ΣΠΑΡΤΗ. Τα πανέμορφα ορεινά χωριά του Ταϋγέτου, Γεωργίτσι και Καστόρι, τα ενώνει μια εντυπωσιακή πεζοπορία μέσα από τα διάσημο φαράγγι των Μύλων.

Το αρσενικό και ψηλότερο βουνό της Πελοποννήσου φημίζεται για τα εξαιρετικά μονοπάτια του. Διαδρομές που άλλοτε αποτελούσαν το μοναδικό τρόπο σύνδεσης κι επικοινωνίας μεταξύ των ορεινών χωριών. Ευτυχώς, πολλά από αυτά παραμένουν ανοιχτά μέχρι σήμερα παρόλο που η χρήση τους δεν είναι τόσο συχνή πια.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για εναλλακτικό τουρισμό που φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά στη φύση και το μεγαλείο της. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος για να γνωρίσεις το φυσικό περιβάλλον ενός τόπου είναι φυσικά να το περπατήσεις.

Ένα λοιπόν από τα πιο γνωστά μονοπάτια του Ταϋγέτου (από την πλευρά της Λακωνίας) είναι το λεγόμενο Φαράγγι των Μύλων. Μια διαδρομή που ενώνει το μπαλκόνι του Ταϋγέτου (Γεωργίτσι) με το πανέμορφο Καστόρι.

Φαράγγι Μύλων: Η πιο εντυπωσιακή πεζοπορική διαδρομή στον Ταΰγετο

Συνήθως τα φαράγγια τα κατεβαίνουμε και δεν τα ανεβαίνουμε, χωρίς αυτό να αποτελεί απαράβατο κανόνα. Είναι όμως πιο εύκολο να κατηφορίζεις μια διαδρομή παρά να έχεις μόνο ανηφόρα μπροστά σου. Γι αυτό και στη συγκεκριμένη περίπτωση λέμε πάμε από το Γεωργίτσι (970 μ. υψόμετρο) προς το Καστόρι (475 μ. υψόμετρο).

Η συνολική απόσταση της πεζοπορικής διαδρομής είναι σχεδόν 10 χιλιόμετρα και υπολογίζουμε 4 ώρες περπάτημα. Το μονοπάτι θεωρείται μέτριο έως δύσκολο (ανάλογα την εποχή) και άριστα σηματοδοτημένο. Σε ιδιαίτερες συνθήκες μπορεί να είναι κι επικίνδυνο αν δεν έχεις εμπειρία, γνώσεις και κατάλληλο εξοπλισμό.

Ξεκινώντας λοιπόν λίγο πιο κάτω από την Πάνω Πλατεία στο Γεωργίτσι και ακολουθώντας τις πινακίδες με την ένδειξη προς «φαράγγι του Κάρδαρη» θα οδηγηθούμε έξω από το χωριό. Από εκεί ακολουθούμε πιστά τις ταμπέλες και τα σημάδια με τον μοβ κύκλο.

Η διαδρομή των 10 χιλιομέτρων και όσα πρέπει να προσέξουμε

Για τα πρώτα δυόμιση χιλιόμετρα θα κινηθούμε σε χωματόδρομο. Μετά θα στρίψουμε στο δάσος ακολουθώντας το μονοπάτι μέσα στην πυκνή βλάστηση. Ύστερα από ένα χιλιόμετρο θα «πέσουμε» στο πιο δύσκολο κι επικίνδυνο σημείο (κατά περιπτώσεις) της διαδρομής.

Εδώ λοιπόν αν έχει βρέξει κι έχει φουσκώσει το ποτάμι (χειμερινοί μήνες) είναι αδύνατον να περάσουμε το συγκεκριμένο κομμάτι χωρίς εμπειρία και κατάλληλο εξοπλισμό. Είναι τέτοια η ορμή του νερού που υπάρχει περίπτωση να μας παρασύρει.

Έτσι, ιδανική εποχή για τη συγκεκριμένη πεζοπορία είναι προς το τέλος της άνοιξης ή το φθινόπωρο πριν ακόμα πιάσουν οι βροχές. Ειδάλλως, αν βρεθούμε σε αυτό το σημείο και δε νιώθουμε σίγουροι να το περάσουμε, απλώς γυρνάμε πίσω.

Από κει και πέρα η διαδρομή κινείται για αρκετή ώρα μέσα στο φαράγγι. Σημείωσε πως θα χρειαστεί αρκετές φορές να περάσουμε το ποτάμι από τη μια όχθη στην άλλη γι αυτό φρόντισε να φοράς αδιάβροχο παπούτσι. Επιπλέον σε αυτό το σημείο η ακουστική είναι μοναδική. Αν κάνεις ησυχία, θα ακούσεις μελωδικά τραγούδια από τα πουλιά σε έναν τέλειο κι αψεγάδιαστο ήχο!

Περίπου στα 8 χιλιόμετρα της διαδρομής θα φτάσουμε στο χώρο αναψυχής του Καστορίου. Αν θέλουμε, τερματίζουμε εδώ τη διαδρομή. Το επίσημο τέλος της όμως είναι 2 χιλιόμετρα παρακάτω στην περιοχή Μαρμαρογέφυρο.

Η συγκεκριμένη πεζοπορία είναι απόλυτα ασφαλής αν γίνει εποχή που δεν κινδυνεύουμε από το φουσκωμένο νερό στο ποτάμι. Υπάρχουν ξύλινα σκαλιά, προστατευτικά κάγκελα, συρματόσκοινα, γεφυράκια και άριστη σηματοδότηση σε όλη τη διαδρομή.

Θυμήσου πως, όπως και στα περισσότερα φαράγγια, έτσι κι εδώ, στο μεγαλύτερο μέρος δεν υπάρχει άλλος τρόπος διαφυγής πέρα από το μονοπάτι. Επίσης η μετακίνηση από το ένα χωριό στο άλλο πρέπει να γίνει με συνεννόηση των οδηγών (αν υπάρχουν πάνω από ένας) ή με κάποιο ταξί. Σκέψου πως αν αφήσεις το αυτοκίνητο στο Γεωργίτσι και κατέβεις με τα πόδια στο Καστόρι, πρέπει με κάποιο τρόπο να γυρίσεις να το πάρεις.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις