ΣΠΑΡΤΗ. Με εισήγηση του Δημάρχου Πέτρου Δούκα, έρχεται στο Δημοτικό Συμβούλιο η συμφωνία υπεκμίσθωσης του Αεροδρομίου Σπάρτης στην αραβικών συμφερόντων GULF AIR AVIATION. Ο δήμαρχος ζητά από το Σώμα άμεσα την έγκριση της Σύμβασης προκειμένου να προχωρήσει το έργο αναβάθμισης και επαναλειτουργίας. Θεωρεί το θέμα κατ’ επείγον. Πληροφορίες θέλουν τις πτέρυγες της αντιπολίτευσης επιφυλακτικές σε ότι αφορά τόσο τη σύμβαση, όσο και τον χαρακτηρισμό «κατ’ επείγον» γεγονός που θα οδηγήσει μάλλον στην αναβολή του θέματος. Αναβολή σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του δημάρχου να σημαίνει και απώλεια του επενδυτή που έχει να αξιολογήσει και άλλες προτάσεις αξιοποίησης αεροδρομίων. Η όλη κατάσταση διαμορφώνει συνθήκες vertigo στο Δημοτικό Συμβούλιο όπου πλέον θα πρέπει να είναι σαφείς οι ισχυρισμοί κάθε πλευράς, τεκμηριωμένοι και κατανοητοί. Είτε η προοπτική του αεροδρομίου προχωρήσει είτε ανακοπεί, θα πρέπει να είναι (γίνει) ξεκάθαρο από όλες τις τοποθετήσεις ποια επιλογή υπηρετεί το συμφέρον του δήμου και των δημοτών.

Να σημειωθεί ότι αυτή την περίοδο το Δημοτικό Συμβούλιο συζητά θέματα επίγοντος χαρακτήρα, κάτι που δεν φαίνεται να συντρέχει στο θέμα του αεροδρομίου. Επι της ουσίας δε. Ακόμα και αν το θέμα συζητηθεί, φαίνεται να υπάρχουν αντιρρήσεις σχετικά με την απευθείας ανάθεση στην συγκεκριμένη εταιρεία. Υπάρχει και η άποψη ότι μια τέτοια εκμίσθωση θα πρέπει να γίνει με διαγωνισμό προκειμένου να εκδηλώσουν ενδιαφέρον και άλλοι επενδυτές.

Τι ισχυρίζεται ο δήμαρχος

«Η εταιρεία παρακολουθεί και περιμένει την αυριανή απόφαση! Αν το Δημοτικό Συμβούλιο δεν συναινέσει και πάει το θέμα για αναβολή, ως μη επείγον ή κατεπείγον, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι «θα κάτσουν να μας περιμένουν» και ότι θα εξακολουθήσει να ισχύει το ενδιαφέρον των επενδυτών, δεδομένου ότι ήδη προσπαθούν να τους προσελκύσουν πολλά άλλα αεροδρόμια! Ας μην φανούμε «λίγοι»!»

Ο δήμαρχος Σπάρτης Πέτρος Δούκας επιμένει

«Δίνεται στη Σπάρτη μια μεγάλη δυνατότητα και ευκαιρία να επαναλειτουργήσει το Αεροδρόμιο Σπάρτης ύστερα από 34 χρόνια πλήρους εγκατάλειψης και χωρίς να υπάρχει Plan (Σχέδιο) A, B ή C, ή οποιαδήποτε εναλλακτική πρόταση επαναλειτουργίας του! Δηλαδή το πιθανότερο θα ήταν το Αεροδρόμιο να παρέμενε ανενεργό και σε κατάσταση εγκατάλειψης για άλλα 20-30 χρόνια!»

Κινήσαμε όλες τις διαδικασίες για την επαναλειτουργία του με όλους τους συναρμόδιους φορείς:

Είχαμε αλλεπάλληλες συναντήσεις και συσκέψεις με:

  • Το Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας
  • Την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας
  • Την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας
  • Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας - Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας
  • Την 120 ΠΕΑ - Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος, Καλαμάτα

Η συνεργασία με όλους ήταν άριστη!

Όλοι ήταν και είναι ενήμεροι για το ενδιαφέρον μας για την επαναλειτουργία του Αεροδρομίου και για την εξεύρεση υπεκμισθωτή!

Τον Φεβρουάριο του 2023 υπογράψαμε τη συμφωνία παραχώρησης του Αεροδρομίου Σπάρτης από το Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας, στον Δήμο Σπάρτης, για 12 (συν 12) χρόνια.

Άμεσα και χωρίς να χαθεί καθόλου πολύτιμος χρόνος ξεκίνησαν οι επαφές προκειμένου να μπει σε τροχιά υλοποίησης η επαναλειτουργία του αεροδρομίου.

Η λειτουργία του αεροδρομίου δεν θα βοηθήσει μόνο την οικονομική ανάπτυξη της Σπάρτης αλλά ολόκληρου του νομού.

Έδειξε άμεσο και σοβαρό ενδιαφέρον η αραβικών συμφερόντων GULF AIR AVIATION που λειτουργεί αδειοδοτημένες σχολές Πιλότων, Ιπτάμενων Μηχανικών, Αεροσυνοδών και Προσωπικού Καμπίνας, κλπ.

Σε δύο συνεντεύξεις τύπου στη Σπάρτη, ανέπτυξαν στα ΜΜΕ τα πολύ φιλόδοξα αναπτυξιακά σχέδιά τους για το Αεροδρόμιο!

Το Αεροδρόμιο το θέλουν για την Ανάπτυξή τους, και όχι για να το κρατήσουν χωράφι! Θα αναλάβουν με δικό τους κόστος την όλη ανακαίνιση του Αεροδρομίου!

Στη χειρότερη περίπτωση, το Αεροδρόμιο θα έμενε και θα μείνει ανενεργό για άλλα 20 χρόνια, ή θα πρέπει να αναζητήσουμε καλύτερο ανάδοχο / διαχειριστή!

Σύμφωνα με την Τεχνική Υπηρεσία, μόνο τα βασικά προαπαιτούμενα από την ΥΠΑ θα κόστιζαν €200 χιλ. Και το κόστος επισκευών και ανακαίνισης κτιρίων, ίσως άλλες €200 χιλ.

Μετά την υπογραφή της μεταξύ μας συμφωνίας, αυτή θα πρέπει να εγκριθεί και από το Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας!

Αφού ληφθούν οι άδειες εργασιών στο Αεροδρόμιο και καλυφθούν και ελεγχθούν τα λειτουργικά προαπαιτούμενα, όπως τα έχει καταγράψει η ΥΠΑ, θα ζητηθούν οι τελικές άδειες λειτουργίας από ΑΠΑ, ΥΠΑ και Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ώστε να μπορεί πλέον να λειτουργήσει!»

Οι Στόχοι σύμφωνα με τον δήμαρχο Σπάρτης

«Με την υπεκμίσθωση του Αεροδρομίου φιλοδοξούμε μεσοπρόθεσμα να πετύχουμε:

  • Την (άμεση) λειτουργία του Αεροδρομίου ως Κέντρου Εκπαίδευσης πιλότων - μηχανικών αεροσκαφών - πληρωμάτων καμπίνας - αεροσυνοδών με εξασφαλισμένη μετέπειτα εργασία!
  • Την άμεση λειτουργία του Αεροδρομίου ως αεροδρομίου Γενικής Αεροπορίας (General Aviation)!
  • Τη Λειτουργία χώρου βάσης εναέριων πυροσβεστικών μέσων
  • ΤηΛειτουργία κέντρου συντήρησης αεροσκαφών
  • Τη Δημιουργία χώρου εξυπηρέτησης ελικοπτέρων και κατασκευή ελικοδρομίου
  • Τη Λειτουργία χώρου ανεφοδιασμού αεροσκαφών
  • Τη Δημιουργία χώρου προσγείωσης μικρών εμπορικών (cargo) αεροσκαφών
  • Τη Δημιουργία χώρου πάρκινγκ αεροσκαφών
  • Την Εξυπηρέτηση αεροταξί
  • Τη Δημιουργία χώρου επίδειξης και δοκιμών για drones
  • Τη Δημιουργία χώρου λειτουργίας αεροστάτων και αερόπλοιων (airships)!
  • Τη Δημιουργία χώρων αεραθλητικών εκδηλώσεων
  • Τη Δημιουργία χώρου αλεξιπτωτισμού
  • Την Εξοικείωση της νεολαίας της Σπάρτης με τον αεροπορικό και αεροδιαστημικό κλάδο

Η έγκριση και υπογραφή της Συμφωνίας είναι κατεπείγον θέμα, όχι μόνο γιατί αφορά την κατεπείγουσα ανάγκη για βελτίωση των υποδομών, την ανάπτυξη της Σπάρτης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την εξοικείωση της νεολαίας της Σπάρτης με τον αεροπορικό και αεροδιαστημικό κλάδο, αλλά και γιατί και πολλά άλλα αεροδρόμια θέλουν να προσελκύσουν τέτοιους πελάτες και εργασίες! Οι καιροί ού μενετοί!»

Δικλείδες ασφαλείας

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σπάρτης υπάρχουν 3 βασικές δικλείδες ασφαλείας:

Σε περίπτωση που ο Εκμισθωτής:

  • Δεν δείχνει ορατή πρόοδο στην εκτέλεση των προαπαιτούμενων εργασιών
  • Έχει δράσεις και δραστηριότητες που αντίκεινται σε θέματα εθνικής μας ασφάλειας
  • Καθυστερήσει για 6 βδομάδες οποιαδήποτε πληρωμή μισθώματος / ενοικίου, ή σε επιχειρήσεις κοινής ωφελείας, ΔΕΥΑΣ, κλπ.

μπορεί να κηρυχθεί Έκπτωτος με Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ύστερα από Εισήγηση του Δημάρχου και να αναζητηθεί άλλος εκμισθωτής. Όλα τα άλλα σχετικά αναφέρονται στη Συμφωνία υπεκμίσθωσης!

Η HELLENIC PILOTS ASSOCIATION παραμένει αφιλοκερδώς Σύμβουλός του δημάρχου Σπάρτης και φυσικά του νέου Δημάρχου Μιχάλη Βακαλόπουλου, εφόσον το επιθυμεί.

Ο Πέτρος Δούκας καταλήγει: «Για το καλό της Σπάρτης ελπίζω να υπογραφεί άμεσα, χωρίς δικαιολογίες και περιστροφές και αναβολές!»

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις