Τι φρούτο βγάζει η Καλαμάτα; «Εξωτικά» κέρδη με μια έξυπνη κίνηση
Updated on:
To dragon fruit από την Καλαμάτα πιάνει καλή τιμή
ΚΑΛΑΜΑΤΑ. Στη δηµιουργία θερµοκηπίου καλλιέργειας ενός εξωτικού φρούτου, το οποίο ωστόσο ευδοκιµεί στην περιοχή της Καλαµάτας λόγω κλίµατος και υψηλών θερµοκρασιών, προχώρησε ο Κωνσταντίνος Κλώνος, οικονοµολόγος, καθώς ξεκίνησε ως συλλέκτης διαφόρων ποικιλιών του συγκεκριµένου φυτού και στη συνέχεια αποφάσισε να ασχοληθεί επαγγελµατικά µε την καλλιέργειά του.
Ο ίδιος αναφέρει στην εφηµερίδα Agrenda ότι προχώρησε αρχικά στο στήσιµο ενός θερµοκηπίου µε µητρικά φυτά λίγο έξω από την πόλη της Πελοποννήσου, στην ευρύτερη περιοχή του αεροδροµίου της Καλαµάτας, µε σκοπό την αναπαραγωγή διαφορετικών ποικιλιών και υβριδίων, τα οποία στη συνέχεια φυτεύονται στο χωράφι, αναπτύσσοντας το συγκεκριµένο είδος καλλιέργειας.
Απόδοση 5 τόνοι ανά στρέµµα
Οι κύριες ποικιλίες που αξιοποιούνται για εµπορική εκµετάλλευση είναι το Hylocereus Undatus και το Hylocereus Guatamalensis. Η απόδοση στις συγκεκριµένες ποικιλίες σύµφωνα µε τον παραγωγό ανέρχεται σε περίπου 5 τόνους ανά στρέµµα. Πρόκειται για ένα είδος επιθετικού κάκτου µε περιορισµένες ανάγκες άρδευσης, το οποίο ενδείκνυται και για συγκαλλιέργεια µε δέντρα. «Αυτή τη στιγµή εξετάζω το ενδεχόµενο της συγκαλλιέργειας µε δέντρα όπως είναι οι πορτοκαλιές. Έτσι, σε ένα κτήµα που έχει µείνει αναξιοποίητο, θα µπορούσε κάποιος παραγωγός να συγκαλλιεργήσει µε άλλες φυτεύσεις όπως τα δενδρώδη».
Ο ίδιος επισηµαίνει ότι σε περίπου 1 στρέµµα µπορούν να φιλοξενηθούν έως και 900 ρίζες σε πυκνή γραµµική φύτευση για τις δύο προαναφερόµενες φυτικές ποικιλίες. «Σε κάθε περίπτωση η πυκνή φύτευση απαιτεί εντατικότερη περιποίηση και συχνό κλάδεµα. Εποµένως θα µπορούσε κάποιος να δηµιουργήσει µεγαλύτερες αποστάσεις φύτευσης µεταξύ των ριζών της καλλιέργειας µε δυνατότητα φύτευσης των 900 φυτών ακόµα και στα δύο στρέµµατα, περιορίζοντας ωστόσο τις αποδόσεις. Η καρποφορία του πραγµατοποιείται έως και τέσσερις φορές ανά έτος. Η πρώτη σοδειά έρχεται περίπου στο τέλος Ιουνίου, ακολουθεί δεύτερη συγκοµιδή τον Αύγουστο, µία τρίτη περί τα τέλη Σεπτεµβρίου καθώς και µία ακόµη που µπορεί να αποδώσει το φυτό τον Νοέµβριο ή και στα µέσα ∆εκεµβρίου. Η συγκεκριµένη συνθήκη συντελείται ιδανικά σε περιοχές µε ζεστό κλίµα όπως η Νότια Ελλάδα, η Κρήτη, η Ρόδος. Επίσης η θερµοκηπιακή καλλιέργεια θα µπορούσε να αποτελέσει λύση για περιοχές µε ψυχρότερο κλίµα στην Ελλάδα. Το φυτό από τη στιγµή της φύτευσής του αποδίδει καρπούς σε περίπου 18 µήνες».
Το ζήτηµα που ενδέχεται να αντιµετωπίσει η συγκεκριµένη κατά τ’ άλλα ανθεκτική καλλιέργεια, είναι οι έντονες βροχοπτώσεις που θα µπορούσαν να προκαλέσουν φαινόµενα µυκητιάσεων στο φυτό. «Ορισµένοι επιλέγουν να καλλιεργήσουν σε διχτυοκήπια, ωστόσο ο χρυσός κανόνας αποτελεί πάντοτε συνάρτηση που προκύπτει από την τοποθεσία και το κλίµα µίας περιοχής».
Ακόµα και 9€ το κιλό στην απευθείας διανοµή
Η τιµή που δίνει το dragon fruit σε χονδρική πώληση χύµα προϊόντος στη λαχαναγορά ανέρχεται σε περίπου 5 ευρώ ανά κιλό. Σε περίπτωση απευθείας διανοµής στα σηµεία πώλησης σε δισκάκι, η τιµή µπορεί να φτάσει ακόµα και τα 9 ευρώ το κιλό, όπως αναφέρει ο Κ. Κλώνος. Κατ’ επέκταση η µέση τιµή λιανικής πώλησης στην αγορά αγγίζει τα 15 ευρώ το κιλό, ενώ υφίστανται και εξεζητηµένες περιπτώσεις που αγγίζει τα 25 ευρώ για εισαγόµενα κυρίως φρούτα.
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις