ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Από τον Ταΰγετο και την πανέμορφη Άρνα μέχρι τον Πάρνωνα και τα γραφικά χωριά του Κοσμά, της Καστάνιτσας και των Άνω Δολιανών γίνονται κάθε χρόνο οι πιο νόστιμες και ιστορικές γιορτές κάστανου.

Αν κάτι πιστοποιεί το φθινόπωρο, τα χρώματά του, τα αρώματά του και φυσικά τις γεύσεις του αυτό δεν είναι άλλο από τις υπαίθριες γιορτές που γίνονται στα ορεινά χωριά. Κάθε ένα από αυτά έχει να επιδείξει τον δικό του γαστρονομικό πλούτο που πίστεψέ με όσο γνώριμος κι αν σου είναι, πάντα είναι διαφορετικός. Θαρρείς πως όσο ανεβαίνεις ψηλότερα, τόσο όλα νοστιμίζουν.

Στα ορεινά της Λακωνίας και της Αρκαδίας τα τελευταία Σαββατοκύριακα του Οκτώβρη και τα πρώτα του Νοέμβρη γίνονται εδώ και χρόνια γιορτές με επίκεντρο το κάστανο που λίγο πολύ όλοι τις έχουμε επισκεφτεί. Αλλά και να μην το έχουμε κάνει ακόμη, καιρός να το επιχειρήσουμε!

Η γιορτή κάστανου στην πανέμορφη Άρνα

Πολλοί από εμάς γνωρίσαμε αυτό το γραφικό χωριό στις πλαγιές του Ταϋγέτου από τη γιορτή κάστανου και από τα πανηγύρια του καλοκαιριού. Φέτος λοιπόν και για 18η χρονιά, το τελευταίο τριήμερο του Οκτώβρη (27, 28 & 29 Οκτώβρη) θα έχουμε την ευκαιρία να ζήσουμε ξανά αυτή τη μοναδική εμπειρία κάτω από πελώρια χρυσαφιά πλατάνια της πλατείας.

Η υπαίθρια αγορά τοπικών προϊόντων προσφέρει νόστιμα φρούτα, καρπούς, μέλι, ζυμαρικά, γλυκά και πολλά ακόμη στους επισκέπτες. Το καλωσόρισμα περιλαμβάνει ζεστό τσίπουρο και κάστανα ψημένα στο μεγαλύτερο τηγάνι της χώρας ή βρασμένα στο χαρανί. Εννοείται πως το παραδοσιακό φαγητό δε θα λείψει από καμιά ταβέρνα.

Και τις τρεις ημέρες θα υπάρχει πλούσιο πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων από το πρωί.

Στον Κοσμά Αρκαδίας για τη 2η γιορτή κάστανου

Μπορεί η συγκεκριμένη γιορτή να ξεκίνησε μόλις πέρυσι αλλά σημείωσε τέτοια τεράστια επιτυχία που ήταν αδύνατον να μην επαναληφθεί και σίγουρα να γίνει θεσμός.

Στην Πλατεία του Κοσμά, πάνω από τις κρήνες με τα μαρμάρινα λιοντάρια, στήνεται το υπαίθριο πανηγύρι της γιορτής. Προσφέρονται ψητά κάστανα και ντόπιο κρασί για κέρασμα. Τα γειτονικά ταβερνάκια και τα καφενεία αποτελούν (όπως εδώ και χρόνια άλλωστε) μικρές γευστικές οάσεις με παραδοσιακά γλυκά και χωριάτικο φαγητό!

Η γιορτή θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο 21 & 22 Οκτώβρη από νωρίς το πρωί με παράλληλες δράσεις για μικρούς και μεγάλους.

Η γιορτή κάστανου στα ιστορικά Άνω Δολιανά

Το πρωί του Σαββάτου 4 Νοεμβρίου ξεκινάει η 19η γιορτή κάστανου στα Άνω Δολιανά Αρκαδίας, το ιστορικό χωριό που Νικηταρά. Παραδοσιακές αλλά και πιο «πειραγμένες» γεύσεις με βάση το κάστανο, θα δώσουν την ευκαιρία στους επισκέπτες να κάνουν ένα ιδιαίτερο γαστρονομικό ταξίδι.

Εδώ, η ζωντανή μουσική ξεκινάει νωρίς το μεσημέρι και το κέφι δε στερεύει μέχρι αργά το βράδυ. Το καλό τσίπουρο και το εκλεκτό κρασί γίνονται πιστοί συνοδοιπόροι σε αυτό το ξεχωριστό ταξίδι.

Η πιο εντυπωσιακή γιορτή κάστανου στην πλάτη του Πάρνωνα

39 χρόνια μετράει η γιορτή κάστανου στην Καστάνιτσα και κάθε χρόνο είναι απλώς… καλύτερη! Εκτείνεται στο μεγαλύτερο μέρος του παραδοσιακού οικισμού συνοδευόμενη από πλήθος δραστηριοτήτων για όλες τις ηλικίες.

Η Καστάνιτσα ίσως να είναι το πιο όμορφο χωριό του Πάρνωνα αφού είναι ένας από εκείνους τους οικισμούς που έχουν κρατήσει την αυθεντικότητά τους ζωντανή κόντρα στη μάστιγα της «ανάπτυξης». Αυτό από μόνο του, δε μπορεί παρά να λειτουργεί στα υπέρ αυτού του ξεχωριστού τόπου.

Εδώ θα σε κεράσουν τσάι του βουνού, ψητά κάστανα, τσίπουρο και τραχανά! Κάνε μια βόλτα στην αγορά που εκτείνεται από τη μια άκρη του οικισμού ως την άλλη και ψώνισε από τα ντόπια καλούδια των μικροπωλητών.

Τα ταβερνάκια θα έχουν τα τσουκάλια στη φωτιά από νωρίς και το καφενείο το μπρίκι στη χόβολη!

Όλα αυτά, το Σαββατοκύριακο 28 & 29 Οκτωβρίου.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις