ΗΛΕΙΑ. Ήταν 24 Αυγούστου 2007 όταν όλη η Ελλάδα θρήνησε μία μεγάλη καταστροφή. Μία καταστροφή με πολλές ανθρώπινες απώλειες και πολλά «γιατί» τα οποία 16 χρόνια μετά δεν έχουν απαντηθεί. Η φωτιά στην Ηλεία βύθισε το πανελλήνιο στο πένθος. Άνθρωποι κάηκαν ζωντανοί. Η δασική πυρκαγιά στην περιοχή της Ζαχάρως σόκαρε τους πάντες.

Τα χωριά Γεράκι Αμαλιάδας, Κρέστενα, Γρύλλος, Καϊάφας, Νεοχώρι, Βρεστό, Καλλιθέα, Σαμικό, Πλατιάνα, ο Δήμος Ζαχάρως, η Ανδρίτσαινα, το Κλινδιά, το Μουζάκι, το Γούμερο, το Φανάρι, η Πεύκη και πλειάδα μικρότερων οικισμών παραδόθηκαν στις φλόγες που κατέκαψαν, δασικές, καλλιεργήσιμες και οικιστικές εκτάσεις, ενώ έφτασαν και απείλησαν και τον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας.

Αυτές τις ημέρες ο Οικουμενικός Πατριάρχης και η πρόεδρος της Δημοκρατίας θα βρεθούν στον Πύργο για να γίνουν επίτιμοι δημότες. Γνωρίζουν την κατάσταση. Προ έτους ο Κυριάκος Μητσοτάκης διέγραψε (και στη συνέχεια επανέφερε0 τον δήμαρχο Σπάρτης Πέτρο Δούκα γιατί ανέφερε ότι στελέχη της τότε Κυβέρνησης κατέβαιναν με βαλίτσες χρήμα στις πυρόπληκτες περιοχές. Σήμερα ο Πρωθυπουργός ποιόν πρέπει να διαγράψει και από ποιους πρέπει να ζητήσει τις παραιτήσεις τους;

Το enikos.gr επικοινώνησε με τοπικούς φορείς, θέτοντας ερωτήματα για το εάν έχει γίνει αλλαγές από τότε μέχρι σήμερα. Όπως καταγγέλλεται στην περιοχή δεν έχει αποκατασταθεί το δίκτυο ύδρευσης στο 100% ενώ ο δρόμος, στον οποίο εγκλωβίστηκαν και κάηκαν αρκετοί συνάνθρωποί μας, δεν έχει κατασκευαστεί εκ νέου.

Ο Φώτης Βλάχος, πρόεδρος του Συλλόγου Μακίστου, ενός εκ των χωριών που υπέστη ολική καταστροφή μας είπε πως οι υποδομές, 16 χρόνια μετά, παραμένουν όπως τότε. «Είμαστε ένα από τα δύο χωριά που έγιναν ολοκαύτωμα. Το άλλο χωριό ήταν Αρτέμιδα. Έχουν περάσει 16 χρόνια. Οι υποδομές παραμένουν όπως τότε. Δεν είχαμε καμία βοήθεια. Έχουμε ένα εγκαταλελειμμένο δίκτυο ύδρευσης. Παλιό. Έχουμε δίκτυο κατεστραμμένο. Δυστυχώς δεν υπάρχει κανέναν ενδιαφέρον Μαζεύτηκαν πάρα πολλά λεφτά και στην Μάκιστο δεν έχει φτάσει τίποτα. Ο οικισμός φτιάχτηκε μετά από ενέργειες της Μαριάννας Βαρδινογιάννη που αποκατέστησε στα σπίτια με την τεράστια προσφορά της», υπογράμμισε στις δηλώσεις του στο enikos.gr.«Εμείς συνεργαζόμαστε με την τοπική κοινωνία τον Δήμο και προσπαθούμε να βοηθήσουμε το χωριό μας. Προκειμένου να σηκώσουμε το θέμα διοργανώνουμε αθλητικό δρώμενο στις 10 του Σεπτέμβρη για να κινητοποιηθούν οι αρχές. Θα λάβουν μέρος αθλητές από την Ελλάδα. Θέλουμε να προβληθεί η περιοχή. Είμαστε υπό εγκατάλειψη», ανέφερε ο κ. Βλάχος.

Αντίστοιχα, ο πρόεδρος της κοινότητας Μακίστου, Επαμεινώντας Πόθος, επισήμανε ότι: «Σε επίπεδο περιφέρειας υπάρχει ώριμη μελέτη η οποία ολοκληρώθηκε το 2016 για έναν δρόμο. Δεν έχουμε δρόμο. Αυτός είναι ο λόγος που ο κόσμος κάηκε και εγκλωβίστηκε ο κόσμος. Υπάρχει ώριμη μελέτη που ξεκίνησε το 2011 ολοκληρώθηκε το 2016 και ακόμη και σήμερα περιμένουμε τις απαλλοτροιώσεις. Αυτό πρέπει να συντομεύσει. Αυτό που θέλουμε είναι το δίκτυο ύδρευσης. Το νερό δεν επαρκεί. Θέλουμε ένα σύγχρονο δίκτυο. Στην στροφή της Αρτέμιδας χάθηκαν 27 άτομα τα οποία εγκλωβίστηκαν στον δρόμο. Ο δρόμος είναι ο ίδιος από τότε μέχρι και σήμερα».

Είναι ενδεικτικό πως στον οικισμό Σμέρνας, 16 χρόνια μετά την τραγωδία, δεν έχουν δημιουργηθεί αντιπυρικές ζώνες προστασίας, παρά τις εκκλήσεις των τοπικών φορέων. «Δεν έχει γίνει ζώνη αντιπυρικής προστασίας. Κινδυνεύουν να καούν σπίτια και να θρηνήσουμε θύματα. Έχουμε κάνει αιτήματα. Το χωριό μας περικλείεται από ένα πευκοδάσος, το οποίο καταστράφηκε το 2007 αλλά η φύση γεννιέται ξανά. Έχουμε τρεις δεξαμενές πυρόσβεσης αλλά χρειαζόμαστε κι άλλες συμπληρωματικά για ενίσχυση. Ο δρόμος είναι σε καλή κατάσταση. Εκτός από τον κεντρικό δρόμο Κρέστενας- Αρτέμιδας.», είπε στο enikos.gr ο πρόεδρος του οικισμού Σμέρνα, Γιάννης Θεοδωρόπουλος.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του οικισμού της Αρτέμιδας, Μπάμπης Λαμπρόπουλος, είπε αρχικά πως η Πολιτική Προστασία πέρσι έβαλε μεγάλες δεξαμενές σε κάποια σημεία. «Είμαστε σε επιφυλακή γιατί ανησυχούμε. Τα μεσημέρια δεν κοιμάμαι. Όσο μπορούμε όλοι έχουμε το νου μας. Κοιτάμε τους ανέμους. Πολλοί βάζουν στα αγροτικά τους τα βυτία. Άμα πιάσει φωτιά δεν θα εγκαταλείψουμε το χωριό μας. Τότε όσοι εγκατέλειψαν το χωριό βρήκαν τραγικό θάνατο. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα σπίτια μας αν συμβεί το κακό», δήλωσε χαρακτηριστικά. Επιπρόσθετα, τόνισε πως ο δρόμος αντιμετωπίζει ακόμη και σήμερα προβλήματα σε πολλά και διαφορετικά κομμάτια του δίκτυο. «Ο δρόμος είναι πολύ στενός σε κάποια σημεία. Το μόνο που έγινε είναι ότι έχουν ρίξει άσφαλτο. Υπάρχουν επίσης αρκετά χόρτα στους δρόμους δεν είναι καθαρά. Αν συναντηθούν δύο οδηγοί πρέπει να συνεννοηθούν για το που θα κινηθούν», επισήμανε ο κ. Λαμπρόπουλος.

Δήμαρχος Ζαχάρως: Οι πληγές δεν θα γιατρευτούν ποτέ…

Ο Δήμαρχος Ζαχάρως, Κωνσταντίνος Αλεξανδρόπουλος, απαντώντας στις ερωτήσεις του enikos.gr επισήμανε πως: «Πέρασαν 16 χρόνια από την ασύλληπτη τραγωδία που έζησε ο τόπος μας τον Αύγουστο του 2007. Οι πληγές που άφησε, η τραγωδία στις οικογένειες των συμπολιτών μας, δεν θα γιατρευτούν ποτέ. Τα χωριά που κάηκαν ξαναχτίστηκαν και οι περιουσίες σιγά – σιγά αποκαταστάθηκαν, αλλά οι τραγικές αναμνήσεις στοιχειώνουν την κοινωνία μας. Τα τελευταία χρόνια ο Δήμος Ζαχάρως, στο πλαίσιο των δράσεων της ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ, κατασκεύασε ένα μεγάλο δίκτυο και κάλυψε με δεξαμενές και κρουνούς πυρόσβεσης όλη την έκταση του Δήμου, από άκρο σε άκρο. Ωστόσο, αν δεν αλλάξει ριζικά η πολιτική αντιμετώπισης αυτής της καταστροφικής θεομηνίας, που η Πολιτεία την έχει σχεδόν αποδεχθεί σαν το… «θεσμικό γεγονός του καλοκαιριού» δεν πρόκειται να απαλλαγούμε ή έστω να μειώσουμε ούτε το φαινόμενο των μεγάλης έκτασης πυρκαγιών ούτε τις απώλειες ανθρώπων και περιουσιών. Πρέπει άμεσα να σταματήσουν οι αναδασώσεις με εύφλεκτα δένδρα που στην πραγματικότητα “επανιδρύουν” το δάσος που θα καεί τα επόμενα δέκα – δεκαπέντε χρόνια! Οι αρμόδιοι οφείλουν να αντιληφθούν πως είναι αναγκαίος ο διαχωρισμός των δασικών εκτάσεων από τις οικιστικές περιοχές και τις καλλιεργούμενες εκτάσεις, ιδίως των ελαιώνων όπως στην περιοχή μας και πρέπει να πάψουν να υπάρχουν συστάδες εύφλεκτων δένδρων ανάμεσα στις καλλιέργειες, που λειτουργούν σαν μπουρλότα! Με άλλα λόγια πρέπει να δοθεί πολύ μεγάλη σημασία στην ΠΑΘΗΤΙΚΗ ΠΥΡΟΣΤΑΣΙΑ σε επίπεδο τοπίου! Όσα αεροπλάνα και μηχανοκίνητα μέσα και αν διατεθούν – που και αυτά είναι απαραίτητα – ποτέ δεν θα μπορέσουμε να προστατεύσουμε αποτελεσματικά τις ανθρώπινες ζωές και τις περιουσίες. Χρειάζεται, συνεπώς, ριζική αλλαγή αντίληψης

Επιπλέον, τόνισε ότι: «Έχοντας την πικρή εμπειρία του παρελθόντος εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση και θα καταθέσουμε τις προτάσεις μας, με την ελπίδα πως αυτές θα μπορούσαν να εφαρμοστούν, έστω πιλοτικά, στην περιοχή μας. Οι επιπτώσεις από τη θεομηνία της μεγάλης πυρκαγιάς έχουν καθηλώσει ακόμη και σήμερα την περιοχή. Στο Πόρισμα της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος για το Ταμείο Μολυβιάτη (2013) τα στοιχεία είναι αναμφισβήτητα και τραγικά. Με βάση την απογραφή του 2011, ο πληθυσμός της Ηλείας μειώθηκε κατά 17%. Στον πυρόπληκτο δήμο Ζαχάρως- Φιγαλείας ο πληθυσμός μειώθηκε κατά 41,9% και στην Μάκιστο το σημείο όπου κάηκαν ζωντανοί δεκάδες άνθρωποι ο πληθυσμός της κατά 70%. Παράλληλα γίνεται μνεία στο Πόρισμα ότι: “Δέον να παρατηρηθεί, ότι ειδικά ο πυρόπληκτος δήμος Ζαχάρως- Φιγαλείας, που υπέστη και τις μεγαλύτερες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές αλλά και σε περιβαλλοντική υποβάθμιση και υλικές ζημίες, καθώς και ο Δήμος Ανδρίτσαινας- Κρεστένων δεν έχουν λάβει παρά ελάχιστα κονδύλια για την αποκατάστασή τους. Ειδικά ο δήμος Ζαχάρως- Φιγαλείας, στον οποίο βρίσκονται, μεταξύ άλλων, τα μαρτυρικά χωριά Μάκιστος και Αρτέμιδα, και ο οποίος καταστράφηκε κατά το μεγαλύτερο ποσοστό από κάθε άλλο δήμο της χώρας το 2007, δεν έχει λάβει ούτε ένα ευρώ για έργα αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος και βασικών υποδομών από το Ταμείο Μολυβιάτη”.»

«Αντιθέτως, την περιοχή που καταστράφηκε σε τεράστιο βαθμό από την θεομηνία της πυρκαγιάς ότι απέμεινε το αποτελείωσε η δήθεν προστασία της φύσης της που ανετέθη από την ελληνική πολιτεία σε ΜΚΟ. Οι πολίτες, κάτοικοι της νότιας Ηλείας και ιδιαίτερα εμείς, οι κάτοικοι του Δήμου Ζαχάρως, για να χτίσουμε μια απλή αγροικία πρέπει να έχουμε 20 στρέμματα οικόπεδο. Ενώ όλη η περιοχή του Δήμου δυτικά της εθνικής οδού Πύργου¬ Κυπαρισσίας μέχρι το Ιόνιο πέλαγος έχει χαρακτηριστεί ως αγροτικό τοπίο. Αντί βοηθείας για την ανάπτυξη ακολούθησαν αυστηρότατοι περιορισμοί στην παρουσία του ανθρώπου στην παραλία και στην θάλασσα. Και όλα αυτά για να προστατευθούν δήθεν, ανύπαρκτοι οικότοποι πανίδας και χλωρίδας και να εξυπηρετούνται αλλότρια συμφέροντα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Ζαχάρως.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις