ΣΠΑΡΤΗ. Την Τρίτη, 9 Μαΐου 2023, (συμβολική ημερομηνία -επέτειο της άνευ όρων παράδοσης της ναζιστικής Γερμανίας και συμβολικής λήξης του Β' Παγκοσμίου Πολέμου) έφθασε στην πόλη μας ο χειρουργός γιατρός του ΕΣΥ και δρομέας Μεγάλων Αποστάσεων (και Σπαρταθλητής) κ. Στέργιος Αράπογλου, ο οποίος ξεκίνησε στις 3 Απριλίου από τον ποταμό Έβρο και διέσχισε τρέχοντας όλη την ηπειρωτική χώρα, σε μια πορεία 3.000 χιλιομέτρων με σταθμούς τους μαρτυρικούς τόπους της Ελλάδας, αγωνιζόμενος για Μνήμη και Δικαιοσύνη!

Παρόλο που ο αγώνας του τέθηκε υπό την αιγίδα του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών προς την Ελλάδα, σημειώθηκε έλλειμα ενημέρωσης και προβολής της πρωτοβουλίας, με αποτέλεσμα, και στην περίπτωση της Σπάρτης και της Λακωνίας (ο κ. Αράπογλου συνεχίζει από το μνημείο των Κροκεατών και των "118" και τη Σπάρτη, στους Αγίους Αναργύρους (Ζούπαινα) και στον Άγιο Δημήτριο Ζάρακα, πριν συνεχίσει στη διάσχιση της Κρήτης,) να λάβουν γνώση του γεγονότος ελάχιστοι πολίτες και λίγες μόνον ώρες πριν την άφιξή του στην πόλη μας.

Παρ' όλ' αυτά, μέλη του ΔΣ της Πνευματικής Εστίας Σπάρτης βρέθηκαν, μαζί με λιγοστούς άλλους πολίτες και εκπροσώπους οικογενειών θυμάτων του Μονοδεντρίου, στο Ηρώο των "118" στο πάρκο του Αγίου Νίκωνα, για να υποδεχθούν τον αθλητή και τον μοναδικό συνοδό και φροντιστή του στο μακρύ αυτό ταξίδι, κ. Γιάννη Κουφό.

Η Πνευματική Εστία Σπάρτης, περιγράφει:

«Εκ μέρους της Πνευματικής Εστίας εκφράσαμε την εκτίμηση και τον θαυμασμό μας για την πρωτοβουλία τους αυτή, καθώς και τις ευχαριστίες μας γιατί αγωνίζεται για να αποδοθεί στους Μάρτυρες των Ελληνικών Ολοκαυτωμάτων 1940-1945 η πρέπουσα Τιμή και Δικαιοσύνη. Πολλώ μάλλον όταν η Σπάρτη -η κοινωνία και οι θεσμικές της Αρχές- παραμένει υπερήμερη στις σχετικές οφειλές της έναντι των θυμάτων, των οικογενειών τους, αλλά και της Ιστορίας...

Σε μια λιτή τελετή, στον αθλητή δόθηκε κλαδί δάφνης με κυανόλευκες ταινίες και, πλαισιωμένο, ένα πρωτότυπο αντίτυπο της Κοινοποίησης του Γερμανού Στρατιωτικού Διοικητή Πελοποννήσου για την "παραδειγματική" εκτέλεση στο Μονοδέντρι, την 26η Νοεμβρίου 1943. Το ανατριχιαστικό αυτό αυθεντικό ντοκουμέντο αποτελεί προσφορά του Μέλους της Πνευματικής Εστίας και διαχειριστή του Αρχείου του ιστορικού τυπογραφικού και εκδοτικού οίκου Παπαγιαννόπουλου, κ. Ευάγγελου Παπαγιαννόπουλου.

Ο κ. Αράπογλου ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους για την παρουσία τους και δήλωσε συγκινημένος από την ηθική αναγνώριση της προσπάθειάς του. Δεσμεύθηκε, δε, πως θα διαφυλάξει ως κόρην οφθαλμού το πολύτιμο αναμνηστικό κειμήλιο που του προσφέρθηκε.

Ελπίζουμε το παράδειγμά του να αφυπνίσει το αίσθημα οφειλής προς την τοπική Ιστορία και του Μάρτυρές της και να οδηγήσει τις νέες γενιές σε πιο βαθιά γνώση των συνθηκών, των ιστορικών γεγονότων και του αποκρουστικού αποτυπώματος βίας και αίματος της ναζιστικής λαίλαπας, που "ρύπανε αυτόν τον αιώνιο τύμβο", όπως εύστοχα παρατηρεί ο Νικηφόρος Βρεττάκος.»

  • Ο Στέργιος Αράπογλου

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις