ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. 7 υπέροχοι νομοί στο νησί του Πέλοπα και 7 δυνατές παραλίες βραβευμένες με γαλάζια σημαία για το 2023 είναι ο λόγος που αυτό το καλοκαίρι πολλοί θα επιλέξουν το ξεχωριστό αυτό μέρος για τις διακοπές τους.

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν όλοι οι νομοί της Πελοποννήσου οι οποίοι κέρδισαν επάξια, στο σύνολό τους 52 γαλάζιες σημαίες με πρώτο το νομό Κορινθίας που κατέχει 15 γαλάζιες σημαίες για το 2023.

Ανάμεσα σε 52 χώρες που πήραν μέρος στο πρόγραμμα, η Ελλάδα κατέχει το 15% των βραβευμένων ακτών διατηρώντας και φέτος τη δεύτερη θέση στην παγκόσμια κατάταξη.

Κορινθία: Παραλία Δερβενίου ή αλλιώς «Μαϊάμι της Πελοποννήσου»

Παρά την φυσική του ομορφιά, την ηρεμία που προσφέρει και την υπέροχη βραβευμένη παραλία του, το Δερβένι Κορινθίας έχει καταφέρει να κρατηθεί μακριά από την τουριστική βιομηχανία διατηρώντας μια σπάνια αυθεντικότητα και μια ακόμη πιο σπάνια αύρα γαλήνης και ηρεμίας. Λόγοι που καθιστούν αυτό το μέρος νούμερο ένα επιλογή για πολλούς τουρίστες.

Αργολίδα: Η εξωτική αμμουδερή Καραθώνα με τους φοίνικες

Σήμα κατατεθέν στα περίχωρα του Ναυπλίου η τεράστια χρυσαφένια παραλία της Καραθώνας. Αμμουδερή στο μεγαλύτερο μέρος της, οργανωμένη σε πολλά σημεία αλλά και ελεύθερη για όσους θέλουν να απολαύσουν την ηρεμία τους. Τα δέντρα προσφέρουν φυσική σκιά κατά μήκος της ακτής ενώ στο τέλος της παραλίας το προαύλιο της εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου προσφέρεται για όσους θέλουν να απολαύουν τον καφέ τους και το γεύμα τους δίπλα από τη θάλασσα.

Αρκαδία: Η παραλία του Αγίου Ανδρέα και ο μισογκρεμισμένος μύλος μέσα στη θάλασσα

Αυτή η πολύ ιδιαίτερη ζαφειρένια παραλία του Αγίου Ανδρέα στο δήμο Βόρειας Κυνουρίας κατέχει και φέτος γαλάζια σημαία. Πρόκειται για μια μεγάλη βοτσαλωτή ακτή που εκτείνεται σε αρκετά μεγάλο μήκος από το μικρό λιμάνι του ομώνυμου οικισμού.

Η ευρύτερη περιοχή του οικισμού έχει κηρυχθεί ως αρχαιολογικός χώρος λόγω των πολλών ευρημάτων από τα πρωτοελλαδικά μέχρι τα κλασικά χρόνια. Εκείνο όμως που αναμφίβολα εντυπωσιάζει τον επισκέπτη είναι ο ανεμόμυλος που σταμάτησε τη λειτουργία του πριν από 100 χρόνια κι έκτοτε βυθίζεται στη θάλασσα.

Λακωνία: Το Σκουτάρι της Ανατολικής Μάνης που μοιάζει με νησί

Η παραλία του Σκουταρίου στη Λακωνία, βραβευμένη σταθερά τα τελευταία χρόνια με γαλάζια σημαία μπορεί να ανήκει στη Μάνη και την άνυδρη γη της, η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική όμως στην Αγία Βαρβάρα κάνει αυτό το μέρος να θυμίζει νησί. Αμμουδερή στο μεγαλύτερο μέρος της αλλά και κατά τόπους στρωμένη με μικρό βότσαλο.

Μεσσηνία: Η Γιάλοβα με το φυσικό σπάνιο τοπίο

Η ακτή της Γιάλοβας βρίσκεται φωλιασμένη στον κόλπο του Ναυαρίνου, δίπλα από την κοσμοπολίτισσα Πύλο και ακριβώς απέναντι από τη Νήσο Σφακτηρία. Το τοπίο της χρυσής αυτής ακτής είναι μοναδικό μιας και βρίσκεται στο κέντρο ενός πολύ ιδιαίτερου συμπλέγματος από παραλίες, τη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας και το ιστορικό Παλαιόκαστρο.

Ηλεία: Κουρούτα η απέραντη ακτή που τη λες και «Μύκονο της Πελοποννήσου»

Η αχανής αμμώδης παραλία της Κουρούτας με τα κρυστάλλινα νερά δε θα μπορούσε να λείπει από τον κατάλογο με τις γαλάζιες σημαίες της Ηλείας. Η αίσθηση εδώ είναι πως κανείς δε θέλει να φύγει από αυτό το μέρος και κανείς δε θέλει να τελειώσει το καλοκαίρι.

Σημείωσε στα sos πως εδώ θα δεις ένα από τα ομορφότερα ηλιοβασιλέματα της Ελλάδας.

Αχαΐα: Η Καλογριά που παντρεύει το δάσος της Στροφυλιάς με το Ιόνιο πέλαγος

Η Καλογριά στην Αχαΐα μετράει 9 χιλιόμετρα απέραντης ακτής, στρωμένης με λεπτή χρυσή άμμο εκεί ακριβώς που τελειώνει το δάσος της Στροφυλιάς (μεγαλύτερο δάσος κουκουναριάς στην Ελλάδα) και αρχίζει το καθηλωτικό πέλαγος του Ιονίου.

Ένα σπάνιο οικοσύστημα που προστατεύεται από το δίκτυο Natura και τη Συνθήκη Ραμσάρ.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις