Αρκαδική Ριβιέρα: Ο ερημίτης Φωκιανός στην αγκαλιά του κατάφυτου Πάρνωνα
Φωκιανό: Το νοτιότερο άκρο της Αρκαδικής Ριβιέρας
ΑΡΚΑΔΙΑ. Εκεί που τα γαλαζοπράσινα, κρυστάλλινα νερά φωλιάζουν στην αγκαλιά του κατάφυτου Πάρνωνα, ξεδιπλώνει την ομορφιά του ο ερημίτης Φωκιανός στην Αρκαδική Ριβιέρα. Υπερήφανος και ακατάδεχτος σε οτιδήποτε εκσυγχρονισμένο, παραμένει ένας αθεράπευτα ρομαντικός προορισμός!
Ο νομός Αρκαδίας είναι από τους λίγους στην Ελλάδα που διαθέτουν αξιόλογο ορεινό πλούτο στα βουνά τους αλλά παράλληλα και μια εντυπωσιακή ακτογραμμή κεντημένη με πανέμορφα ψαροχώρια και ακρογιαλιές.
Στα νοτιότερα σημεία της Αρκαδικής ακτογραμμής, κοινό χαρακτηριστικό όλων των παραλιών (και χωριών) είναι το καταπράσινο φόντο του Πάρνωνα πίσω από κάθε ακτή.
Το Φωκιανό με τους 4 μόνιμους κατοίκους πρωταγωνιστής του Μυρτώου Πελάγους
Δε μπορώ να πω με σιγουριά αν φταίει η δύσκολη πρόσβαση σε αυτό το μέρος ή οι σχεδόν ανύπαρκτες τουριστικές υποδομές που όλα εδώ πέρα μοιάζουν πρωτόγονα και παρθένα. Το πιο πιθανό είναι πως ένα πάντρεμα όλων αυτών, αφήνει το Φωκιανό να αρμενίζει στην ησυχία του χωρίς ποτέ να δέχεται επίθεση από ορδές τουριστών.
Η αλήθεια είναι πως εδώ δεν έρχεσαι για να κάνεις τουρισμό αλλά για να νιώσεις μια εναλλακτική και σαφέστατα πιο αγνή ταξιδιωτική εμπειρία.
Με σεβασμό στο φυσικό τοπίο και απολαμβάνοντας τις λίγες ανέσεις, θα νιώσεις μια αλλόκοτη ψυχική αδράνεια να σε συνεπαίρνει. Τα ρολόγια εδώ είναι περιττά, κάθε άνεση φαντάζει άχρηστη και το μόνο που έχει σημασία είναι η ομορφιά αυτού του μέρους!
Πίσω από τη μεγάλη παραλία και το μόλο που δένουν τα ιστιοφόρα, υπάρχει ένα μικρό απάνεμο λιμανάκι που αράζουν τα ψαροκάικα. Πάνω στην ακτή θα βρεις μια ταβέρνα – καφετέρια και μία καντίνα. Μπροστά από την ταβέρνα και την καντίνα υπάρχουν ομπρέλες και ξαπλώστρες. Ειδάλλως θα βολευτείς στη σκιά των δέντρων, αν δεν έχεις φροντίσει για το δικό σου εξοπλισμό.
Πως θα φτάσουμε στο Φωκιανό οδικώς
Για να φτάσουμε ως εδώ λοιπόν με το αυτοκίνητο έχουμε δύο επιλογές. Είτε θα κινηθούμε από το νομό Αρκαδίας διασχίζοντας τον ορεινό όγκο με θέα το Μυρτώο πέλαγος είτε θα πάμε από το νομό Λακωνίας περνώντας από το Κυπαρίσσι.
Για την πρώτη επιλογή θυμήσου πως από το Λεωνίδιο μέχρι το Φωκιανό θα χρειαστεί να διανύσεις 33 χιλιόμετρα πάνω στα βουνά. Μη σε αποθαρρύνει αυτή η προοπτική γιατί θα περάσεις από μερικά μικρά, παραδοσιακά ορεινά χωριά που σε άλλη περίπτωση δε θα έβλεπες ποτέ σου. Τσιτάλια, Αμυγδαλιά, Πηγάδι είναι μερικά από αυτά. Αν σου περισσεύει χρόνος, κάνε μια στάση σε κάποιο από αυτά και πιες έναν καφέ σε κάποιο από τα καφενεία. Χωρίς περιττές πολυτέλειες και ανούσιες φανφάρες, απόλαυσε μερικές στιγμές δροσιάς και ξενοιασιάς.
Ύστερα κατηφόρισε προς το Φωκιανό και άσε τη θέα να σε μαγέψει. Μόλις αφήσεις πίσω σου το βουνό και δεις το απέραντο γαλάζιο, τότε μόνο θα καταλάβεις γιατί πολλοί θεωρούν την Ελλάδα σαν την πιο λαμπερή χώρα του κόσμου.
Αν πάλι θες να φτάσεις μέσω Λακωνίας τότε θα πρέπει πρώτα να «κατέβεις» μέχρι το παραδεισένιο Κυπαρίσσι. Από κει ακολουθώντας τον ένα και μοναδικό δρόμο από την παραλία της Αγίας Κυριακής, μετά από μισή ώρα οδήγησης θα έχεις βρεθεί στο Φωκιανό.
Μη σου κάνει εντύπωση, αν το gps δε σου βγάζει τη διαδρομή μέσω Κυπαρισσιού. Αυτό συμβαίνει γιατί ο δρόμος αυτός δόθηκε στην κυκλοφορία μόλις το 2018.
Όπως σωστά συμπεραίνεις από τα παραπάνω, μέχρι το 2018 για να φτάσεις στο Φωκιανό (όπως και στο Κυπαρίσσι άλλωστε) είχες μόνο ένα δρόμο να πάρεις. Μα κι αυτό από μόνο του, αποτελεί πρόκληση για κάθε ταξιδευτή (και εξερευνητή) που σέβεται τον εαυτό του!
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις