελέγχει τις αποφάσεις των Δήμων, λέγοντας μάλιστα ότι δε θα τολμήσει να ακυρώσει την απόφαση ενός τόσο σημαντικού έργου!!

Άνευ προηγούμενου η προσπάθεια πίεσης και προσβολής των υπερκείμενων αρχών!

κ. Δούκα,

Ως παράταξη και παρά τις επιφυλάξεις, που είχαμε παρουσιάσει στην πρώτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου σχετικά με τη διαδικασία που ακολουθήσατε για την αξιοποίηση του αεροδρομίου, είχαμε υπερψηφίσει ομόφωνα, την απόφαση / εξουσιοδότηση, ώστε να προχωρήσετε όλες τις διαδικασίες για την εκμετάλλευση του, γιατί πιστεύουμε ότι υπό τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις μόνο θετικό αποτύπωμα έχει για τον τόπο.

Έτσι, και παρά την καθυστέρηση, στη συνεδρίαση της 26ης Οκτωβρίου 2023, στη συζήτηση για το θέμα, φέρατε μια εισήγηση, 2 μέρες πριν την συνεδρίαση, ΧΩΡΙΣ να έχουν ληφθεί υπόψη σοβαρά ζήτημα που είχαν τεθεί και είχατε συμφωνήσει, και ΧΩΡΙΣ να υπάρχει κανένας ολοκληρωμένος φάκελος από ΚΑΜΙΑ υπερκείμενη-συμβαλλόμενη κρατική υπηρεσία αλλά και χωρίς ΚΑΜΙΑ εισήγηση από τη νομική, οικονομική και τεχνική υπηρεσία του Δήμου μας.

Ο Επικεφαλής της παράταξης, Βαγγέλης Βαλιώτης, ως έχει κάθε δικαίωμα,

  • έθεσε θέμα αναβολής, αφού πρωτίστως με σαφή και ξεκάθαρη θέση τόνισε τα όσα ο νόμος προβλέπει για θέματα που πρέπει να συζητούνται μέχρι το τέλος της παρούσης θητείας, όπου ρητά αναφέρονται πως πρέπει να είναι μόνο κατεπείγον, πράγμα που εν προκειμένω, δεν κρίνει μόνο το σώμα όπως ψευδώς αναφερθήκατε, αλλά κυρίως για τη συγκεκριμένη περίπτωση, αυστηρά ο νόμος!
  • υπεραμύνθηκε δε, εάν έπρεπε να είχε προηγηθεί διαγωνιστική διαδικασία (όχι απαραίτητα διεθνής διαγωνισμός) προκειμένου να υπάρξουν τυχόν προσφορές και από άλλες εταιρείες, πράγμα που σαφώς είναι προς το συμφέρον του Δήμου και ρητά προβλέπεται από την νομοθεσία!

Και βέβαια, στους όρους της διακήρυξης ο Δήμος έχει τη δυνατότητα να θέσει το θέμα της αδειοδότησης από την ανάδοχο εταιρεία που θα προκύψει όπως θα γίνει και με την παρούσα εταιρεία αν τελικά υπάρξει συνεργασία (αυτά περί ασχετοσύνης που αναφέρεστε κ. Δούκα)

Απερχόμενε Δήμαρχε κ. Δούκα,

κατόπιν των εξελίξεων, προκύπτουν πλέον σοβαρά ζήτημα που χρίζουν απαντήσεων.

Και επειδή, συνεχίζετε να προκαλείτε με τον εμπαιγμό και τη στάση σας, αναρωτιόμαστε:

  • Πότε επιτέλους θα μας δώσετε τις εγκρίσεις των Υπερκείμενων αρχών που όπως είπατε συμφωνούν;

Δεν έχουμε λάβει το παραμικρό έως σήμερα και από πουθενά (μόνο λόγια)

  • Πότε θα ενημερωθούν επισήμως οι δημοτικοί σύμβουλοι με τις απόψεις των νομικών, οικονομικών και τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου μας;
  • Θα λάβουμε επιτέλους επίσημα τις διατάξεις που συνεχώς επικαλείστε σχετικά με το αεροδρόμιο της Καλαμάτας και τυχόν απαγορεύσεις που θα έχει η ιδιωτικοποίησή του σε σχέση με το αεροδρόμιο της Σπάρτης; (Γιατί έως σήμερα μόνο προφορικά το ακούμε)
  • Τελικά προβλέπεται ανάθεση ή διαγωνισμός (όχι διεθνής) όπως ρωτήσαμε στο δημοτικό συμβούλιο;
  • Και τέλος, πότε θα απαντηθούν τα επί της ουσίας θέματα της σύμβασης και όσα έχουν προκύψει με την φερεγγυότητα της εταιρίας;

Ήδη όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας είναι άμεσης διερεύνησης.

Αλήθεια, περιμένατε να ψηφιστεί το θέμα της ανάθεσης, όταν ΔΕΝ υπήρχε κανένα στοιχείο από ΚΑΜΙΑ υπηρεσία και φορέα και με το σχέδιο της σύμβασης στον αέρα;

κ. Δούκα,

έπειτα από όλα αυτά, κατανοούμε, είναι γνωστή άλλωστε η τακτική σας αυτή, της μεταφοράς των ευθυνών όπου τύχει, αλλά ευτυχώς, οριακά μάλιστα το δημοτικό συμβούλιο, κράτησε το κύρος του, χάρη στην πρόταση της παράταξης μας!

Ψάξτε αλλού για φταίχτες, για θύματα, για θύτες και μάγισσες…

Το παραμύθι σας έλαβε τέλος και μάλιστα ως καταπέλτης!

Και επειδή, ψευδώς είπατε ότι υπέστην συνεχή υπονόμευση, σας θυμίσουμε ότι όσα σοβαρά θέματα θέσατε στο σώμα και κρίναμε ότι ήταν προς το συμφέρον του τόπου, τα υπερψηφίσαμε χωρίς δισταγμό!

Συμμετείχαμε σε επιτροπές και πάμπολλες φορές σας "ξελασπώσαμε " από τα απανωτά σας λάθη που τα πληρώνει ο τόπος, με έργα πολλών εκατομμυρίων ευρώ που βρήκατε έτοιμα και ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί και μάλιστα πολλά κινδυνεύουν να τιναχθούν στον αέρα!

Στα δύσκολα ήμασταν εκεί χωρίς ποτέ να ζητήσουμε θέσεις και οφίτσια.

Αν ξεχνάτε, ανατρέξετε στα πρακτικά.

Μάλιστα κατηγορηθήκαμε από μερίδα των συνδημοτών μας για αυτή μας τη στάση, προκρίνοντας όμως πάντα το συλλογικό συμφέρον!

Όσο δε, για πολλούς συνδημότες η μη, που δεν γνωρίζουν ακριβώς το θέμα και δικαιολογημένα νομίζουν ότι χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία, καλούμε την νέα δημοτική αρχή να πάρει σαφή θέση στα εκτός ορίων "διαγγέλματα " του κ. Δούκα και όπως αποφασίστηκε στη συγκεκριμένη συνεδρίαση, άμεσα να τεθούν όλα τα ζητήματα προκειμένου, ΣΥΝΝΟΜΑ και υπό το νέο δημοτικό συμβούλιο να προχωρήσουν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την εκμετάλλευση και αξιοποίηση του αεροδρομίου, όπως αποφασίστηκε ήδη και όπως σύσσωμο το σώμα και οι συνδημότες μας επιθυμούν!

Ο Βαγγέλης Βαλιώτης δεν υπήρξε ποτέ πιόνι κανενός και αυτό είναι γνωστό όπως και η επί 30 ετών και πλέον, σταθερή στάση του στα δημοτικά πεπραγμένα καθώς και η ίδια του η κοινωνική παρουσία όπου, ευτυχώς, δεν αμφισβητείται από κανέναν και κυρίως εσείς προσωπικά κ. Δούκα, δεν "νομιμοποιείστε " γενικώς να κάνετε τέτοιου είδους "μαθήματα "

Εμείς, θα είμαστε εδώ και όπως υπερψηφίσαμε την αρχική απόφαση να προχωρήσει η εκμετάλλευση του αεροδρομίου, θα σταθούμε προς την ίδια κατεύθυνση κάτω από σύννομες ανοιχτές διαδικασίες, αυτές που οι νόμοι καθαρά ορίζουν.

Απερχόμενε Δήμαρχε, κ. Δούκα,

Οι πολίτες του Δήμου Σπάρτης σας τίμησαν το 2019 με υψηλό ποσοστό. Οι ίδιοι πολίτες το 2023, σας έδωσαν 5%

Δεν είναι αγνώμονες ούτε έχουν τόσο στενά όρια, ώστε να μην "ένοιωσαν" τη μεγάλη και απότομη πολιτική σας παρουσία, όπως εκουσίως θέλετε να παρουσιάζετε μόνο και μόνο, για να δικαιολογήσετε την κατάσταση, που φέρατε το Δήμο και τις υπηρεσίες του, όπου εκτός των άλλων, τον διασύρατε πολλάκις πανελλαδικά!

Επικεντρωθείτε στα δέοντα και αφήστε πλέον τα τεχνάσματα σας στην άκρη… τελείωσαν αυτά!

Ελπίζουμε στη σύσκεψη, που μας καλείτε το Σάββατο, 4 Νοέμβρη στο γραφείο σας, να έχουμε απαντήσεις στα ανωτέρω ερωτήματα.

Ευτυχώς στην πρόσκληση, στείλατε ορθή επανάληψη και καλέσατε τελικά και τον Επικεφαλής της παράταξής μας, στη ανωτέρω σύσκεψη.

Αυτή τη σύσκεψη όμως, έπρεπε να την είχατε κάνει πολύ νωρίτερα και πριν την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, αλλά εσάς φαίνεται δεν σας ενδιαφέρει η διαφάνεια αλλά πως θα γίνεται γρήγορα το "deal"

κ. Δούκα,

προσπαθήστε να παραδώσετε το Δήμο, όπως εμείς σας τον παραδώσαμε το 2019 και αφήστε όλα αυτά, γιατί δεν αρμόζουν στην τοπική αυτοδιοίκηση!

Στη νέα δημοτική περίοδο, σας περιμένουμε στα έδρανα της αντιπολίτευσης, εκεί που ο σπαρτιατικός λαός μας έταξε, για να κριθούμε εμείς αλλά να κριθείτε και εσείς για τη στάση σας εφεξής.

Εκτός αν εσείς θέλατε να υπηρετήσετε τη Σπάρτη μόνο σαν Δήμαρχος και να μην σεβαστείτε την ετυμηγορία των δημοτών.

Μένει να φανεί!!!»

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις