ΑΡΓΟΛΙΔΑ. Ένα οδοιπορικό στα κοσμοπολίτικα στέκια της Πελοποννήσου με πρωταγωνιστές την αρχόντισσα Ερμιόνη και το πριγκιπικό Πόρτο Χέλι. Άρωμα πολυτέλειας και αίσθηση χλιδής σε έναν καμβά φυσικών τοπίων μοναδικού κάλλους.

Ο Θεός προίκισε ιδιαίτερα αυτά τα μέρη στα νοτιοανατολικά της Αργολίδας, χαρίζοντάς τους όλο το πράσινο και όλο το γαλάζιο που διέθετε στην παλέτα των χρωμάτων του. Ύστερα ήρθαν οι άνθρωποι και με σεβασμό στη φύση και στην ιστορία δημιούργησαν δύο από τα πιο εντυπωσιακά τουριστικά θέρετρα ολόκληρης της Πελοποννήσου.

Δεν είναι τυχαίο πως μερικά από τα πιο πολυτελή και ακριβά ξενοδοχεία, βρίσκονται σε αυτές τις δύο τοποθεσίες. Ούτε περνάει απαρατήρητη η ολοένα και αυξανόμενη προσέλευση μεγάλων προσωπικοτήτων στην περιοχή που δεν αρκούνται στα μεγαλοπρεπή καταλύματα αλλά επιθυμούν να αποκτήσουν τα δικά τους σπίτια εκεί.

Δικαίως λοιπόν, ολόκληρος ο νομός Αργολίδας έχει να καμαρώνει γι αυτές τις δυο πινέζες του χάρτη του.

Οι δυο οικισμοί, απέχουν μεταξύ τους μόλις 17 χιλιόμετρα. Μπορείς να ακολουθήσεις πολλούς δρόμους για να φτάσεις στον προορισμό σου αλλά η διαδρομή που κινείται παράλληλα με τη θάλασσα είναι και η προτεινόμενη. Τους λόγους φαντάζομαι, τους υποψιάζεσαι! Ολόκληρη η ευρύτερη περιοχή, είναι στην κυριολεξία κεντημένη με πανέμορφες παραλίες. Η θέα προς τα μικρά, ακατοίκητα νησάκια ανοιχτά της θάλασσας καθώς επίσης και στα νησιά του Αργοσαρωνικού (Σπέτσες και Ύδρα) είναι ανεπανάληπτη.

Πόρτο Χέλι: Ένας τόπος που μπορεί να είναι το ίδιο μεγαλοπρεπής και το ίδιο ταπεινός

Το Πόρτο Χέλι αγναντεύει προς στις Σπέτσες, ένα επίσης κοσμικό νησί του Αργοσαρωνικού. Καραβάκια εκτελούν συχνά δρομολόγια προς το νησί της Μπουμπουλίνας που δεν επιτρέπονται καθόλου αυτοκίνητα.

Οι παραλίες γύρω από τον οικισμό καλύπτουν όλα τα γούστα. Μπορείς να απομονωθείς σε πιο ερημικές ακρογιαλιές κουβαλώντας μαζί σου την πραμάτειά σου ή να γίνεις ένα με τον κόσμο σε κάποιο από τα φημισμένα beach bars των οργανωμένων παραλιών.

Η χρυσαφένια παραλία Χινίτσα που είναι και η πιο οργανωμένη (σε όλα τα επίπεδα) διαθέτει γήπεδα πάνω στην αμμουδιά, θαλάσσια σπορ και την απόλυτη θέα προς το νησάκι της Χινίτσας, ακριβώς απέναντι. Επιπλέον σε πολλές από τις παραλίες μπορείς να απολαύσεις εκλεκτά θαλασσινά πιάτα, πάνω στο κύμα. Άλλωστε η περιοχή φημίζεται για το εξαιρετικό φρέσκο ψάρι της που αλιεύεται καθημερινά από τα τοπικά καΐκια.

Για τους τύπους που δεν τους αρκεί το «λιώσιμο» κάτω από την ομπρέλα, μπορούν να ακολουθήσουν κάποια από τις πεζοπορικές διαδρομές στο Πόρτο Χέλι. Κορυφαία όλων, θεωρείται η διαδρομή στο φαράγγι Καταφύκι η οποία είναι κατάλληλη ακόμα και για αρχάριους. Πολύ ενδιαφέρων επίσης περίπατος με πολλές εναλλαγές στο τοπίο, είναι η βόλτα στη λιμνοθάλασσα Βερβερόντα. Ειδάλλως, οι καταδύσεις στο βυθό της θάλασσας προσφέρουν μια μοναδική εμπειρία.

Μια επίσκεψη στο πρωτότυπο Μουσείο Μελιού και Μέλισσας και στον Πύργο της Έλλης που μοιάζει να ξεπετάχτηκε από τις σελίδες κάποιου παραμυθιού, κρίνεται άκρως απαραίτητη. Να θυμάσαι επίσης πως το καλύτερο ηλιοβασίλεμα θα το θαυμάσεις από τον Άγιο Αιμιλιανό.

Ερμιόνη: Η κοσμοπολίτισσα «κυρά» της Αργολίδας

Στη φωλιά ενός καταπράσινου κόλπου με πεντακάθαρα κρυστάλλινα νερά, δεσπόζει η πανέμορφη Ερμιόνη. Βλέπει στο νησί Δοκός που μπορεί να άνθισε στα αρχαία χρόνια, σήμερα όμως μένει ακατοίκητο. Παρόλα αυτά έχει ανακηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος λόγω της πληθώρας αρχαιολογικών ευρημάτων επάνω στο νησί.

Πίσω στα δικά μας όμως και στην Ερμιόνη με τις εκπληκτικές παραλίες της μπροστά από τα πευκοδάση και τα κατάφυτα τοπία που δημιουργούν το πιο ευφάνταστο σκηνικό. Δεν είναι τυχαία η φινετσάτη συνοικία Μανδράκι με τα πολυτελή σπίτια και τις βίλες μεγάλων προσωπικοτήτων.

Παρά την πολυτέλεια που αποπνέει εδώ το μέρος και την ξέφρενη νυχτερινή ζωή, αξίζει κανείς να επισκεφτεί τη Μονή Αγίων Αναργύρων του 11ου αιώνα, το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο του οικισμού, το πευκόδασος Μπίστι καθώς επίσης και το πρωτοποριακό Μουσείο Παιχνιδιού!

Οι τοπικές γεύσεις και τα ολόφρεσκα θαλασσινά που φτάνουν απευθείας από τα ψαροκάικα στο τραπέζι μας, αναγάγουν την Ερμιόνη σε έναν από τους πιο ενδιαφέροντες γαστρονομικούς προορισμούς ολόκληρης της Πελοποννήσου.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις