Η καλύτερη απάντηση της Σπάρτης σε όσους επιβουλεύονται την Ιστορία και την Δόξα!
Οδός Στρατηγού Καταδρομέων Ηλία Γλεντζέ - Το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει την μετονομασία οδού της Σπάρτης και την τοποθέτηση προτομής του
ΣΠΑΡΤΗ. Οι εθνικές εκλογές επέφεραν διχόνοια στους Έλληνες και μάλιστα στους Σπαρτιάτες. Το κόμμα «Σπαρτιάτες» που αναδείχθηκε στη Βουλή, με προηγούμενη έγκριση του Αρείου Πάγου από το 2017, έχει προκαλέσει πλήθος συζητήσεων και έντονο προβληματισμό. Το κενό νόμου που διαπιστώνει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σπάρτης κ. Ιωάννης Νικολόπουλος υποδεικνύει και τον οδικό χάρτη στον δήμο Σπάρτης στην προσπάθεια του για αλλαγή ονομασίας του κόμματος.
Ωστόσο οι εθνικές εκλογές, δυστυχώς, δεν κατόρθωσαν να αναδείξουν κυρίαρχα θέματα που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε, όπως αυτό της εθνικής επικράτειας και του status στο Αιγαίο. Δειλές έως και ασαφείς αναφορές, σκόρπιες σκέψεις και ακαθόριστες αντιλήψεις, είδαμε και ακούσαμε, για ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως είναι η κυριαρχία της Ελλάδας στο Αιγαίο, σήμερα και στο μέλλον.
Η Σπάρτη και η Λακωνία έχουν κάθε λόγο να κόπτονται και να πρωτοστατούν για το εθνικό αυτό θέμα. Βλαχάκος και Γλεντζές είναι δύο από τα πρόσωπα που σφράγισαν, είτε με τη θυσία του ο Παναγιώτης Βλαχάκος, είτε με τον ηρωισμό του ο Ηλίας Γλεντζές, τη Λακωνική αντίληψη για το τι είναι ελληνικό, εθνικό, αδιαπραγμάτευτο.
Ο δήμος Σπάρτης, στην είσοδο της πόλης, έχει συμβολίσει την Σπαρτιατική αντίληψη περί πατρίδας και καθήκοντος με τον ανδριάντα του Παναγιώτη Βλαχάκου, νέου πιλότου ελικοπτέρου που «έπεσε» στα Ίμια.
Το Notospress προτείνει στον Δήμο Σπάρτης, στο Δημοτικό Συμβούλιο και στην Δημοτική Αρχή σε ένδειξη αναγνώρισης και τιμής του αείμνηστου Στρατηγού Καταδρομέων Ηλία Γλεντζέ την μετονομασία της οδού Διηνεκούς, στο Κενοτάφειο του Λεωνίδα, σε οδό Στρατηγού Ηλία Γλεντζέ.
Στο κενοτάφιο του Λεωνίδια όπου γίνεται, κατά τις εθνικές επετείους, απόδοση τιμών. Πολύ κοντά στο πάρκο προτομής του στρατιωτικού Λουμάκη και στην οδό Σακέττα. Εκεί που θα συναντάται η οδός Στρατηγού Ηλία Γλεντζέ με την οδό Ηρακλειδών και την οδό Θερμοπυλών. Ο απόλυτος συμβολισμός. Προτείνεται δε φιλοτεχνημένη προτομή του να τοποθετηθεί δίπλα ακριβώς από αυτήν του Παναγιώτη Βλαχάκου, στην βόρεια είσοδο της πόλης.
Η Σπάρτη καλείται, χωρίς έπαρση και χωρίς υποκρισία, να αναδείξει μια ακόμα σελίδα της σύγχρονης ιστορίας, όπως είναι ο Ηλίας Γλεντζές, ο Στρατηγός των Ελλήνων Καταδρομέων που έγινε «ο φόβος και ο τρόμος» των Τούρκων όποτε αυτοί επιβουλεύτηκαν την ελληνική κυριαρχία. Επικηρυγμένος από το Τουρκικό κράτος και στόχος της επεκτατικής διάθεσης της «γείτονος» χώρας.
Η απόδοση της τιμής αυτής είναι χρέος της Σπαρτιατικής Πολιτείας που καλείται με ομοφωνία και σύμπνοια να θωρακίσει μια τέτοια πρωτοβουλία και έναν τόσο σημαντικό συμβολισμό. Αν για την ιστορία της Αρχαιότητας και του Βυζαντίου είναι αναγκαία η διατήρηση της μνήμης, για την ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης και του Έπους του 40 είναι αναγκαία η αυθεντική καταγραφή, για την σύγχρονη ελληνική ιστορία είναι επιβεβλημένη η τόλμη και η αρετή.
Γιατί όπως έχει υπογραμμίσει και ο εκδότης – δημοσιογράφος Γιώργος Δημακόγιαννης «… Μάνη, Σπάρτη, Λακωνία,..., δεν είναι μόνο Τόπος, είναι πρωτίστως Τρόπος υπεράσπισης τής Πατρίδος, με όλα τα μέσα»
Παραθέτουμε ποίημα του Βασίλη. Γ. Βλαχάκου, στροφή από το οποίο θα πρέπει να αναγραφεί στην προτομή του.
ΗΛΙΑΣ ΓΛΕΝΤΕΣ (1944-2023)
Το καθήκον και το χρέος εμβατήριο
το ηθικό με παράστημα και βήμα
εθνικός της καρδιάς του ο παλμός
με το φρόνημα στο διάβα ακατάλυτο
κοινωνός με τα νάματα του Γένους
παρών σε κρίσιμες στιγμές.
Χωρίς διακρίσεις και τιμές
χωρίς βραβεία και επαίνους
ένδοξο το παρελθόν κι αδιάβλητο
η Μοίρα των Καταδρομών ρυθμός
αιφνιδιασμός, μα τώρα κρίμα
ο ηρωισμός σαλπίζει σιωπητήριο.
Οι αναμνήσεις σε αναπαράσταση
στην Κύπρο στρέφεται το βλέμμα
εκεί όπου σαλεύει ο λογισμός
και «τρώει τα σίδερα» σαν χάνεται
το δίκιο απ’ το άδικο ακόμα
τη διχοτόμηση θρηνεί ο στρατηγός.
Στην αποστρατεία, γεωργός
με τον ιδρώτα του στο χώμα
η ελπίδα απ’ τα ουράνια πιάνεται
στο μαρτύριο ο Ελληνισμός
η αλήθεια στο σταυρό από το ψέμα
ο Στρατηγός περιμένει την ανάσταση.
Τον πήρε ο Χάρος με τη μπαμπεσιά
κι όχι στα μαρμαρένια αλώνια
παλικαρίσια σαν δεν μπόρεσε
στο φέρετρο τη Σημαία φορεσιά
τιμή μέγιστη κι αιώνια
η Πατρίδα, όπως έπρεπε, του φόρεσε.
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις