ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Αυτή η ακτή εκτείνεται στους δυο νομούς που βρέχονται από το Ιόνιο πέλαγος και θεωρείται η μεγαλύτερη παραλία της Ελλάδας και μια από τις μακρύτερες της Ευρώπης.

Αν ανοίξεις το χάρτη και παρατηρήσεις το νομό Μεσσηνίας και το νομό Ηλείας θα δεις ότι τους βρέχει η ίδια ακτή. Η παραλία αυτή λοιπόν μετράει ούτε λίγο ούτε πολύ 44 χιλιόμετρα μήκος. Ξεκινάει από το Καλό Νερό έξω από την Κυπαρισσία και φτάνει μέχρι το Κατάκολο.

Σε όλο το μήκος της υπάρχουν πολύ όμορφα σημεία με μικρά καφέ, ομπρέλες και ξαπλώστρες. Το μεγαλύτερο όμως μέρος παραμένει άγριο και μοναχικό. Άλλωστε πόσα beach bar και ταβέρνες να χωρέσουν σε τόσα χιλιόμετρα;

Μεσσηνία και Ηλεία σε μια συνουσία χρυσαφένια

Μπορεί το σκηνικό να μοιάζει ίδιο στα 44 χιλιόμετρα ενιαίας ακτογραμμής όμως οι εναλλαγές στο τοπίο είναι περισσότερο κι από εμφανείς. Κάτι απόλυτα λογικό αν αναλογιστεί κανείς το τεράστιο μήκος της ακτής και ολόκληρο το φυσικό τοπίο που την περιβάλλει.

Τα νερά του των ποταμών Αλφειού και Νέδα χύνονται στον Κυπαρισσιακό κόλπο. Δάση από πεύκα και χώροι για ελεύθερο κάμπινγκ, απλώνονται για πολλά χιλιόμετρα πίσω από την ακρογιαλιά.

Η παραλία Καϊάφα η οποία βρίσκεται ακριβώς μπροστά από την ομώνυμη λίμνη είναι από τις πιο όμορφες της περιοχής. Για τους πιο περιπετειώδεις τύπους, η βόλτα στο νησάκι της λίμνης μπορεί να γίνει ακόμη και περπατώντας.

Τα περισσότερα σημεία της ακτογραμμής στον Κυπαρισσιακό κόλπο είναι αμμουδερά ενώ τεράστιοι αμμόλοφοι υψώνονται σαν γίγαντες προστάτες της αμμουδιάς.

Αυτές λοιπόν οι χρυσαφένιες αμμουδιές φιλοξενούν κάθε χρόνο έναν τεράστιο πληθυσμό από χελώνες Caretta Caretta οι οποίες διανύουν χιλιάδες χιλιόμετρα μέχρι να φτάσουν στις ελληνικές ακτές και να γεννήσουν τα αυγά τους. Να θυμάσαι ότι αυτά τα υπέροχα θαλάσσια πλάσματα που απειλούνται με εξαφάνιση, επιστρέφουν να γεννήσουν τα αυγά τους, στην ακτή που γεννήθηκαν.

Ο κυπαρισσιακός κόλπος φιλοξενεί πάνω από τις μισές φωλιές θαλάσσιας χελώνας στην Ελλάδα

Το νότιο τμήμα του κυπαρισσιακού κόλπου (από τις εκβολές της Νέδας μέχρι την Κυπαρισσία) φιλοξενεί το δεύτερο μεγαλύτερο πληθυσμό από θαλάσσιες χελώνες, στη Μεσόγειο.

Το νούμερο που αφορά τις γέννες κάθε χρόνο σε αυτό το σημείο του χάρτη, είναι τουλάχιστον εντυπωσιακό. Πολλές φορές ο αριθμός αγγίζει τις 3.000 με 4.000 φωλιές. Εννοείται δεν πειράζουμε ποτέ τις φωλιές ούτε και τα νεογνά εκτός κι αν έχουν χαθεί και κινδυνεύει η ζωή τους. Τότε απλώς τα καθοδηγούμε στη θάλασσα και τα αφήνουμε ελεύθερα. Το ίδιο ισχύει και για τις μητέρες τις οποίες αντιμετωπίζουμε με σεβασμό και προσοχή έχοντας πάντα στο μυαλό μας πως πρόκειται για άγρια ζώα.

Αξίζει να σημειωθεί πως περισσότερες από τις μισές φωλιές αναπαραγωγής (ποσοστό που αγγίζει σχεδόν το 60% σε όλη την ακτογραμμή της Ελλάδας) «ανοίγονται» από τις θαλάσσιες χελώνες στον Κυπαρισσιακό κόλπο. Επιπλέον οι ελληνικές ακτές φιλοξενούν περισσότερο από τις μισές μητέρες Caretta Caretta ολόκληρης της Μεσογείου. Είναι δηλαδή θέμα υψίστης σημασίας η ησυχία σε αυτές τις παραλίες και η προσωπική ευθύνη του καθενός μέχρι να νεογνά να μπουν στο νερό. Γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό αφού οι θαλάσσιες χελώνες απειλούνται με εξαφάνιση.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις