ΜΕΣΣΗΝΙΑ. Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης προσπάθειας πολιτισμικής αναγέννησης και ανάδειξης του ιστορικού οικισμού των Κάτω Αμπελοκήπων, το Ινστιτούτο Πολιτισμού Μεσσηνίας, σε συνεργασία με την Κοινότητα Κάτω Αμπελοκήπων του Δήμου Πύλου Νέστορος και την βοήθεια της τοπικής κοινωνίας των πολιτών, οργανώνει το 1ο φεστιβάλ που λαμβάνει χώρα για πρώτη φορά σε μικρό οικισμό της Νότιας Μεσσηνίας.

Ειδικότερα, το 1ο Φεστιβάλ Κάτω Αμπελοκήπων θα ξεκινήσει την Παρασκευή, 11 Αυγούστου 2023, όπου θα γίνουν τα εγκαίνια έκθεσης καλλιτεχνικών δημιουργιών μιας μικρής ερασιτεχνικής ομάδας καλλιτεχνών, ενώ ακολούθως θα λάβει χώρα η εκδήλωση με τίτλο: «Ποίηση και νότες στην σκιά της Αιωνόβιας Λυγαριάς». Η εν λόγω εκδήλωση θα γίνει στη σκιά της γηραιότερης λυγαριάς της Ελλάδας, η οποία έχει σημανθεί και ενταχθεί στο «Δίκτυο Αιωνόβιων Δέντρων Ελληνικής Επανάστασης», το οποίο είναι υποψήφιο προς ένταξη στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Στην εν λόγω συναυλία έντεχνης μουσικής, με ελεύθερη είσοδο, στην κιθάρα – τραγούδι θα είναι ο Γιώργος Πουλακίδας και στο πιάνο – τραγούδι ο Χρήστος Πουλακίδας, ενώ ποιητές και συγγραφείς θα απαγγείλουν ποιήματά τους αλλά και σημαντικών Ελλήνων ποιητών.

Ακολούθως, την Κυριακή, 13 Αυγούστου 2023, τις πρωινές ώρες θα υπάρξει δημόσια συζήτηση σχετικά με τις προοπτικές του οικισμού, ενώ στις 8:00 μμ θα ξεκινήσει η πρωτότυπη βραδινή πεζοπορία αστρικού φωτός που γίνεται για πρώτη φορά στη Νότια Μεσσηνία. Η διαδρομή της πεζοπορίας θα κινηθεί στο Μονοπάτι Μηναγιώτικο Natura 2000 και θα έχει συνολικό μήκος 3,5 Km (Kάτω Αμπελόκηποι – ιστορικός τόπος μάχης Κάτω Μηναγίων), ενώ ο προβλεπόμενος χρόνος της συνολικής πεζοπορίας θα είναι 1 ώρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι, λόγω της μηδενικής φωτορύπανσης στην περιοχή πεζοπορίας, οι περιπατητές θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν έναν εντυπωσιακό έναστρο ουρανό, ενώ στην περιοχή της εν λόγω μάχης θα γίνει ενημέρωση για τους πολιτισμικούς και περιβαλλοντικούς πόρους της περιοχής. Στο τέλος της πεζοπορίας, στην πλατεία του οικισμού, σε ένα mini cocktail event θα προσφερθούν στους περιπατητές δροσεροί χυμοί και παραδοσιακά γλυκά και θα παρουσιασθούν οι σχεδιασμοί για την διεύρυνση των Μεσογειακών Μονοπατιών Μηναγίων.

Στη συνέχεια, τη Δευτέρα, 14 Αυγούστου 2023, στις 7:00 το απόγευμα θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια μαρμάρινων πλακετών στα τρία κτήρια του οικισμού που λειτούργησαν ως σχολεία (μεταξύ αυτών το διατηρητέο δημοτικό σχολείο που αποτέλεσε Αρχηγείο Εθνικής Αντίστασης Νότιας Μεσσηνίας κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου), ενώ ακολούθως θα γίνουν τα εγκαίνια έκθεσης αρχείου τοπικής εφημερίδας και το φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί με τα εγκαίνια της έκθεσης σχολικής ιστορίας του οικισμού, όπου θα παρουσιαστούν σπάνια έντυπα τεκμήρια για πρώτη φορά, από τα τέλη του 19ου αιώνα ως σήμερα. Επίσης, στο πλαίσιο παράλληλων εκδηλώσεων του 1ου φεστιβάλ, θα υπάρχει κάθε απόγευμα έκθεση των καλλιτεχνικών δημιουργιών και δωρεάν σεμινάριο για τη δημιουργία σχετικών έργων, καθώς και ζωγραφική για παιδιά με θέμα έμπνευσης τα κτήρια των σχολείων του οικισμού, ενώ τα ζωγραφικά τους έργα θα αποτελέσουν ενότητα της μόνιμης σχολικής έκθεσης που θα δημιουργηθεί στο κοινοτικό κτήριο που λειτούργησε ως δημοτικό σχολείο.

Τέλος, οι επισκέπτες που θα βρεθούν στον ιστορικό οικισμό των Κάτω Αμπελοκήπων, στο πλαίσιο του 1ου φεστιβάλ, μπορούν ακόμη να δουν το 1ο Πάρκο Ελληνικής Επανάστασης στην Ελλάδα που εγκαινιάστηκε πρόσφατα καθώς και 3 ακόμη μνημειακά δέντρα του «Δικτύου Αιωνόβιων Δέντρων Ελληνικής Επανάστασης» που αριθμεί 71 δέντρα σε όλη την Πελοπόννησο.

Αναλυτικό πρόγραμμα:

  • Παρασκευή, 11.8.2023

Εγκαίνια έκθεσης καλλιτεχνικών δημιουργιών, Ώρα 8:00 μμ

Ποίηση και Νότες στη σκιά της Αιωνόβιας Λυγαριάς (συναυλία με ελεύθερη είσοδο), Ώρα 8:30 μμ

  • Κυριακή, 13.8.2023

Δημόσια συζήτηση προοπτικών οικισμού, Ώρα 10:00 πμ

Βραδινή πεζοπορία αστρικού φωτός, Ώρα 8:00 μμ

  • Δευτέρα, 14.8.2023

Αποκαλυπτήρια πλακετών σχολείων, Ώρα 7:00 μμ

Εγκαίνια έκθεσης αρχείου τοπικής εφημερίδας, Ώρα 7:30 μμ

Εγκαίνια έκθεσης σχολικής ιστορίας, Ώρα 8:00 μμ

  • Παράλληλες εκδηλώσεις, 11.8.2023 - 14.8.2023

Έκθεση καλλιτεχνικών δημιουργιών-Δωρεάν σεμινάριο

Ζωγραφική για παιδιά

Ώρα 7:00 μμ - 9:00 μμ

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις