ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ. Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Μονεμβασίας μίσθωσε εξειδικευμένο εξοπλισμό, προκειμένου τα στελέχη της Δ.Υ.Κ. (Ομάδα εξουδετέρωσης ναρκών) να μπορούν να αποκαλύψουν από το βυθό πάνω από 500 βλήματα, να τα απομακρύνουν από την περιοχή και να τα εξουδετερώσουν.

Πρόκειται σύμφωνα με πληροφορίες στελεχών του Π.Ν., για μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις που έχουν υλοποιηθεί στον Ελλαδικό χώρο όσο αφορά τον αριθμό των ανευρεθέντων πυρομαχικών, όσο και από το μεγάλο βάθος που βρίσκονται (23-25 μέτρα).

Η επιχείρηση εκτελείται στον λιμένα Μονεμβασίας σε απόσταση 40 περίπου μέτρων από τον βόρειο προβλήτα, σε βάθος 25 περίπου μέτρων.

Τα πυρομαχικά είναι αγγλικής προέλευσης και σχημάτιζαν στον βυθό λόφο με ακτίνα περίπου 7 μέτρα και ύψος άνω των 10 μέτρων. Τα πυρομαχικά είχαν φορτωθεί σε πλοίο, το οποίο στη συνέχεια τορπιλίστηκε από υποβρύχιο και βυθίστηκε στο σημείο αυτό. Το συμβάν χρονολογείται τον Απρίλιο του 1942 κατά την εισβολή των Γερμανών στην Ελλάδα.

Από το έτος 2020 το Λιμενικό Ταμείο του Δήμου, ξεκίνησε την κινητοποίηση για τη διαδικασία εκκαθάρισης του βυθού από τα πυρομαχικά, όπου σε περίπτωση ανάφλεξης οι συνέπειες θα ήταν καταστροφικές για το Κάστρο της Μονεμβασίας και την ευρύτερη περιοχή.

Ο Δήμος Μονεμβασίας και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο ζήτησαν την εκτέλεση της επιχείρησης από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, εξασφάλισαν τις αδειοδοτήσεις από το φορέα διαχείρισης της ζώνης NATURA κάλυψαν τα έξοδα για τη σίτιση και τη διαμονή των στελεχών του Π.Ν., ζήτησαν την παρουσία του ΕΚΑΒ σε όλα τα στάδια της επιχείρησης και κάλυψαν το κόστος για τη φωτοσήμανση της ευρύτερης περιοχής των επιχειρήσεων.

Τα στελέχη της Δ.Υ.Κ. κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια με κίνδυνο της ζωής τους, σε όλες τις φάσεις για να αρθεί η επικινδυνότητα από τα ανευρεθέντα πυρομαχικά.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι λόγω του κινδύνου που υπήρχε για την ασφάλειά τους, υπήρχε παρουσία ασθενοφόρου με Νοσηλευτικό και Ιατρικό προσωπικό καθ’ όλη τη διάρκεια των επιχειρήσεων, όπως επίσης και ετοιμότητα ενός ελικοπτέρου της Π.Α. για μεταφορά δυτών στο θάλαμο αποσυμπίεσης του Ναυστάθμου Σαλαμίνας.

Μεγάλη είναι και η συνδρομή του προσωπικού και της Διοικητού Λιμενικού ‘Α Λ/Τ Π. Μονεμβασίας όπου όλο αυτό το διάστημα έχει επιφορτιστεί με τη φύλαξη και τη διευθέτηση της ναυσιπλοΐας του Λιμένα της Μονεμβασίας.

Απομένει σύμφωνα με πληροφορίες των στελεχών του Π.Ν., τουλάχιστον άλλη μία επιχείρηση προκειμένου να γίνει και η οριστική εκκαθάριση της περιοχής και σύμφωνα με τον προγραμματισμό αναμένεται να λάβει χώρα τον Οκτώβριο του 2023.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις