ΣΠΑΡΤΗ. Με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ Λακωνίας σχολιάζει το μείζον θέμα που δημιουργείται ύστερα από την επιστολή - προς κάθε αρμόδιο - τής Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (Ο.Ε.Ν.Γ.Ε.) όπου και αναφέρεται πως το Κυτταρολογικό Εργαστήριο του Νοσοκομείου Σπάρτης βρίσκεται ένα βήμα πριν από την αναστολή τής λειτουργίας του.

Η καταγγελία προκάλεσε και την αντίδραση της Διοίκησης του ΓΝ Λακωνίας.

Όπως τονίζεται από το ΚΚΕ Λακωνίας,

«Προφανώς για τη διοίκηση του Γ.Ν. Λακωνίας δεν αποτελεί ζήτημα η σοβαρή υποστελέχωση με ιατρικό προσωπικό του ακτινολογικού εργαστηρίου, όπως καταγράφεται στα από 29-5-2023 πρακτικά συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου που αναρτώνται στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ και η ανάθεση της εξ αποστάσεως παροχής διαγνωστικών υπηρεσιών Αξονικής Τομογραφίας για τα Νοσοκομεία Σπάρτης και Μολάων σε ιδιωτικό διαγνωστικό εργαστήριο…,

Με την ίδια λογική, «δεν υφίσταται κανένα ζήτημα» όταν δεν υπάρχουν γιατροί για το Καρδιολογικό Τμήμα και οι εφημερίες καλύπτονται με καρδιολόγους από το Νοσοκομείο Μολάων, Καλαμάτας, Τρίπολης, Κυπαρισσίας και με ιδιώτη ιατρό.

Ζήτημα δεν είναι ότι και το Παιδιατρικό Τμήμα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές και την υγεία των παιδιών μας. Ζήτημα δεν είναι ότι το εναπομένον ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό του Νοσοκομείου υπερβάλλει εαυτόν προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες και οδηγείται στην επαγγελματική εξουθένωση.»

Αναλυτικά

«Καθημερινά ερχόμαστε αντιμέτωποι με τη ζοφερή πραγματικότητα που αφορά την υγεία του λαού, που συνεχώς κλιμακώνεται, ως αποτέλεσμα της εγκληματικής πολιτικής της διαχρονικής απαξίωσης του δημόσιου συστήματος Υγείας και της συνεχούς τάσης εμπορευματοποίησής του.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το γεγονός ότι το Κυτταρολογικό Εργαστήριο του Νοσοκομείου Σπάρτης βρίσκεται σε οριακή κατάσταση, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Συγκεκριμένα καταγγέλλεται ότι η διοίκηση του Γ.Ν. Λακωνίας γνώριζε από τον Οκτώβριο του 2022 για την ανάγκη έγκαιρης κάλυψης της μίας από τις δύο θέσεις παρασκευαστών του τμήματος, λόγω επικείμενης συνταξιοδότησης. Μόλις το Μάιο του 2023, όταν ο ένας εκ των δυο παρασκευαστών πήρε αναρρωτική άδεια, τότε η διοίκηση αποφάσισε τη μετακίνηση εργαζομένου από το μικροβιολογικό εργαστήριο και με την προϋπόθεση να καλύπτει για ένα Σαββατοκύριακο το μήνα και το μικροβιολογικό εργαστήριο. Η απόφαση αυτή, η οποία λήφθηκε μετά από μήνες καθυστέρησης, δεν δίνει τον αναγκαίο χρόνο στο νέο παρασκευαστή να εκπαιδευτεί, παραβιάζει την εργατική νομοθεσία και ουσιαστικά υπονομεύει τη συνέχεια και την ποιότητα της λειτουργίας του Κυτταρολογικού Εργαστηρίου.

  • Η απάντηση της διοίκησης του Νοσοκομείου Γ.Ν. Λακωνίας στην ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ κάνει λόγο για κινδυνολογία και για εικασίες και μας διαβεβαιώνει ότι τόσο το κυτταρολογικό τμήμα, όσο και τα υπόλοιπα εργαστηριακά τμήματα «λειτουργούν επαρκώς» και «δεν υφίσταται κανένα ζήτημα προς το παρόν».
  • Προφανώς για τη διοίκηση του Γ.Ν. Λακωνίας δεν αποτελεί ζήτημα η σοβαρή υποστελέχωση με ιατρικό προσωπικό του ακτινολογικού εργαστηρίου, όπως καταγράφεται στα από 29-5-2023 πρακτικά συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου που αναρτώνται στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ και η ανάθεση της εξ αποστάσεως παροχής διαγνωστικών υπηρεσιών Αξονικής Τομογραφίας για τα Νοσοκομεία Σπάρτης και Μολάων σε ιδιωτικό διαγνωστικό εργαστήριο.

Με την ίδια λογική, «δεν υφίσταται κανένα ζήτημα» όταν δεν υπάρχουν γιατροί για το Καρδιολογικό Τμήμα και οι εφημερίες καλύπτονται με καρδιολόγους από το Νοσοκομείο Μολάων, Καλαμάτας, Τρίπολης, Κυπαρισσίας και με ιδιώτη ιατρό. Ζήτημα δεν είναι ότι και το Παιδιατρικό Τμήμα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές και την υγεία των παιδιών μας. Ζήτημα δεν είναι ότι το εναπομένον ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό του Νοσοκομείου υπερβάλλει εαυτόν προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες και οδηγείται στην επαγγελματική εξουθένωση.

Τα σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης του δημόσιου νοσοκομείου, τις τραγικές συνέπειες των οποίων βιώνουμε όλοι οι εργαζόμενοι και ασθενείς της Λακωνίας, δεν μπορούν να κρυφτούν με ψεύτικο καθησυχασμό και με δημοσιοσχετίστικες ανακοινώσεις στον Τύπο.

  • Άλλωστε, η ίδια η διοίκηση έμμεσα παραδέχεται ότι δεν εξασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία του κυτταρολογικού τμήματος όταν αναφέρει στην ανακοίνωσή της τη φράση «προς το παρόν».

Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ, είναι πρόκληση τη στιγμή που η κυβέρνηση κάνει φιέστες για την πρόληψη για τον καρκίνο, να οδηγεί σε διάλυση το μοναδικό Κυτταρολογικό Εργαστήριο του Νομού Λακωνίας που έχει καθοριστική συμβολή στην πρόληψη και διάγνωση κακοήθων νοσημάτων, με δεκάδες χιλιάδες διαγνώσεις. Πρόκειται για συνειδητή επιλογή όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά να παραδώσουν πρωτίστως τον εργαστηριακό τομέα που μπορεί να φέρει μεγάλο κέρδος στον ιδιώτη χωρίς ιδιαίτερο κόστος γι’ αυτόν, στους επιχειρηματικούς ομίλους για να εξασφαλίσουν πελατεία στα κοράκια της ιδιωτικής υγείας.

Για τη διαμόρφωση αυτού του άθλιου συστήματος υγείας ευθύνονται όλες ανεξαιρέτως οι πολιτικές δυνάμεις, ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ διαδοχικά.

Όλοι τους υπηρέτησαν τη δήθεν αρμονική συνύπαρξη του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα υγείας. Αυτή η “συνύπαρξη” είναι που:

-Απαξίωσε κι έκλεισε νοσοκομεία, κέντρα υγείας.

-Τα άφησε χωρίς προσωπικό.

-Εκτόξευσε τις ιδιωτικές δαπάνες υγείας για τη λαϊκή οικογένεια.

-Δημιούργησε μεγαθήρια στην ιδιωτική υγεία.

Δεν έχει περάσει καιρός απ’ όταν ο κ. Κρητικός, βουλευτής της ΝΔ αποθέωνε τη συμφωνία με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για τη μετατροπή του δημόσιου νοσοκομείου Σπάρτης σε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου που θα αποτελούσε «κόμβο» για τη Νοτιοανατολική Πελοπόννησο. Ενώ ο κ. Αραχωβίτης, τότε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ θύμιζε με καμάρι ότι ήταν η δική του κυβέρνηση που είχε δρομολογήσει τη συμφωνία, πλέκοντας για άλλη μια φορά το εγκώμιο του ιδιώτη. Μέχρι τον περασμένο Φλεβάρη, όταν το μόνο που απέμεινε ήταν τα μεγάλα λόγια, καθώς ο ιδιώτης- χορηγός διαπίστωνε ότι βγαίνει εκτός οικονομικού πλάνου. Μιλάμε δηλαδή για μια σύμβαση που υπογράφηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, εξειδικεύτηκε από τη ΝΔ και τελικά ναυάγησε επειδή ο ιδιώτης έκρινε ότι δεν τον συμφέρει.

  • Σε αυτό το εκμεταλλευτικό σύστημα που η υγεία “πουλιέται και αγοράζεται”, με μοναδικό κριτήριο πόσο φτηνά στοιχίζει στο κεφάλαιο και το κράτος του, αντί το δημόσιο σύστημα υγείας να αναπτύσσεται με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες, αυτές περιορίζονται στα όρια της αθλιότητάς του.

Αντί το κράτος να εξασφαλίζει σχεδιασμένα και δωρεάν, όλα όσα χρειάζονται για την υγεία του λαού, κυριαρχεί παντού η “ατομική ευθύνη” και η δυνατότητα της “τσέπης”.

  • Το ΚΚΕ διεξάγει χρόνια τώρα ανυποχώρητο αγώνα για να βάλουμε φρένο στην εμπορευματοποίηση της υγείας, με τα κριτήρια του “κόστους–οφέλους”, της επιχειρηματικότητας και της ανταποδοτικότητας που οδηγούν στις καταργήσεις κλινών - κλινικών – εργαστηρίων και νοσοκομείων και στη μετατροπή των νοσοκομείων από ΝΠΔΔ (δημοσίου δικαίου) σε ΝΠΙΔ (ιδιωτικού δικαίου).

Με οργάνωση της πάλης και με ΚΚΕ πιο ισχυρό στις εκλογές και στο λαϊκό κίνημα, για να είναι δυνατός ο ίδιος ο λαός και όσο γίνεται πιο αδύναμη η επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση, μπορούμε να διεκδικήσουμε την ανάπτυξη ενός ενιαίου, σύγχρονου, αποκλειστικά κρατικού και δωρεάν συστήματος Υγείας, πανελλαδικά αναπτυγμένου, με κεντρικό σχεδιασμό, πλήρως και επαρκώς χρηματοδοτούμενου από τον κρατικό προϋπολογισμό, με κριτήριο την πλήρη και απολύτως δωρεάν πρόληψη, περίθαλψη, αποκατάσταση της υγείας του λαού.»

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις